Ben Affleck krijgt erkenning in Venetië voor Hollywoodland

Het werd dan uiteindelijk, tot verbazing van velen, de film Still Life (2006) (Sanxia Haoren) van de Chinese regisseur Jia Zhang-Ke die zaterdagavond de Gouden Leeuw won voor de beste film op het 63ste filmfestival in Venetië. Sanxia Haoren is de ontroerende kroniek over het leven in een dorp dat overstroomd zal worden door de bouw van een stuwdam. Zhang-Ke, een 36-jarige onafhankelijke Chinese cineast, kwam pas gaandeweg in de officiële competitie met Sanxia Haoren, dé verrassingsfilm op de Mostra.

Zhang-Ke was voor de derde keer aanwezig op het filmfestival: in 2000 kwam hij met Platform (2000) (Zhantai) naar Venetië en in 2004 stelde hij The World (2004) (Shijie) voor. Dit jaar was van de regisseur ook Dong, een documentaire over de bouw van De Drie Kloven stuwdam geselecteerd in de categorie “Horizons”, waarin documentaires en vernieuwende films ondergebracht worden.

De Amerikaanse acteur Ben Affleck mocht de prijs voor beste mannelijke vertolking in ontvangst nemen voor zijn rol in Hollywoodland (2006) van de Amerikaanse regisseur Allen Coulter. Affleck speelt in de film George Reeves, de acteur die Superman moet spelen en die in mysterieuze omstandigheden ogenschijnlijk zelfmoord pleegde in 1959.

Korte inhoud: Deze film is gebaseerd op de gebeurtenissen rondom één van meest beruchte waargebeurde mysteries van Hollywood. Het volgt een privé detective Louis Simo (Adrien Brody) in de jaren ’50. Deze is bezig met een onderzoek naar de dood van de “superman” acteur Georges Reeves (Ben Affleck) die door een kogel werd geveld in zijn Hollywood Hills onderkomen. Hij liet hierbij zijn jonge starlet Leonore Lemmon (Robin Tunney) en miljoenen fans achter. Maar zijn rouwende moeder Helen Bessolo (Lois Smith) wou de vreemde omstandigheden van zijn dood niet zomaar over zich heen laten en wil dat de zaak wordt uitgepluisd en huurt de diensten van Simo voor $50 per dag. Simo denkt dat de sleutel van de moord te vinden is met de relatie die hij had met Toni Mannix (Diane Lane), de vrouw van MGM studio executive Eddie Mannix (Bob Hoskins). Het onderzoek wordt erg persoonlijk als hij diverse onverwachte verbindingen en overeenkomsten met zijn eigen leven tegenkomt… Hier vinden jullie de trailer, waarin Ben Affleck eigenlijk maar een kleine rol heeft. De film komt op 28 februari 2007 bij ons in de zalen.

Hier vinden jullie de lijst van de belangrijkste prijzen:
– Gouden Leeuw voor beste film: Sanxia Haoren van Jia Zhang-Ke
– Coupe Volpi voor beste acteur: Ben Affleck, in Hollywoodland van Allen Coulter
– Coupe Volpi voor beste actrice: Helen Mirren, in The Queen (2006) van Stephen Frears
– Zilveren Leeuw voor beste revelatie: Nuovomondo van Emanuele Crialese
– Zilveren Leeuw voor beste regie: Coeurs van Alain Resnais
– Speciale prijs van de jury: Jean-Marie Straub en Daniele Huillet voor hun hele oeuvre
– Speciale prijs van de jury: Daratt van Mahamat-Saleh Haroen
– Prijs Marcello Mastroianni voor beste jonge acteur: Isild Le Besco, in L’intouchable van Benoît Jacquot
– Prijs voor beste scenario: Peter Morgan voor The Queen
– Prijs Osella voor beste fotografie: Emmanuel Lubezki voor Children of Men (2006) van Alfonso Cuaron.

1 Comment

  1. Miiki

    doet me een beetje denken aan L.A. Confidential. Lijkt me wel knap.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *