Bug (2006) *** review

Nog een filmpje om naar uit te kijken, Bug (2006), van The Exorcist (1973) regisseur William Friedkin.

bug_2006_poster.jpg

Korte inhoud: Agnes White (Ashley Judd) is een eenzame, gescheiden vrouw die nog steeds doodsbang is voor haar ex-echtgenoot Jerry Goss (Harry Connick Jr.), die elk moment uit de gevangenis kan komen. Sinds kort ontvangt ze telefoontjes waarbij niemand spreekt en ze verdenkt Jerry. In het ongure motel in Oklahoma waar ze woont, leert ze ondertussen via een vriendin de paranoïde – maar sympathieke – Peter Evans (Michael Shannon) kennen. Als ze een romance begint met de oorlogsveteraan lijkt het leven haar voorzichtig weer toe te lachen. Maar Peter ziet overal ongedierte…

De film is gebaseerd op een toneelstuk van Tracy Letts, en het resultaat is echt wel om zelf paranoïde van te worden. Zelfs de filmcrew werd er paranoia van want tijdens de shoot had de crew allemaal last van bed bugs mogelijks afkomstig van de bedden in het motel waar ze verbleven.

Het is geen verrassing dat deze film oorspronkelijk werd uitgevoerd op het podium, want het geheel voelt wel een beetje aan als een soort claustrofobische ‘huit-clos’, wat uiteraard de paranoia nog wat sterker maakt. Friendkin heeft ook voor elk shot maar maximaal 4 takes gedraaid – vaak een beetje met tegenzin van de acteurs. Op de planken zijn er zelfs geen takes, wat de dynamiek verhoogt. Spijtig genoeg is theater en een filmset twee compleet verschillende arena’s en ik kan er niet omheen dat ik het acteerwerk bij momenten wel wat over-the-top vond. Ook de karakterveranderingen van Ashley Judd’s personage kwamen heel ongeloofwaardig over. Maar ondanks de geslaagde atmosfeer en het knappe camerawerk, valt het verhaal toch wat tegen. We bengelen een beetje tussen de zwarte humor en de satire, maar er is niet echt een duidelijke richting waarin de film wil gaan.

Friedkin bevindt zich met deze thriller zeker op bekend terrein. In plaats dat hij personages heeft die bezeten zijn door de duivel, lopen ze nu van stapel door insecten (echt of imaginair?). Zet u dus maar schrap voor een claustrofobische rit in een paranoïde en angstaanjagende atmosfeer.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 24 augustus 2006

*** Bug trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.