Francis Ford Coppola’s Youth Without Youth

Het is lang geleden dat we nog iets hebben gehoord van Francis Ford Coppola. Om precies te zijn 9 jaar geleden, met zijn John Grisham film The Rainmaker (1997).

Met het zelf-gefinancierde Youth Without Youth (2007) keert hij terug onder de mensen. De film vertelt het verhaal over een oude professor (Bruno Ganz) die vlak voor de 2de WO wordt getroffen door de bliksem, en vervolgens een jongeman (Tim Roth) blijkt te zijn. Het verhaal is gebaseerd op een verhaal van de Roemeense schrijver Mircea Eliade.

Tijdens de Director’s Guild of America presentatie van de Apocalypse Now (1979): The Complete Dossier DVD sprak de regisseur voor het eerst over de status van het drama. Op dit moment wordt Youth Without Youth gemonteerd door Walter Murch en is ondertussen een versie van 166 minuten voltooid.

Coppola zei echter dat het drama niet uitgebracht zal worden met die lengte, dus er zullen nog heel wat scènes in de prullenbak belanden voordat de regisseur de lengte van Youth Without Youth acceptabel vindt. In Time Magazine verklaarde Coppola:

“It’s a story by Mircea Eliade, a Romanian writer, that I found provocative. It wasn’t about undercover cops. It was about consciousness. It starts in 1938 and runs through the Second World War and goes from Bucharest to Switzerland to India to Malta. It’s a big movie in terms of tackling the production. But I financed it through my wine business, and I took a page from Sofia’s–my daughter’s–book where she had made Lost in Translation for just a modest amount.”

Helaas lijkt het langverwachte Coppola epos Megalopolis definitief van de baan. In de afgelopen jaren heeft de regisseur het project, over en architect die er van droomt dé utopische stad van de toekomst te ontwerpen en bouwen, meerdere keren van de grond proberen te trekken. Nu zegt Coppola dat het hem niet lukt om het script goed te krijgen. Het probleem zit hem er vooral in dat het script een enorm budget voor de film dicteert, wat te groot is om de film als kunstproject te financieren, terwijl de film tegelijkertijd te kleinschalig is om als een blockbuster-achtige franchise aan te pakken.

Terwijl Hollywood met de dagen uniformer, monotoner en onpersoonlijker wordt, is het een verademing om nog eens een grote regisseur aan het werk te zien die er ons doet aan herinneren dat cinema niet alleen entertainment is, maar ook een kunstvorm. Met deze low-budget prent lijkt Francis terug te keren naar zijn roots. Ik hoop gewoon dat de 67jarige regisseur voor zijn volgende film geen 9 jaar zal zal wachten.

***Related Post***
28/09/2007: Francis Ford Coppola bestolen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.