13 Tzameti, verknalt door de trailer

Soms zijn er films waar je liever geen trailer van wil zien. Niet omwille dat ze je compleet niet aanspreken, maar wel uit vrees voor *spoiler* beelden. Tegenwoordig pakken de trailers maar al te graag uit met hun beste beelden, maar dit komt niet altijd ten goede van de filmbeleving.

Voornamelijk bij heist-films zoals Inside Man (2006) is elk beeld er eigenlijk één teveel. Je bent eigenlijk nog beter af met een teaser-trailer zoals die van The Devil’s Rejects (2006) die enkel een kuisvrouw in beeld bracht die een gruwelijke ontdekking maakt. En dat volstaat om de stijl en de sfeer van de film mee te geven. In uitzonderlijke gevallen helpt een goede trailer een matige film verkopen. Dat had ik bijvoorbeeld bij Jarhead (2006). Knappe trailer, maar man, wat een saaie film.

Een tijd geleden werd ik in de bioscoop blootgesteld aan de trailer van 13 Tzameti (2005) van Géla Babluani en heb ondertussen de film gezien. De film is een knap staaltje introverte cinema, waarvan de trailer het voor mij voor een groot stuk heeft verknald. Welke idioot kwam op het lumineuze idee om een film te nemen, waarvan de kracht van de premisse afhangt van de onwetendheid van de protagonist (en de toeschouwer), en daarvan een trailer te maken met … jawel …de onthulling van de premisse? What were they thinking? Veel mensen die de trailer zullen bekijken zullen trouwens een natuurlijke reactie hebben van “ok, dat weten we dan ook weer, waarom nog de film bekijken?”

Had ik de trailer van 13 Tzameti gemaakt dan had ik net genoeg getoond om de intrige opgang te brengen, zonder te tonen wat er uiteindelijk zal gebeuren. Een shot van de protagonist Sébastien (George Babluani) die via een gat in het plafond luistert naar een werknemer die een manier heeft gevonden om veel geld te verdienen. Een shot van diezelfde werknemer die dood in zijn badkuip ligt. Een shot van Sébastien met een treinticket en een hotel-reservatie. Vervolgens een shot van Sébastien die een man ziet in een wagen die een kaartje voorhoudt waarop het nummer “13” staat. En uiteindelijk een shot van Sébastien die het corresponderende kaartje heeft. Meer niet.

[ Deze trailer bevat *spoilers* ]

Nu bekeek ik de film en wist ik al minutenlang wat er ging gebeuren. De eerste act van de film wordt door het zien van deze trailer compleet overbodig. Het punt van de film is net de onwetendheid van Sébastien. Het getuigt van weinig filminzicht om zo’n trailer de wereld in te sturen. Ontsla die monteur voordat hij nog andere films voor ons verknoeit! Jullie kunnen de film in ieder geval huren in de betere videowinkels.

4 Comments

 1. Johan

  trailers bevatten idd wel vaker spoilers. maar ook dvd’s bevatten dergelijke blunders. zo duurt het in le pacte des loups een kleine 2 uur voordat je het monster te zien krijgt. maar als je de dvd opstart en het menu opbouwt is er een animatie van het monster dat op je af komt rennen. dat neemt het effect dus helemaal weg.

  Reply
 2. miiki

  nu kan ik zelfs niet naar die trailer kijken? Ik moet dringend veranderen van videotheek want Tzameti hebben ze nie 🙁

  Reply
 3. johan

  bij je stukje over ‘infernal affairs’ liet ik mijn irritaties al blijken over brad pitt die zich de afgelopen jaren suf koopt aan remake-rechten van talloze uitstekende buitenlandse films. en nu schijnt dat er nog eentje is bijgevoegd. jawel, Tzameti.

  Reply
 4. agnus

  Maar dan wacht ik op de remake. Ik heb het niet zo voor low budget zwart/wit films. Ik wordt daar depri van. :p

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *