Borat beledigt Kazakhstan

Mensen hebben tegenwoordig steeds meer moeite om dingen te relativeren en hun lachspieren te gebruiken, en dit nieuws zat er dan ook al een tijdje aan te komen. De eerste verontwaardigde reacties op Sacha Baron Cohen’s film zijn binnen.

In Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) houdt Cohen als zijn Kazachstaanse alter-ego Borat, interviews met onwetende ‘slachtoffers’. Veel van deze geïnterviewde zijn nu zeer ontstemd over de manier waarop ze door hem in de maling zijn genomen. Ook zijn politiek incorrecte opmerkingen zijn niet in goed aarde gevallen. Hij praat over de verschrikkelijke gebeurtenissen van 7/11 of vraagt zich af of Disney een onderdeel is van de UN.

“In the U.S. and A. they treat horses like we in Kazakhstan treat our women,” zegt Borat met veel overtuiging. “They feed them two times a day. They have them sleep on straw in a small box. And for entertainment, they make them jump over fences while being whipped.”

De film een perfecte mix is tussen Jackass en de documentaires van Michael Moore, die op zijn manier vaak de hypocrisie van de maatschappij blootlegt. Hier vinden jullie de trailer.

George Matthews Marshall, die Borat ontving voor een diner, zou volgens ABC News niet zijn opgezet met de beledigende uitspraken van de man. Tijdens het etentje maakte Borat (zelf een jood) onder andere antisemitische en homofobe opmerkingen. Ook impliceerde hij dat Marshall het waarschijnlijk wel jammer vond, dat de slavernij is afgeschaft. Toen Borat’s gezelschap een prostituee bleek te zijn kon de razende reporter direct vertrekken. Nadat Marshall ontdekte dat het een grap was, werd hij nog woester.

Vorig jaar kreeg Cohen nog de Kazachstaanse minister van Buitenlandse Zaken op zijn dak. Cohen presenteerde als Borat de MTV Awards, tot woede van deze minister. Hij vond dat Cohen’s karikatuur het land ten schande maakte. Cohen reageerde op geheel eigen wijze in de vorm van Borat zelf. Hij verklaarde geen banden te hebben met ‘mister Cohen’ en hij zei te hopen dat deze man zo snel mogelijk opgepakt wordt.

Tijdens datzelfde MTV Awards haalde hij ook even uit naar de gespierde Madonna, die momenteel de hoofdpagina haalt van de Italiaanse kranten met haar iets te evidente kruisiging on-stage op een boogscheut van het vaticaan. Na haar optreden zei Borat: “It was very brave of MTV to start the show with a transvestite.” En zo zette Borat meteen de toon van de avond en was het ijs meteen gebroken..

***Related Posts***
17/11/2006: Sacha Baron Cohen verdedigt Borat
17/06/2006: Borat in actie

3 Comments

 1. Aziez

  Ik ben benieuwd of die aaneenschakeling van meerdere sketches zal werken. Monty Python deed het jaren geleden. Of dat ook voor Borat werkt zullen we vanzelf wel zien. Ik vond Ali G ook wel leuk, maar Borat lijkt iets meer politiek geladen te zijn.

  Reply
 2. joris

  wat is mij dat allemaal voor iet 🙂 grts,

  joris

  Reply
 3. dave

  Jawel, het is zeker politiek geladen, maar dat maakt het allemaal des te leuker. Ik heb de film nog niet gezien maar kijk er wel naar uit.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *