Jet Li’s laatste wapenfeit ?

Het is de laatste wushu (letterlijk vertaald ‘krijg-kunst’) film waaraan Jet Li zal deelnemen. Zal je hem dan nooit meer zien vechten in een film? Toch wel. In tegenstelling tot wat de media ons wil doen geloven wordt met de wushu of martial art film eigenlijk een heel apart genre actie-film bedoelt, waarin de filosofie van het vechten primieert, zoals in al die Shaolin en kumité films. Dus reken maar dat Jet Li in zijn volgende film, Rogue (2007), een paar rake klappen zal uitdelen.

Fearless150

Fearless (2006) is een soort episch opgezette martial-art film gebaseerd op het leven van de in China beruchte vechter Huo Yuanjia. Je kan hem vergelijken met de Frank Dux van China (cf. Bloodsport). Zijn onverslaanbaarheid maakte van hem aan het begin van de 20e eeuw een grote held. Vooral zijn overwinningen op buitenlandse uitdagers zijn legendarisch en hebben destijds tot een groot gevoel van nationalisme geleid. Jawel, op het eerste zicht lijkt dit op de zoveelste Kumité film en trekt tevens enorm op zijn vorige film Fist of Legend (1994), maar Jet Li is wel een fenomeen dus waar niet …

Korte inhoud: Huo Yuanjia (Jet Li) droomt ervan net als zijn vader een van de beste vechters in en buiten China te worden. Zijn vechterscarrière voorloopt voorspoedig, tot op de dag dat zijn vader sterft tijdens een gevecht en de rest van het gezin in de nasleep van het drama wordt vermoord. Diep vernederd door het verlies van zijn familie ontvlucht Yuanjia zijn ouderlijk huis, onverschillig over zijn eigen lot. Jaren lang leidt hij een zwervend en nutteloos bestaan, totdat hij oma Sun ontmoet. Samen met haar blinde kleindochter helpt ze Yuanjia er weer bovenop. Eindelijk heeft hij weer een goede reden om te vechten, ditmaal om de droom van zijn vader, winnen tijdens een internationale vechtwedstrijd, waar te maken. Hier vind je de trailer.

Naast Jet Li, die we ondermeer kennen uit Lethal Weapon 4, Romeo Must Die en Kiss the Dragon, zien we ook de gespierde Australische colossus Nathan Jones (2m12), die we kennen van de Tony Jaa film Honour of the Dragon (2005). Nathan kreeg tijdens de opname van een gevechtscène een rake klap waarmee hij bijna een paar tanden verloor. Maar stoer zoals hij is weigerde hij medische aandacht. Later moest Jones een aantal extra’s in de lucht zwieren. Maar of het nu aan de pijn lag of niet, maar Jones smeet één van die extras zo er dat ze hem met gebroken ribben naar het hospitaal mochten dragen. Zo zie je maar dat het in wushu-films menens is. Jones at 6 maaltijden per dag en deed geregeld zo’n 150 push-ups tussen takes. ’s avond mochten ze twee extra bedden aanrukken want de man was iets te breed voor de Chinese éénmans-bedjes.
© Beijing Film Studio / Universal Studios Home Entertainment

De film is geproduceerd door William Kong, die eerder Hero en Crouching Tiger Hidden Dragon produceerde. De fotografie is van Woo-Ping Yean (The Matrix, Kill Bill). De regisseur Ronny Yu maakte in Hollywood Bride of Chucky en Freddy vs. Jason, niet meteen films om van achterover te vallen, maar kom, ik ben toch benieuwd. De film heeft bij ons nog geen release, maar als alles meezit dat zou hij in oktober 2006 in onze zalen moeten verschijnen.

6 Comments

 1. Sander

  niet bepaald wereldschokkend

  maar een beetje zoals Danny the Dog: wel leuk om te hebben
  alleen spijtig dat ze weer met dat Engels afkomen, kheb moeite eraan te wennen

  Reply
 2. miiki

  Als er dubbings zijn, is het meestal een ramp, maar ik denk dat ze deze film met ondertitels zullen uitbrengen voor het Japans en Mandarijns.

  Lijkt idd een beetje op Fist of Legend, maar dan een soort prequel, gezien op het einde van Fearless de leermeester zal vergiftigd worden en in Fist of Legend één van zijn student op wraak uit is. Ik weet nu wel niet of dat uiteindelijk de bedoeling was, maar de twee films hebben wel een link met elkander.

  Reply
 3. matthys

  moet wel even wennen aan zijn radicaal kapsel, maar de trailer ziet er lekker hevig uit.

  Reply
 4. lord cms

  martial arts fiklms, waarschijnlijk omdat ik er amper een per jaar zie 😉

  Reply
 5. Sander

  veel duels, wat boaring op den duur, niet veel verhaal eigenlijk

  eindgevecht is zeker de moeite, tegen de japanner is heel grappig

  Reply
 6. caligula

  ik vond de fotografie van de film wel leuk. Jammer dat buiten Jet Li niet echt veel acterend talent rondloopt. Maar kunnen vechten en acteren is nu eenmaal twee totaal verschillende kunsten. Het verhaaltje stelt inderdaad niet veel voor.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *