Babel van Alejandro González Iñárritu

Ik had gisteren nog gesproken van het duo Pitt – Blanchett of ik zag net dat de trailer van Babel (2006), de nieuwe film van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, 21 Grams), on-line stond, waarin deze top-acteurs naar alle waarschijnlijkheid Oscarwaardige rollen zullen vertolken.

babel_2006_poster.jpg

Korte inhoud: In de afgelegen Marokkaanse woestijn waken twee jongens gewapend met een geweer over hun kudde geiten. Bevangen door verveling besluiten ze het geweer te testen. Een enkel geweerschot veroorzaakt echter een kettingreactie die de levens van een aantal mensen op drie verschillende continenten niet alleen met elkaar verbindt, maar ook voorgoed verandert. Een Amerikaans stel (Brad Pitt en Cate Blanchett), een rebelse dove Japanse tiener met haar vader en een Mexicaanse au pair die zonder toestemming twee Amerikaanse kinderen over de grens meeneemt, hebben een onwaarschijnlijke connectie. Zij zullen elkaar echter nooit ontmoeten, omdat ze niet in staat zijn om met elkaar te communiceren.

Het ziet er naar uit dat het opnieuw een film zal worden waarin verschillende levens en bijbehorende drama’s en conflicten, met elkaar verweven worden. Net zoals in Amores Perros (2000) en 21 Grams (2003) is het een ongeluk dat aan de basis ligt van het lot van een drietal levens.

De trailer van de film ziet er veelbelovend uit en ook qua waardering slaat Babel blijkbaar de weg in van zijn voorgangers. Amores perros won eerder de BAFTA voor Beste Buitenlandse film en 21 Grams kon meerdere Oscarnominaties in de wacht slepen. Met Babel heeft Alejandro González Iñárritu in Cannes al de prijs voor Beste Regie gekregen en het zou me niet verwonderen dat Brad met deze film zijn twee oscarniminatie in de wacht sleept na Twelve Monkeys.

De titel “Babel” slaat op het verhaal van Babylon waar het volk wou zien of ze zonder God konden leven en de toren van Babel bouwden om tot in de hemel te komen. God vond dat zo geen leuk idee en om het volk te straffen brak Hij de toren en verdeelde ze onder in verschillende culturen met verschillende talen, zodoende ze moeite zouden hemmen met hun onderlinge communicatie.

Iñárritu heeft dus voor zijn film opzoek geweest naar diverse acteurs uit diverse hoeken van de wereld. Zo heb je de Amerikaan Brad Pitt, de Australische Cate Blanchett, de Mexicaanse acteur Gael García Bernal, die zijn doorbraak oa. aan Amores Perros te danken heeft en de Japanse acteur Kôji Yakusho die we nog kennen van Memoirs of a Geisha (2005).

Ook Elle Fanning, het 8 jaar oude zusje van Dakota Fanning heeft een rolletje gekregen. Het acteren wordt daar met de moedermelk meegegeven blijkbaar. We zouden hier in België best ook eens een paar van die moeders laten overkomen. Babel komt in onze zalen op 15 november 2006.

***Related Posts***
03/01/2007: Guillermo del Toro, Alfonso Cuarón en Alejandro González Iñárritu praten over hun films
16/12/2006: De Beste en Slechtste Films van 2006

5 Comments

 1. lord cms

  spreekt me wel aan, net zoasl cate blanchette die ik ook wel leuk vond in “heaven” een vluchtmovie in toscane.
  brad pitt hopelijk in een rol zoals the mexican ofzo, ietsje ruiger dan zijn normale hollywoodfilms

  nja wie weet raak ik er wel

  fukk ze spelen nergens de original “over the hedge”

  Reply
 2. agnus

  Sterk. Trailer duurt wel iets te lang en ik hoop dat ik geen spoilers heb gezien) maar het spreekt me wel aan.

  Oscarwaardig? Hmmm, Brad Pitt komt dit jaar met een aantal knappe projecten uit die allemaal oscarwaardig zijn. De competitie zal zwaar zijn. Giamatti speelt anders ook wel de pannen van het dak.

  Reply
 3. dave

  @agnus: 18 oktober, tegen dan ben ik al de trailer vergeten.
  😉
  @cms: Heaven zou volgende maand bij ons moeten uitkomen. Kijk er ook naar uit. Lola Rennt vond ik best leuk van onzen Tom Tykwer.

  Reply
 4. dave

  kunnen wel eens veranderen. Ik volg Imdb en deze hebben de releasedatum nu ook verschoven naar achter. (meestal geen goed teken)
  de film komt dus uit op 15 november 2006.

  Reply
 5. Sho

  Ben benieuwd naar de combinatie Pitt/Blanchett. Heb gezien dat de film uitkomt op 15 november.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *