Pirates of the Caribbean berooft Superman van zijn 1e plaats

Ik zei in mijn vorige post dat Superman Returns (2006) zou geklopt worden in zijn tweede week door Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006), en ik had gelijk. Pirates of the Caribbean 2 plunderde zomaar eventjes een weekendrecette van 132 miljoen dollar, wat meteen ook een recordbedrag is. Hiermee stak hij Spider-Man (2002) voorbij, die lange tijd onklopbaar was met 115 miljoen dollar in het eerste weekend. Kleine nuance: Spider-Man werd vertoond in 7500 zalen in de States, terwijl Pirates of the Caribbean 2 opende in 8500 zalen. De twee blijven aan elkaar gewaagd, maar de eer gaat naar de film van Jerry Bruckheimer en regisseur Gore Verbinski. Althans voor even want volgend jaar komt Spider-Man 3 (2007) uit.


pirates_of_the_caribbean_the_curse_of_the_black_pearl.jpg

© © Disney Enterprises inc. All Rights Reserved

Toch wel vreemd dat een piratenfilm een gehypte comic-book verfilming als Superman voorbij steek in populariteit, zeker naar tal van piratenfilm-flops zoals Cutthroat Island (1995) of Pirates (1986). Buena Vista nam een groot risico toen ze aan dit avontuur begon, met een project die eigenlijk gebaseerd was op een attractie in Disneyland. Met een mooie cocktail van humor, actie, horror en een geslaagde Jack Sparrow vertolking van Johnny Depp haalde Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) een 305 miljoen dollar in de States. Het ziet er naar uit dat de sequel dit misschien zal overtreffen. De 3de Pirates film, Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007), die de duurste film van de 3 zal worden, komt volgend jaar uit, eveneens met Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, Stellan Skarsgård, Jack Davenport, Naomie Harris en Geoffrey Rush. Het nieuwe gezicht wordt Hong Kong legende Chow Yun-Fat

Pech voor de makers van Superman Returns, want hun film die 60 miljoen dollar duurder was (totaal $260 miljoen) zakt naar de tweede plaats. Ik zei dat ze met moeite 20 miljoen dollar zouden halen, wel bijna, de film kon nog 21,9 miljoen dollar uit de brand slepen. Dat is een daling met 58%. Warner Bros zal wat tijd nodig hebben om dit avontuur te bekomen, maar dan zullen ze tenminste eens twee keer nadenken alvorens ze de release van hun film een week voor de release van de meest verwachte film in 2006 plaatsen. Ze hadden nog een beter resultaat geboekt hadden ze de film gepland in mei-juni, tijdens de examenperiode. Er was toen gewoon niks van belang in de zalen.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de met CGI beladen Pirates of the Caribbean sequel, want een pak critici zijn niet mals met de film, en vinden het maar een flauw afkooksel van de eerste. En ik had al een beetje het gevoel dat de makers eigenlijk geen idee hadden hoe ze van Pirates een trilogie konden maken met een verhaal dat steek houdt. Een film die 2u30 lang is uitgesmeerd moet iets zinnigs te vertellen hebben, los van de flitsende visuele miljoen dollar effecten en de cartoon humor, niet? Hier zijn een aantal meningen van ontevreden filmjournalisten:

“Dead Man’s Chest suffers from the sequel curse.”
John Wirt, ADVOCATE (BATON ROUGE, LA)

“About two hours into this 150-minute behemoth, the worst fears of most moviegoers were confirmed – not only was the ending not going to tie together the frayed plot ends, but it was going to force us to sit through what is essentially a teaser for the next ‘Pirates’ flick”
Mike Ward, RICHMOND.COM

“Twice as overstuffed with effects as its predecessor but less than half as entertaining…a sequel so dispiriting it almost makes one ashamed to have liked the first movie.”
Frank Swietek, ONE GUY’S OPINION

“This second film is pretty much all thrills, special effects and nonstop action — but with virtually no cohesive or compelling story line.”
Bill Zwecker, CHICAGO SUN-TIMES

“This Disney movie isn’t a follow-up to the first Pirates of the Caribbean so much as its empty-calorie clone.”
Desson Thomson, WASHINGTON POST

“Although there are memorable bits and pieces, the new Pirates of the Caribbean is a movie with no particular interest in coherence, economy or feeling.”
A.O. Scott, NEW YORK TIMES

“This sequel is appropriately named, because that’s what you’ll be staring at for nearly half the movie: dead men’s chests.”
Diana Saenger, REELTALK MOVIE REVIEWS

“If I have to watch one more pirate shriek in horror at a giant yet imaginary tentacle waving in his face, I’ll drive a fork into my wooden leg.”
Donald Munro, FRESNO BEE

“This installment in the trilogy feels more like filler between the first and the last episodes, and with no obvious story to tell, it remains mired in the horse latitudes of whimsy.”
Bruce Newman, SAN JOSE MERCURY NEWS

“Sitting through this for 151 minutes gave me a glimpse of what eternity might be like in hell.”
Tony Medley, TONYMEDLEY.COM

“It’s an amalgam of many of the modern cinema’s worst tendencies and modern filmmaking’s most unfortunate misconceptions. The film has an epic scale without an epic story, epic characters, epic ideas or epic emotions.”
Mick LaSalle, SAN FRANCISCO CHRONICLE

“It has its moments, [but] don’t confuse this mess with good filmmaking, even by the admittedly low standards set for the summer blockbuster.”
Daniel M. Kimmel, WORCESTER TELEGRAM & GAZETTE

***Related Posts***
07/10/2008: Depp krijgt $75M voor Pirates of the Caribbean 4
18/06/2007: Chinese censuur knipt Chow Yun-Fat uit At World’s End
12/11/2006: Keira Knightley stopt na Pirates of the Caribbean At Worlds End
08/09/2006: Pirates of the Caribbean breekt de 1 miljard dollar grens
04/08/2006: Terugblik op Superman Returns
16/07/2006: Superman Returns review ***½
10/07/2006: Pirates of the Caribbean berooft Superman Returns zijn 1e plaats
07/07/2005: Keith Richards in de Pirates of the Caribbean sequel ?

04/07/2006: Superman Returns geen “super” opening

4 Comments

 1. Malkavian

  harde comments. Mja kijken ga ik toch doen. alhoewel de verwachting nu wel gedaald is

  Reply
 2. morris

  heey mensen ik heb wat nieuws want pirates of the carrebean 3 komt ook lijkt me wel vetwant deel 2 is geweldig lijkt me ook logisch waarom p.o.t.c. op 1e plaats staat later

  Reply
 3. Arne Keustermans

  Mijn verwachtingen zijn sowieso al niet zo hoog. Veel visuele effecten (te veel naar mijn goesting in de trailer alleen al), veel zwaardvechten en waarschijnlijk slechts één acteur die het geheel probeert recht te houden… Johnny Depp.
  Er is in mijn ogen maar één ding goed aan de eerste en dat is zijn vertolking die de slappe film recht moet houden. Deel één duurde al veel te lang en had onlogische springbewegingen en plotopbouw. Blijkbaar gaan ze daar dan nog eens wat verder in met deel twee?
  De enige reden waarom ik deel twee ga bekijken is omdat ik het beloofd heb aan een vriendin, want eigenlijk was ik niet van plan te gaan. Net zoals ik niet zal gaan kijken naar Superman, tenzij iemand mij uitnodigd…

  Laatste paar maanden heb ik een paar leuke films gezien, maar als ik het aanbod van de zomerfilms bekijk, ga ik toch bijna huilen…

  Reply
 4. karen

  harde commentaren inderdaad, maar je hebt er ook wel de hardste uitgekozen, er waren er ook veel positievere
  Pirates II zal wel geen topfilm zijn, maar wel topentertainment en dat verkoopt altijd, als ik aan de kassa moest kiezen tussen Superman en Jack Sparrow zou ik trouwens ook de laatste kiezen… spijtig voor Singer en Spacey

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *