Rutger Hauer achter de camera

Kijk eens aan, acteur Rutger Hauer gaat de speelfilm Changing Fortunes regisseren. De film is het verhaal van vijf jaren uit het leven van Walraven van Hall, een bescheiden maar charismatische Nederlandse bankier, die een indrukwekkend financieringsplan opzette waarmee tienduizenden mensen ongeacht hun geloofsovertuiging, politieke voorkeur of ras in leven werden gehouden in een land dat werd bezet door buitenlandse troepen. De Engelstalige film zal worden geproduceerd als een Europese co-productie. De start van het filmen is gepland eind 2006.

“Ik was enorm onder de indruk toen ik het verhaal hoorde over Wally van Hall. Hij is het brein achter de grootste, meest ingenieuze bankfraude in de Europese geschiedenis en redde daarmee meer dan 80.000 families uit de handen van de bezetters. Iedereen, waar ook ter wereld, moet het verhaal over deze man horen.”

“Het is belangrijk om te benadrukken dat Changing Fortunes niet een Tweede Wereldoorlog verhaal is”, vervolgt de acteur. “Het is een unsung hero story dat zich nu eenmaal afspeelt tegen de achtergrond van dit internationale conflict. De film is een getuigenis over een individu dat de wereld daadwerkelijk kan verbeteren en het toont hoezeer hij zich wil opofferen om deze verbetering te realiseren.”

Het script is gebaseerd op waargebeurde feiten en volgt patriciër Van Hall van de vroege bezettingsjaren tot zijn dramatische verraad minder dan 90 dagen voor de bevrijding van Nederland. “Ik wilde al een tijdlang mijn eerste speelfilm regisseren en dit script raakte me echt diep en vormde een inspiratie. Wat een mooie manier om weer terug te keren naar Nederland, dat ik verliet na Soldaat van Oranje”, aldus Hauer.

Het moet gezegd worden, Rutger is een geweldige acteur die onlangs nog het beste van zichzelf toonde in Batman Begins (2005), maar wiens carrière eigenlijk een beetje aan het slabakken is. Uiteraard krijgt hij nog veel filmprojecten aangeboden, maar dit zijn meestal films met barslechte scenario’s en zo goed als waardeloze regisseurs. Dus ja, waarom eens niet een keertje achter de camera springen. Rutger heeft al een kortfilm achter de rug (The Room (2001)) en heeft heel wat ervaring opgedaan in talrijke producties van Ridley Scott’s Blade Runner (1982) tot Rodriguez’ Sin City (2005). Laten we zien wat hij ervan bakt.

1 Comment

  1. lord cms

    nja ne keer dat je voetbal bter begint te vinden dan de commerciële film dan heb je idd een ferme zonne(n)slag gehad ze kerel 😀
    nee, je hebt gelijk, ik merk da tik zefls niet wegzap tijdens hetnieuws als het over het WK gaat…
    nja ik word milder met de jaren in mijn voetbalhaat lool

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.