Arthur and the Minimoys van Luc Besson

Luc Besson, de Franse regisseur die ondermeer Nikita (1990), Le Grand Blue (1988) en Léon (1994) op zijn curriculum heeft staan, maar eveneens de productie van honderden commerciële actiefilms zoals Taxi (1998) en The Transporter (2002), heeft de laatste jaren niet echt veel bijzonders meer te betekenen als auteur. Zijn laatste film, Angel-A (2005) (zie trailer), die hij in het geniep heeft gedraaid zonder veel publiciteit te maken, deugt niet. De regie van de film lijkt studentikoos at best, en de acteurs zijn gewoon afschuwelijk fake en ronduit belachelijk. Luc Besson, die de Franse cinema in de jaren 80 en 90 mee heeft meehelpen gestalte geven, maakt rotzooi. Ik dacht vroeger dat hij commerciële troep produceerde en populaire films regisseerde om geld te maken voor knappe staaltjes grootse cinema. Neen, dus. Zijn talent als filmmaker lijkt opgedroogd te zijn van al die waardeloze Taxi sequels, en die verkeerde filmkeuzes (Michel Vaillant (2003), Fanfan la Tulipe (2003), Wasabi (2001), The Dancer (2000),…)

Zijn “meesterwerk” – zoals hij het graag zelf noemt – Arthur and the Minimoys (2006), spreekt mij absoluut niet aan. De cinematics van de laatste nieuwe games zijn zoveel keer beter dan wat de trailer van deze langspeelfilm te bieden heeft. Het is een ambitieus project, maar de textuur van de 3D animatie is gedateerd en de beelden overbluffen niet echt en zien er heel déjà vu uit. Meer nog, ik heb de indruk dat dit een film niet meteen een passend doelpubliek zal vinden. De Pixar-animaties zijn zo scherp dat ze zowel oudere als jongere generaties kunnen aanspreken. Bij het kijken van deze trailer denk ik dat de oudere generatie gewoon zal afhaken en de jongere dit niet “hip” genoeg gaan vinden.

Korte inhoud: De tienjarige Arthur woont bij zijn grootvader. Op een dag hoort hij dat zijn opa in de schulden zit, en dat hun huis waarschijnlijk verkocht zal worden. In een poging om hun huis te redden, gaat Arthur op zoek naar de legendarische schat van het natuurvolkje de Minimoys, die ergens in de streek verborgen moet zijn.

Oordeel zelf welke indruk de trailer jullie nalaat. Ik ben in ieder geval niet overtuigd. Zeker niet voor een film die vele miljoenen dollars heeft gekost en waarschijnlijk ook één van de duurste Franse film ooit (naar schatting 80 miljoen dollar – zonder marketing kosten). De film gaat bij ons in première op 13 december 2006.

***Related Posts***
25/11/2005: Luc Besson krijgt misschien Die Hard 4.0 aangeboden
25/10/2004: Besson aan zet
05/07/2004: Leve de blockbuster

4 Comments

 1. Arne Keustermans

  Ik ga akkoord dat de film waarschijnlijk niet direct in het plaatje past van de moderne filmganger. Maar dit kan voor mij best een goeie film worden. Een écht goeie kinderfilm vind je niet gauw meer tegenwoordig.
  De cgi is inderdaad anders dan we gewend zijn, maar geeft voor mij de film een hele andere stijl en feel mee. Veel warmer dan de soms “koude” cgi van andere films.

  Reply
 2. Agnus

  Deze stijl is niet anders dan datgene wat we al hebben gezien in Antz. Zowiezo denk ik niet dat het grote publiek zal vallen over de kwaliteit van de animaties, maar de trailer is gewoon saai. Maar ja, ik ben dan ook al 20…

  Reply
 3. aless

  Madonna in een film zegt anders al genoeg. 😮

  Reply
 4. dave

  en straks de cijfers.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *