Berlusconi film ontgoochelt

Ik vroeg me eigenlijk af wat het nut was van een film over Silvio Berlusconi, laat staan het nut van een film over de film van Berlusconi? Il Caimano (2006) (de Kaaiman) is dus geen docu-drama over de schatrijke en corrupte oud-premier, maar wel over de scheidingsperikelen van de filmproducent. En dat serieus balen, en dan nog voor een film die in de Gouden Palm selectie zat.

Korte inhoud: Bruno Bonomo (Silvio Orlando) was een bekende producer van B-movies in de jaren ’70. Na de commerciële flop “Il Cataratte”, volgde er een professionele rustpauze. Net nu hij op het punt staat om een contract te tekenen met de RAI als producer van een film over de terugkeer van Colombus, verlaat zijn regisseur Franco Caspio het project. Bonomo dient noodgedwongen terug te vallen op een scenario dat hem tijdens een filmfestival in de handen werd gestopt door de jonge, onervaren regisseuse Teresa. Centraal in deze film-in-de-film is de Italiaanse ex-premier en mediagigant Silvio Berlusconi. Dit onderwerp is zo delicaat en controversieel dat zelfs de publieke omroep weigert deze film te brengen. Bonomo’s privéleven valt stukje bij beetje uit elkaar. Hij heeft het erg moeilijk met de scheiding van zijn vrouw en kampt met financiële problemen. Uiteindelijk is het de strijd om dit verhaal verfilmd te krijgen dat hem in leven houdt. Kijk hier naar de al even domme trailer.

De film vertelt dus niet waar Berlusconi zijn startkapitaal heeft gehaald voor de opbouw van zijn imperium, maar probeert dit alles te verbergen. Berlusconi is in de politiek gevlucht en de rest moet je maar lezen in de krant of uit je duim zuigen. Zo komt het toch een beetje over. De film is zo naast de kwestie dat je na 30 minuten echt de indruk krijgt dat de maker van de film, Nanni Moretti, heel ver af zit van zijn The Son’s Room (2001).

“Hoe is het ooit zover kunnen komen”, vraagt iemand zich in de film af, “dat een man zoals Silvio Berlusconi aan de macht komt in Italië.” Dat is een goede vraag. Maar als kritische Italiaanse cineasten, die voor het eerst een rechtstreekse aanval voeren op Berlusconi, dergelijke onzin op pellicule zetten, dan geef je die kaaimannen in Italië uiteraard vrij spel…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.