Thank You For Smoking (2005) **** review

Dat niet alle bestsellers ook goede boeken zijn, laat staan goede verfilmingen, hebben we onlangs kunnen zien met The Da Vinci Code (2006). Maar de verfilming van Thank You For Smoking (2005) naar de satirische bestseller van Christopher Buckley lijkt mij enigszins meer aan te spreken.

thank you for smoking,trailer,preview,2005,christopher buckley,ivan reitman,william h  macy,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliott

De film is geregisseerd door de nog jonge Jason Reitman, de zoon van regisseur Ivan Reitman (Ghostbusters, Six Days Seven Nights), die hiermee zijn langspeelfilmdebuut maakt. Een papa hebben is de filmsector is altijd wel goed meegenomen wil je het maken in de filmsector. En het heeft er alle schijn van dat we zeker nog van hem zullen horen, want de eerste beelden van de film zien er veelbelovend uit.

Korte inhoud: Nick Naylor (Aaron Eckhart) werkt voor sigaretbedrijf Big Tobacco als professioneel lobbyist voor de rechten van sigarettenrokers. Hij wordt onder vuur genomen door gezondheidsactivisten en een opportunistische senator (William H. Macy). Maar Nick gaat in de tegenaanval en beschikt over een grote gave: een rappe babbel waarmee hij alles en iedereen omver weet te praten. Hij verschijnt op televisie en gaat in gesprek met een producent (Rob Lowe) om het roken in bioscoopfilms te promoten. Zo trekt hij zowel de aandacht van een tabaksgigant (Robert Duvall) als van een onderzoeksjournaliste (Katie Holmes). Zelf begint Nick zich zorgen te maken over het beeld dat zijn zoon Joey (Cameron Bright) van zijn beroep moet hebben.

Ik kijk eigenlijk altijd uit naar de debuut langspeelfilm van een cineast. In tegenstelling tot een kortfilm, waar je nog kan testen hoe ver je te ver kan gaan, is een langspeelfilm toch altijd wel het serieuze werk waar een jonge cineast niets aan het toeval zou mogen overlaten. En we zien ook hier dat Jason beslist heeft om het boek zelf te bewerken tot een filmscript en zijn casting heel zorgvuldig heeft gekozen. Hij schreef elk van de acteurs een brief waarin stond waarom zei geschikt zouden zijn voor de rol en iets wat zelden gebeurt in Hollywood waren al zijn eerste keuzes van acteurs ingewilligd.

Acteur Aaron Eckhart is perfect gecast voor de rol van gladde lobbyist Nick Naylor, die met een brede glimlach een van de meest recente taboes omver praat. Ik ben echt verzot op deze acteur die eerder al straalde in films als In the Company of Men (1997) en Erin Brockovich (2000). Naast Eckhart zien we naast de acteurs die al vermeld werden ook nog de sensuele Maria Bello en de charismatische Sam Elliott. Ook de getypecaste J.K. Simmons is perfect voor zijn rol als de listige werkgever.


thank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliottthank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliottthank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliott
thank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliottthank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliottthank you for smoking,christopher buckley,ivan reitman,william h macy,jk simmons,aaron eckhart,rob lowe,robert duvall,katie holmes,cameron bright,maria bello,sam elliott

© A-Film Home Entertainment

Thank You For Smoking is niet alleen bijzonder knap en fris geregisseerd, maar ook de acteurs zetten elk een knappe prestatie neer. Maar uiteraard gaat de meeste lof naar de schrijver van het boek die dit fascinerend en knettergek verhaaltje kon neerpennen. Jason heeft in ieder geval scherpe dialoog-scènes gedistilleerd uit het werk van Buckley. Tot mijn grote opluchting ging deze prent niet gebukt onder moralistische gezwets en werd de politieke invalshoek niet afgeschreven als de witte verdedigers tegen de zwarte tabaks-industrie. Neen, de twee tegenstellingen hebben niet zo’n goede reputatie. Ook cinematografisch is deze prent van een hoog niveau, ook al werden er met het beperkt budget niet meteen veel frivoliteiten toegestaan. Het enige minpuntje in de film, en ik vrees dat ik weer in herhaling zal vallen, is het tenenkrommende acteerwerk van Katie Holmes alsook haar interactie met Nick. Maar los van dit akkefietje is Thank You for Smoking een zeer geslaagde debuutfilm. Klein detail nog, er wordt geen enkele sigaret gerookt in de film. 🙂


*** Thank You For Smoking trailer ***

***Related Posts***
16/12/2006: De Beste en Slechtste Films van 2006
14/06/2006: Controversiële scène met Katie Holmes dan toch niet geknipt

1 Comment

  1. nightbreed

    Het is een prima zwarte komedie, alleen spijtig dat het aan scherpe zwarte humor ontbrak, het is allemaal net iets te fijntjes en subtiel ingepakt. Ik ben verzot op zwarte humor en dan vooral de zwarte humor waarbij je je toch even iets ongemakkelijk bij gaat voelen en dat was in deze ‘Thank You For Smoking’ helaas niet het geval. Desondanks een leuk filmpje met sterke dialogen en goed acteerwerk. Vooral dat pientere zoontje vond ik erg grappig.
    De dialoogscènes tussen de lobbyisten waren ook wel geslaagd, met deze luchtige gesprekken werden we lekker met de neus op de feiten gedrukt. Knap gedaan.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *