Top 5 duurste blockbuster

Wat films echt kosten is meestal geheim. Je vindt wel op IMDB een schatting terug van de productiekost, maar die ligt vaak stukken onder de het echte prijskaartje. Studio’s bagatelliseren meestal de kosten, en laten vaak de marketing kosten buiten beschouwing. Waarom? Wel, hoe groter het budget hoe meer de film moet opbrengen om uit te kosten te komen. Slaagt een film er niet in tijdens zijn bioscoop-release, dan zijn analisten geneigd om de film al te bestempelen als een “flop”, en dat nog vóór de dvd-release die de recette alsnog kan verdubbelen. Maar als ze de kostpijs iets naar beneden halen dan gaan diezelfde mensen sneller spreken van een box-office succes of kaskraker, en deze titel kan dan meegenomen worden tijdens de marketing van de dvd-release.

Hoe dan ook heeft de Wall Street Journal op slinkse wijze de echte cijfers weten te bemachtigen. Hier zijn de top 5 van de duurste en meest recente blockbusters:

1. Spider-Man 3 (2007): naar schatting 250 tot 300 miljoen dollar
2. Superman Returns (2006): 261 miljoen
3. King Kong (2005): 250 miljoen
4. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006): 225 miljoen
5. X-Men 3 (2006): 210 miljoen

Sommige van de cijfers zijn schattingen die nog kunnen oplopen, bij Spider-Man 3 zijn de opnames bijvoorbeeld nog niet afgerond. Maar dit zijn nu eenmaal de films die een kolossale toeloop kunnen garanderen. Het zijn deze films die het trouwens mogelijk maken dat heel wat independent films worden gemaakt waarin de studio een grotere kans maakt om zijn geld te verliezen. Volgens mij zullen de recettes van deze films ook voor een stuk gelijk lopen met de volgorde die we nu hebben, met aan kop Spiderman 3. Als jullie een idee wil hebben van een aantal filmrecettes is hier een lijst van de trilogies met hun respectievelijke box-office.

2 Comments

  1. agnus

    is dat X-Men 3 nooit zijn budget zal terugwinnen met zijn bioscoop-release. Heeft King Kong eigenlijk zijn budget teruggewonnen tijdens zijn release ??? 250 miljoen is echt wel een pak geld.

    Reply
  2. dave

    zal het misschien net niet halen in zijn bioscooprelease maar zal toch zeker minstens 200 miljoen opbrengen in de States. De rest halen ze wel uit hun DVD-sale. Maar ja, het budget ligt eigenlijk abnormaal hoog voor deze film en dat in een tijd waarin Hollywood moord en brand schreeuwt over piraterij.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *