Gladiator 2 voor Ridley Scott en Russell Crowe ?

Als Ridley Scott aan een nieuwe spektakelfilm begint staat Hollywood een beetje op zijn kop. De Gladiator regisseur heeft bekend gemaakt dat hij interesse zou hebben in de regie van The Killing Sea, een film gebaseerd op het nog te verschijnen boek van Richard Lewis (The Flame Tree) over de relatie van een Indische jongen en een Amerikaans meisje, na (en ik hoop ook een beetje tijdens) de vernietigende Tsunami van 2004. Dit staat dus los van de Tsunami-film van regisseur/scenarist Michael Patwin die eerder bekend was.

Niet meteen een goedkoop filmpje als je de Tsunami wil gaan ensceneren maar Ridley heeft niet meteen problemen met groots opgezette films. Ik kijk hier dus wel degelijk naar uit. De verhaallijn moet wel nog aangepast worden voor de film.

Maar het project waar we nog grotere ogen zullen voor opzetten is misschien wel Gladiator 2. Inderdaad, Maximus back from the dead. Ik weet nog niet hoe ze het zullen klaarspelen zonder ik in een schaterlach zal schieten. Maar kom, laten we de scenaristen niet ontmoedigen. Tijdens een interview over de DVD-release van Tristan + Isolde (2006), een film die hij mede-produceerde, liet regisseur Ridley Scott iets los over een vervolg op zijn Gladiator (2000). Over een eventuele Gladiator 2 gaan al jaren geruchten.

Hoofdrolspeler Russell Crowe blijkt niemand minder dan de Australische muzikant Nick Cave te hebben benaderd voor het schrijven van het script. Het ziet er mij in ieder geval iemand uit die wel eens een jointje rookt, en dat zou wel eens van pas komen bij deze job. In een interview zei Ridley Scott het volgende:

I’ve heard that you and Russell Crowe approached Nick Cave about writing a Gladiator sequel?

“We tried. Russell didn’t want to let it go, obviously, because it worked very well. I mean, when I say ‘worked very well,’ I don’t refer to success. I mean, as a piece it works very well. Storytelling, he works brilliantly. I think he enjoyed doing it, and I think it was one of those things that he thought: Well, maybe there’s a sequel where we can adjust the fantasy and bring him back from the dead.”

You said that you loved the ending. What was it about that draft that you couldn’t get it off the ground?

We were all having a go. DreamWorks was having a go, so we were having a go. DreamWorks was addressing Rome without Maximus, because clearly he’s gone, and he’s dead. Therefore, it would be to the son that Maximus had probably left behind with his affair with Lucilla. You’re then basing a film on a different kind of premise. Again, you’re basing it on a corrupt Rome, the Rome that would be heading to its own demise. It was far more rambling and complex. Often great plays are very simple, and I think that the mechanics of the Gladiator story were really very satisfactory and worked very well.”© Universal Pictures / DreamWorks

Het zal dus in ieder geval nog niet voor meteen zijn, maar laten we afwachten. Ik vond Gladiator een pareltje van een film. De acteurs, de regie, het eenvoudige maar uiterst efficiënte verhaal, de fotografie, de kostumes, de CGI, het decor en vooral ook de muziek waren stuk voor stuk om van te smullen. En ik heb toch zo mijn twijfels over Gladiator 2, net zoals ik twijfels zou hebben bij een Shawshank Redemption 2 of een Titanic 2. Het verhaal is verteld met een sluitend einde die je niet zomaar opnieuw op zijn kop kan zetten zonder het geheel gewoon belachelijk te maken. En stel nu nog dat God de deur naar het paradijs gesloten houdt en Maximus plots wakker wordt, waar ga je dan naar toe met je verhaal? Uw film heet Gladiator dus ga je er vanuit dat het hoofdpersonage opnieuw gladiator wordt, niet? Ik hoor ze het in de film al zeggen:

“The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor and died as a general. A general who came back from the dead, skipped being a slave and went straight on becoming a gladiator again. Striking but totally fuck-up story !” 🙂
Your thoughts …

***Related Posts***
05/09/2006: Gladiator 2: A Hero Will Rise Again
23/06/2006: Ridley Scott interesse in GUCCI film
09/07/2005: Ridley Scott kiest voor Alien 5
11/05/2005: Arabieren tevreden met Kindom of Heaven
08/05/2005: Kindom of Heaven filmbespreking
10/04/2005: Ridley mag kiezen tussen Gladiator II en Alien 5
09/12/2004: De gesprekken over Alien 5 zijn begonnen

3 Comments

 1. yab

  Ik hoop alvast dat ze de goeie herinneringen aan de eerste Gladiator film niet verprutsen door er een draak van een vervolg aan te breien.

  Reply
 2. agnus

  laat maar komen. Ik ben gek van dergelijke films. Hij was misschien flauw gevallen en kunnen de geneesheren hem nog redden… Jawel, ik ben voorstander !

  Reply
 3. lachesis

  om het in de woorden van talloze Star Wars personages te zeggen; “I have a bad feeling about this…”

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *