Lost verliest 45% van zijn kijkers

Ik herinner me nog de hoog oplaaiende discussies over de serie “Lost”, hier op De Ultieme FilmBlog. Ik was niet echt onder de indruk na het zien van de eerste episode, meer nog, het eerste seizoen vond ik maar middelmatig.

Mijn grootste kritiek, naast mijn ergernis voor de overkill aan oninteressante personages, was dat de serie torenhoge verwachtingen creëerde, en die nooit zou kunnen inlossen. Het verhaal ging amper vooruit en het ene mysterie volgde het andere op, en vele vragen bleven onbeantwoord. Vele scènes waren echt wel de moeite, maar de ganse constructie leek af te stormen tegen een betonnen muur van onverschilligheid. Seizoen 2 van deze dure serie lijkt te volharden in de boosheid en trekt er nog eens een dozijn nieuwe personages bij en een bonuspakket aan mysteries en flash-backs. Wel, de kijkcijfers van het tweede seizoen zijn in vrije val.

Volgens The New York Post zouden de kijkers zich ergeren aan de vele herhalingen die van Lost uitgezonden worden. Het moet gezegd worden, de marketing-campagne van Lost was en is nog steeds, gigantisch groot. En deze coverage zorgt uiteraard voor enorme kijkcijfers. Seizoen 1 behaalde maar liefst 18 miljoen kijkers per aflevering. Maar met seizoen 2 hadden velen er genoeg van en er bleven er nog maar 10 miljoen over.

Aan de andere kant wordt de vergelijkbare ingenieuze thriller-serie, “24”, juist meer bekeken in het inmiddels 5de (!) seizoen en komt in de Top 10 van de All Time Beste Series. De serie werd in zijn eerste seizoen maar met een scheef oog bekeken door FOX. Voor het maken van de eerste 24 episodes kregen ze slechts 35 miljoen dollar (ter vergelijking: de piloot-aflevering van Lost kostte al 10 miljoen dollar). En de marketing was misschien nog geen 10de van die van “Lost”. Toch doken er heel wat 24-fans op en kreeg het eerste seizoen een gemiddelde van 10 miljoen kijkers per aflevering. In 2003 werden er dat 12 miljoen en momenteel haalt de serie zelfs 14 miljoen kijkers per aflevering ! En ondertussen staan Dag 6 – Dag 7 – Dag 8 al op de planning voor de komende 3 jaar, naast 24 The Movie.

Waarom haakt 45% van het publiek af bij het tweede seizoen van Lost? Everything happens for a reason, right? Het zou kunnen dat het iets te maken heeft met de programmatie en de overkill aan herhalingen. Maar ABC heeft dezelfde programmeer-strategie van “24” (het compleet uitzenden van een seizoen zonder onderbrekingen of herhalingen) al eerder toegepast met series zoals “NYPD Blue” en “Alias”, zonder al te veel succes… De makers van “Lost” zullen denk ik hun cast-away formule eens goed moeten herzien willen ze dit avontuur overleven.

***Related Posts***
09/02/2006: Top 10 Beste TV Serie
20/11/2005: The Sentinel trailer
20/09/2005: Lost pilot review
21/06/2005: “24” the movie
16/01/2005: The Sentinel

***Related 24 Blog***
http://24.skynetblogs.be

7 Comments

 1. |sm|

  het eerst seizoen vond ik echt de pannen van het dak rocken! het tweede seizoen vind ik eerder langdradig. het verhaal blijft zich maar voortslepen, sommige afleveringen onthullen eens iets, maar voor de rest is’t gewoon een soap!

  Reply
 2. karen

  Ik heb nog maar een paar afleveringen van seizoen 2 gezien en het is idd een beetje langdradig aan het worden. Maar dat was het einde van seizoen 1 ook al vond ik. Zou het kunnen dat J.J. Abrams te veel bezig is geweest met Mission Impossible 3 en daarom niet genoeg tijd heeft kunnen steken in zijn serie? Al ze niet snel met wat antwoorden komen, gaan er nog meer kijkers afhaken vrees ik.
  Ik ben ook Invasion aan het volgen op VT4 en dat begint nu aardig op gang te komen. Trouwens twee afleveringen na elkaar uitzenden van een serie vind ik geen goed idee. Maar ze doen wel meer gekke dingen op de programmeerdiensten van onze zenders. Ik denk dan aan Alias natuurlijk 🙂 maar ook aan de nitwit die beslist heeft om expeditie robinson pal tegenover peking express te zetten.

  Reply
 3. |sm|

  volg ik al een tijdje en is massas beter dan lost!
  ‘t is wel een serie die wat trager op gang komt, maar het wordt met de aflevering beter (omgekeerd aan lost eigenlijk 🙂

  Reply
 4. dave

  heeft iemand van jullie al Prison Break gezien (zie link) ? Het schijnt dat dit ook wel echt de moeite is.
  Ik heb 2 afleveringen gezien van Invasion, maar ik heb dan afgehaakt. En Sine, ge hebt gelijk Carnivale is echt wel knap ! Ik ga mijn top 10 series lijstje toch eens mogen aanpassen.

  Reply
 5. karen

  Nee, Prison Break heb ik nog niet gezien, ik wacht meestal tot de series op tv verschijnen. Alleen seizoen 3 van The L Word heb ik al gezien.
  Carnivàle is inderdaad ook heel knap, maar als je Lost al traag vindt, dan val je bij Carnivàle zeker in slaap 🙂 En veel antwoorden krijg je ook in Carnivàle niet. Maar het is visueel wel een heel knappe serie!
  Ik ben nu ook Grey’s Anatomy aan’t volgen op Vijftv, ‘t is wel voor een iets ander doelpubliek, maar ook best wel een leuke ontspannende serie.

  Reply
 6. dave

  Is dat die E.R. toestand? Dat zegt mij in ieder geval iets…

  Ik haat series te bekijken op tv. Ik ben daar veel te ongeduldig voor. Ze zijn zelfs momenteel bezig om de series voor iedereen legaal beschikbaar te stellen voor download via Ipod. (voor de fans van Desperate housewives – seizoen twee is al beschikbaar tot afl 19).

  Ik heb nog maar 3 afleveringen van Carnivale gezien, maar de personages intrigeren mij stukken meer dan die van Lost. We gaan zien hoe het verloopt.

  Voor de sci-fi fansis er Battlestar Gallactica !!! Niet alle personages uit de serie zijn geslaagd, maar het is gewoon fun om te zien.

  Reply
 7. lachesis

  tja, het verwondert me niets… Het begint allemaal zo ongelofelijk traag te gaan en hoewel ik een enorme fan was van het eerste seizoen begin ik ook serieus mijn intresse te verliezen… Het lijkt het me allemaal niet echt meer waard, vooral omdat de laatste ontwikkelingen die ik gezien heb me eigenlijk gewoon niet “aanstaan” – als ik me te veel begin te ergeren aan verhaallijnen, geef ik op…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *