Hard Candy (2005) **** Blu-ray review

Een zeer actueel thema hier in België, en tevens een beetje overal in de wereld waar internet zijn intrede heeft gedaan, zijn de risico’s voor minderjarigen die chatten met onbekenden. Tegenwoordig heeft iedere tiener een facebook-account en staan ze dus open voor heel wat contacten. Maar wat gebeurt er wanneer de rollen worden omgedraaid en het slachtoffer de rol van de slechterik wordt.

hard_candy_2005_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het slimme en charmante tienermeisje Haley (Ellen Page) heeft in een café een ontmoeting met de dertiger Jeff (Patrick Wilson), een knappe modefotograaf die ze op het Internet heeft leren kennen. Eenmaal bij Jeff thuis, begint Hayley al snel cocktails te mixen en stelt haar een pikante fotosessie voor. Jeff denkt het helemaal voor elkaar te hebben, maar heeft niet door dat Hayley een slaapmiddel in zijn drank heeft gedaan. Wanneer hij bijkomt, ligt hij vastgebonden. Hayley denkt Jeff snel te laten bekennnen dat zij niet het eerste tienermeisje is dat hij mee naar huis heeft genomen. En als Jeff niet meewerkt, staat Hayley te popelen een chirurgische ingreep op hem uit te proberen. Ze heeft veel geleerd op het Internet…

Deze controversiële film vertelt dus het verhaal van een modefotograaf die een tienermeisje mee naar huis neemt. Maar de plannen van de fotograaf lopen niet zoals hij had gehoopt. Toen ik deze psychologische thriller Hard Candy (2005) zag moest ik meteen denken aan Miike Takashi’s schitterende Audition (1999). Beide films bewandelen hetzelfde pad. Hard Candy is de debuutfilm van van regisseur David Slade. Het scenario is van de hand van Brian Nelson, die daarvoor voornamelijk schreef voor televisieseries als Lois & Clark en Earth: Final Conflict.

Het is een verkwikkende psychologische thriller geworden, met een vendetta-ondertoon. Hard Candy kenmerkt zich vooral door een briljante tour de force vertolking van Ellen Paige die probeert de vuile geheime van een man te ontrafelen en misschien een pedofiel te ontmaskeren. De film bouwt gestaag de spanning op, en je kunt niet zomaar weg kijken. Ellen Paige en acteur Patrick Wilson hebben een grote aantrekkingskracht op het scherm, en ze zorgen voor een echt unieke en uiteindelijk angstaanjagende thriller. Hard Candy mengt verschillende genres, en slaagt erin om zowel horror als diepgang te brengen. Dit is op de eerste plaats een film voor een volwassen publiek, en ook al mag de premisse vrij simpel zin, de problematiek wordt niet zomaar op een plat commerciële manier behandeld. Het is tevens een adembenemend kat en muis spel die niemand had zien aankomen.

Dit was tevens het regiedebuut van David Slade, en hij bewijst een heel bekwaam verhalenverteller te zijn die met beperkte middelen een spannende thriller kan maken. Hard Candy is een meeslepende en verontrustende film die zoals ik al zei verschillende genres met succes door mekaar haspelt zonder de geloofwaardigheid van het gebeuren aan te tasten. Voor mij is dit tevens de eerste film van Ellen Paige waar ze echt haar acteervermogen tentoonspreidt. Ze verovert gewoon het scherm met haar aanwezigheid en ze maakt van deze prent een boeiende, intense en onvergetelijke kijkervaring. Het is een slim vormgegeven film die je ongemakkelijk maakt vanaf het eerste frame. Een echte nagelbijter die jullie niet mogen missen.

© 2005 Lions Gate Entertainment Inc.

Dit is een typische Amerikaanse independent film. Kleine studio, klein budget, een nog onervaren regisseur, en het resultaat mag zeker gezien worden, ook al zijn de meningen over deze film serieus verdeeld. Toch denk ik niet dat we hier veel klachten zullen horen. Een pak mensen zullen zelfs een guilty pleasure beleven bij het zien van een “onschuldig” jong meisje die zich keert tegen de “stoute” pedofiel.

De knipoogjes naar roodkapje en de boze wolf moet je er maar bij nemen. Geniet in ieder geval van deze efficiënte trailer, en als jullie de film willen zien gaan jullie nog een beetje geduld moeten uitoefen want de film komt maar pas uit bij ons op 30 augustus 2006.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 12 april 2006

 


*** Hard Candy trailer ***

3 Comments

 1. Sander

  Kheb zelf nogal een interesse voor fotografie, psychologische thrillers en schone dames (Ellen speelt dus ook Kitty in de nieuwe X Men), dus hij moet al barslecht zijn opdat ik hem niet aan mijn verzameling zou toevoegen.

  Reply
 2. |sm|

  ga je verslagje niet lezen omdat ik de film wil zien en me totaal wil laten verrassen!! 🙂

  Reply
 3. dave

  er zit een spoiler in de tekst, maar ik denk eigenlijk dat die wentelling al vrij snel komt in de film. Trouwens zit het al in de trailer.
  😉
  hi Sander, ook benieuwd naar X-Men 3 ? Mooie fotografie, spanning, intrige en schoon madammen, het is een smakelijke cocktail.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *