Syriana beschuldigd van plagiaat

Niet enkel in de muziekwereld wordt er geplagieerd, maar ook in de filmwereld. Zo stuurde een jonge franse scenarioschrijver een paar jaar terug zijn scenario op naar Luc Besson. Hij kreeg niet meteen veel respons. Twee jaar later zag hij echter Léon (1994) verschijnen in de bioscoop. Quasi identiek hetzelfde als zijn script met dat verschil dat de rol van Natalie Portman in zijn scenario eigenlijk een jongen was. De scenarist wou zijn gelijk halen op de rechtbank, maar dat was buiten de juridische zwaargewichten gerekend die Besson in zijn broekzak had zitten. De jonge scenarist kreeg ongelijk.© 2005 Warner Bros.

Nu is het blijkbaar aan de beurt van Syriana (2005). Nadat de productie zich al eens moest verantwoorden voor zijn controversiële inhoud, beschuldigt de Franse scriptschrijfster Stephanie Vergniault; Warner Bros, George Clooney’s productiemaatschappij Section Eight en regisseur Stephen Gaghan, van plagiaat. Ze beweert dat de filmmakers in Syriana complete scènes hebben gekopieerd uit haar script Oversight. Het was een vriend van Vergniault die er haar had op gewezen, dat Syriana wel erg veel op haar script leek. Nadat ze zelf de film had gezien, constateerde ze dat tenminste 15 scènes letterlijk uit haar script overgenomen waren, dat ze tussen 1997 en 2003 schreef, althans volgens BBC News.

Vergniault zei dat ze tevens het boek van CIA agent Robert Baer (See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA’s War on Terrorism) heeft gelezen, waarop regisseur Stephen Gaghan zegt zijn film te hebben gebaseerd, maar dat ze nergens in het boek die passages heeft tegengekomen, die zo dicht de 15 scènes benaderen zoals zij ze in Oversight schreef. In haar statement zei Vergniault woedend te zijn en ze eist twee miljoen euro schadevergoeding.

Volgens Warner Bros is de claim van Vergniault op niets gebaseerd, maar de studio wilde verder geen uitspraken over de zaak doen. “We verdedigen ons pas in de rechtzaal,” aldus een woordvoerder van Warner Bros. Uiteraard gaan ze alles ontkennen. Wat mij wel niet helemaal duidelijk is, is hoe haar scenario bij die mannen is kunnen geraken. In ieder geval krijgt deze post zeker nog een staartje.

***Related Post***
21/12/2005: George Clooney biedt geen excuses aan Bush voor Syriana

6 Comments

 1. lord cms

  tiens die peugeot is niet vuurvast?

  Reply
 2. The Dude

  dat is dus 80 miljoen oude belgische franken vor 6 jaar, dus 13 miljoen BEF en een klets per jaar. Ja das alvast een eerlijk bedrag, ik verdien ook zoiets. Go frenchie, go. Maar alle waanzinnigiteiten op een veresgedraaide boomstronk, Syriana is en blijft een must-see movie!

  Reply
 3. dave

  jullie vormen een mooi komisch duo. 😉

  Ik heb Syriana dus nog nie gezien, maar daar zal dit weekend wel verandering in komen.

  Kwestie van prijzen voor scenario’s, voor een langspeelfilm kan dat gaan van 500’000 euro tot 1 miljoen euro, soms zelfs meer. Jah, ik hoef er natuurlijk niet bij te vertellen dat die tarieven niet voor België zijn. Je mag hier van geluk spreken als je al een subsidie krijgt van het VAF.
  🙂

  Reply
 4. PEPINO

  Anke bedankt u voor die mooi woorden en geeft u natte zoenen terug ( daar kent ze iets van )…en nog een gezellige avond !!! Groetjes :-)))pepino.

  Reply
 5. mickey

  ALVAST
  NOG
  EEN
  AANGENAAM
  WEEKEND
  GROETJES
  MICKEY

  Reply
 6. dave

  dankewel !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *