Mission: Impossible 3 spuwt vuur

Een stuntman zijn op een filmset is een gevaarlijke bezigheid. Diegene die zich geroepen voelt om door ramen te springen, een auto-ongeval te ensceneren of in het vuur te rollen moet terdege rekening houden met de risico’s van het vak. Veiligheidsvoorzieningen bij hun stunts zijn dan ook uiterst belangrijk. Maar ongelukken gebeuren nu eenmaal, zeker wanneer de actiescènes steeds intenser worden. Af en toe vallen er zelfs doden. Tijdens de opname van xXx (2002) kwam stuntman Harry O’Connor om het leven toen deze in een tweede take tegen de Palacky brug in Praag kwakte. En tijdens de opnames van Taxi 2 (2000) viel eveneens een dodelijk slachtoffer nadat een stuntman met zijn voertuig tegen de cameraman Alain Dutartre reed. Acteurs die hun eigen stunts willen doen gaan in principe zelden naar huis zonder een schram of kneuzing, zelfs een halsblessure is niet geheel uitgesloten.

Als er duidelijk nalatigheid verweten kan worden blijven de schadeclaims uiteraard niet uit. Speciale effectenmaker Steven Scott Wheatley, die werkte op de set van A.I., Minority Report en Hulk, klaagt Paramount en Tom Cruise’s productiemaatschappij Cruise/Wagner Productions aan wegens nalatigheid op de set van Mission: Impossible 3 (2006). Wheatley liep brandwonden op over 60% van zijn lichaam, toen hij een stunt uitvoerde voor Mission: Impossible 3 afgelopen juni. Volgens de aanklacht ging de lancering van een lange afstandsraket mis, waarbij een ‘benzinebom’ ontplofte en Wheatley in een bol van vuur terecht kwam.

Volgens Wheatley en zijn vrouw zijn de verwondingen de schuld van Paramount en Cruise/Wagner Productions, omdat beide bedrijven nalatig hebben gehandeld. Het stel eist niet alleen schadevergoeding voor de lichamelijke schade die Wheatley opliep, ze klagen de twee bedrijven tevens aan voor verlies van consortium, wat betekent dat één van de twee echtgenoten na een dergelijk voorval niet meer in staat is om fysieke huwelijkse relaties met de ander te hebben.

Dit is geen promotiestunt, maar als promotie kan dit wel tellen. M:I 3 zal vuur spuwen op het witte doek. Los van de hatelijke karaktertrekjes van Tom Cruise, kijk ik echt uit naar dit 3de luik van deze hyperkinetische actiefilm. Over het plot is nog niet veel meer bekend dan datgene wat we in de trailer kunnen zien. Op 3 mei 2006 is de film bij ons in de zalen.

***Related Posts***
28/12/2011: Mission: Impossible – Ghost Protocol filmbespreking
17/12/2011: Mission: Impossible extreme blu-ray trilogy
29/06/2011: Mission: Impossible – Ghost Protocol trailer
02/09/2010: Drie mooie kandidates voor M:I 4
09/08/2010: Cruise ondergaat loonsverlaging
26/03/2010: Pixar regisseur maakt M:I 4
01/05/2008: M:I 4 voor Tom Cruise
21/09/2006: Paramount wil Tom Cruise vervangen door Brad Pitt in M:I 4

4 Comments

 1. Borriquito

  toch altijd een gevaarlijk beroep
  men kan zo veel veiligheidsmatregelen nemen als men wil
  er kan altijd iets fout gaan
  prettig weekend Dave !!!

  Reply
 2. Agnus

  Ik vind het een beetje vreemd dat mensen die verantwoordelijk zijn voor speciale effecten meteen hun werkgever de schuld geven als iets fout loopt. Zij zouden toch verondersteld moeten zijn om veiligheidsvoorzieningen te nemen. Als de productie niet op zijn verzoek ingaat kan hij altijd dreigen met ontslag…

  Reply
 3. lord cms

  dave,
  ik ken “c’est arrivé après de chez vous” enkel van reputatie, maar het is dezeflde opmerkign die mijn filmgezel maakte na de film.
  hij is heel leuk! en studentikoos ergens wel, vooral “gents nonchalant” maar de sfeer verandering op het einde is enorm goed!

  Reply
 4. Dries

  hmm, voor de geinteresseerden, derde foto (bovenste rij) die bij dit artikel is gevoegd. Die toren met die grote bol, heet de TV-tower, is het hoogste gebouw voor telecommunicatie in Azië, (3e in de wereld).
  Het staat in shanghai (china), langs de PuDong River (gele rivier)
  De hoge toren op de achtergrond rechts, is een duur (5 sterren) hotel, met lobby op de 55e verdieping, en restaurant op 89 (ofzo).

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.