Erik Van Looy getipt voor Dream House

Gezien Hollywood een beetje zijn uitgekeken op Franse regisseurs zullen ze het eens proberen met een Belgisch exemplaar. En wie beter dan de Hollywood-freak Erik Van Looy, en dit voor de regie van Dream House (2007). Het budget van de film wordt geraamd op 40 miljoen dollar. (16 keer het budget van De Zaak Alzheimer) waarvan 2 miljoen zal uitgetrokken worden om sneeuw te maken, want de opnames moeten in de zomer beginnen en in het scenario staat dat de landschappen bedekt zijn met sneeuw. Met dit sneeuw-budget maken wij hier grote langspeelfilms. Krankzinnig.

Het scenario van de film is geschreven door David Loucka, de scenarist van onder meer de flauwe komedie The Dream Team (1989), de zwakke komedie Eddie (1996) en de voor mij totaal onbekende thriller Borderline (2002). Nu ja, het is geen Jef Geeraerts maar het is voor Erik wel de eerste keer dat hij zal kunnen uitpakken met een Hollywood budget. Een leuke situatie maar ook een zenuwslopende onderneming voor iemand die eigenlijk niet graag op een filmset staat. Zelfs als docent op het Rits was de man nooit volledig op zijn gemak.

Toch heeft hij ontegensprekelijk talent en is samen met Stijn Coninx, een Vlaamse regisseur die met zijn films het grote publiek naar de bioscoop kan lokken. En dat is toch een verdienste, zeker wanneer je dat kan met films die niet zijn gericht op kleuters en pubers, zoals die Plop en K3 toestanden. Hopelijk verslikt Van Looy zich niet op het grote budget zoals Mathieu Kassovitz met zijn Hollywood-debuutfilm Gothika (2003) of Pitof met zijn Hollywood-debuutfilm Catwoman (2003). Een tip voor Van Looy: “vermijd Halle Berry te casten.” Ik zou trouwens ook niet met actrices werken die pas een Oscar hebben gekregen (cf. Charlize Theron, Julia Roberts,…)

De productie van de film is in handen van twee uiterst bekwame mensen: Ehren Kruger en Daniel Bobker, bekend voor hun productie van ondermeer The Brothers Grimm (2005) en The Skeleton Key (2005). Ehren Kruger is zelf scenarist van heel wat films (oa. het schitterende Arlington Road (1999), en de geslaagde adaptatie van The Ring (2003)). Ik hoop dat hij David Loucka en Erik wat zal helpen met het scenario. Een goed scenario is essentieel voor een goede film en Kruger heeft op dat gebied meer ervaring dan de rest.

Er is nog maar weinig bekend over de inhoud van de film. Het gaat in grote lijnen over een man die zijn familie brengt naar een ideaal verblijf op het platteland. Dream House wordt omschreven als een dramatisch, mysterieuze thriller in het genre M. Night Shyamalans Signs (2002).

Erik Van Looy stapt op 12 april op het vliegtuig naar de VS om het aanbod te onderzoeken. Hij heeft ook een aanbieding gekregen in New York voor een remake van een Franse politiethriller, Police Python 357, een film uit 1976 waarin Yves Montand en Simone Signoret de hoofdrollen vertolkten. Van Looy benadrukte in een gesprek met filmrecensent Jan Temmerman dat er nog niets beslist is. Maar het is in ieder geval duidelijk dat Van Looy met De Zaak Alzheimer (2003) een goede beurt gemaakt heeft in de VS. Ondertussen zijn er plannen voor een remake van Alzheimer, maar Erik zou daar niet meteen interesse voor hebben. Onze Prima Donna heeft al streken, lol.

***Related Posts***
25/06/2009: Daniel Craig trekt in het Dream House van Jim Sheridan
29/08/2008: Jan Verheyen regisseert Dossier K.
07/06/2008: Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw
15/03/2007: Geen Amerikaans avontuur voor Erik Van Looy
25/03/2006: Geen Dream House voor Erik Van Looy
30/08/2005: De Zaak Alzheimer doet het niet slecht in de States
29/07/2005: Amerikaanse poster van De Zaak Alzheimer

5 Comments

 1. Babylon12

  Ik denk dat een Amerikaanse remake van De Zaak Alzheimer met een hollywood budget eigenlijk veel beter zou zijn.

  Halle Berry speelde gewoon in twee zwakke films. Ik denk wanneer het verhaal sterk genoeg is dat Van Looy er echt wel het beste kan van maken. In ieder geval vind ik dat hij zowiezo meer films zou moeten doen en minder tv. Laat Bart De Pauw de Pappenheimers presenteren en Tom Leenaerts de Slimste Mens !

  Reply
 2. Dries

  hmm, het nieuws verbaasd me eigenlijk wel. Uit talloze interviews met £erik, bleek dat vorige projecten vooral zijn afgelast omdat Erik het moeilijk had om zonder zijn familie, ver weg van huis, te gaan werken.

  Reply
 3. karen

  Dan toch liever een actrice die pas een oscar heeft zoals Charlize dan Lindsay Lohan hoor. En, nee Kirsten Dunst, af! 🙂 Wie weet doet Jennifer Garner wel mee 🙂
  Maar uiteindelijk moet Van Looy maar pakken wat hij kan krijgen qua acteurs. Het scenario daarentegen zal idd veel belangrijker zijn dan grote namen. Ik ben toch wel benieuwd naar deze Hollywooduitstap van Van Looy.
  PS ook geen fatsoenlijk prentje van Erik Van Looy kunnen vinden? 🙂

  Reply
 4. dave

  @Karen: neen, niets anders gevonden. Ik heb ook nie lang gezocht. Eerste de beste afbeelding op google. :p
  Nu afwachten wat er uit de bus komt.
  @Dries: Van dat ver weg van huis verhaal geloof ik geen fluit. Het feit is dat Belgische regisseurs internationaal compleet onbekend zijn en dat het nog altijd heel lastig is om langspeelfilms te maken in België en de keuzes niet gemakkelijk. Wel grappig dat hij blijkbaar nu plots geen heimwee meer heeft als de budgetten hoog genoeg zijn.
  @Bab: Ik weet niet of De Zaak Alzheimer eigenlijk wel interessant genoeg is voor een Amerikaanse remake. Ik vind de film heel knap. Een stevige thriller in elkaar gestoken met beperkte middelen. Maar objectief gezien is het verhaal op zich maar dunnetjes en allesbehalve nieuw.

  Reply
 5. lord cms

  ben benieuwd…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *