An American Haunting (2005) **½ Blu-ray review

An American Haunting (2005) is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarin voor de eerste keer in de geschiedenis van de VS de autoriteiten toegaven dat bovennatuurlijke krachten verantwoordelijk waren voor iemands dood. Gebaseerd op Monahan’s boek, The Bell Witch: An American Haunting maakt regisseur Courtney Solomon (verantwoordelijk voor het afschuwelijk slechte Dungeons & Dragons (2000)). Ik ben benieuwd of de Canadees zich zal herpakken of ik zal samen met het luidruchtige festival-publiek de film in de grond joelen. lol.

an_american_haunting_2005_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Tennessee, 1818. Landeigenaar John Bell (Donald Sutherland) en zijn vrouw Lucy (Sissy Spacek) wekken de woede op van een buurvrouw over een slecht verlopen eigendomstransactie. De bewoners van het plattelandsdorpje fluisteren dat de vrouw een pact met de Duivel heeft gesloten. Ze zweert zich te zullen wreken op Bell en zijn familie, en vooral op zijn oudste dochter Betsy (Rachel Hurd-Wood). De jonge meisje krijgt vreselijke visioenen van huilende wolven en een spookachtig meisje. Dan, op een avond, wordt ze aangevallen door een onbekende aanrander. Betsy’s aanbidder, de plaatselijke leraar Richard Powel (James D’Arcy), probeert de gebeurtenissen rationeel te verklaren, maar de aanvallen blijven iedere nacht aanhouden en niemand schijnt bij machte te zijn om ze te stoppen. Opmerkelijke cast, maar dat was ook het geval in Dungeons & Dragons. Ik ga met een zeker scepticisme vanavond naar de film. Ik weet jullie wel te vertellen wat ik ervan vond.

Zonet de film gezien. Wel, laat ik meteen stellen dat ik aangenaam verrast was en dat de regisseur, Courtney Solomon, duidelijk heeft geleerd uit zijn fouten van zijn eerste film. Technisch ziet alles er hoogstaand uit. Ik ben verzot op een mooie fotografie en in deze film werd de regisseur gesteund door één van de betere horror-DOP’s, Adrian Biddle, die met deze film een beetje het pad bewandelt van Emmanuel Lubezki’s Sleepy Hollow (1999).

Twee acteurs steken er een beetje uit, Donald Sutherland en het meisje Rachel Hurd-Wood. Hun enthousiasme en liefde voor de rol straalt doorheen de vertolkingen. Het lijk vreemd voor een horrorfilm, maar ik had echt de indruk dat iedereen met heel veel overgave en passie aan het spelen was. Een beetje te vergelijken met de vertolking van die andere nieuwkomer Bryce Dallas Howard in The Village (2003). James D’arcy daarentegen hadden ze beter na de eerste draaidag vervangen door de eerste beste electro of productie-assistent, wat hij herdefinieert op zijn eentje de term “slecht acteren”.

Is de film angstaanjagend? Wel ja, en dit zonder veel speciale effecten, vrouwen met lang zwart haar die op het plafond kruipen, rond zijn as draaiende hoofden, waterputten of jongetjes met lijkbleke gezichtjes. Hoezeer de trailer zeer cliché lijkt, is de film dat eigenlijk allerminst. De film heeft quasi ook geen bloed of gore en in tegenstelling tot vele rip-offs van Aziatische horror gaat deze film zijn mosterd halen bij de klassieke horrorfilms. Ik ga niet zeggen dat de film zo sterk is als The Others (2001), maar behoort zeker bij de iets betere horrorfilms.

Er zitten ook een paar knipoogjes naar The Evil Dead (1981), maar dit had ik zelf niet gedaan. De POV’s van de entiteit werken bijvoorbeeld voor mij helemaal niet. Het is een effect die eigenlijk voor niets nodig is en verzwakt de opgebouwde dramatische intensiteit. Ook de scène met een huilende Sutherland, die je ook al in de trailer kan zien, is belachelijk en werkt eveneens niet. Schoonheidsfoutjes van een nog jonge regisseur.

Conclusie: Het is een film die sommige mensen heel goed zullen vinden en andere eigenlijk niet zullen aanspreken. Toch heeft An American Haunting heel veel pluspunten. Het verhaal is aangrijpend, de acteurs zijn over het algemeen zeer overtuigend, de muziek is deftig en de horror is vrij efficiënt. Buiten een paar schoonheidsfoutjes zou ik het productieteam aanraden de monteur van de trailer te ontslaan en iemand te nemen die verstand heeft van montage. Ik had hem veel beter in elkaar kunnen steken op mijn Final Cut. De film heeft nog geen releasedatum in België, maar daar komt hopelijk verandering in, want deze mag zeker gezien worden.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 11 maart 2006

***Related Post***
10/03/2006: An American Haunting als openingsfilm op het Bifff

2 Comments

 1. agnus

  spreekt me wel aan. Ik heb de film niet gezien maar de trailer wil iets teveel spelen op de speciale effecten en de mooie beeldjes zonder echt een sfeer te willen opbouwen.

  Bifff, cool festival. Ik geraak niet in Brussel in de week en het weekend zit ik thuis vast. Maar ben zelf een groot DVD liefhebber dus die film staat in ieder geval op mijn lijstje.

  Reply
 2. jd

  JAMES DARCY IS EEN LEKKERDING!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *