Spielberg trekt zich terug in 2006

En opnieuw werd Steven Spielberg gepasseerd bij de Oscars afgelopen zondag. Zijn indrukwekkende Munich – die qua niveau toch iets hoger lag dan Crash, maar daarom nog geen betere film was – werd vijf keer genomineerd en mocht zonder oscars naar huis keren.

Op het bal na de Oscars maakte Spielberg bekend dat hij een jaartje niet van de partij zal zijn. Hij zal zich volledig toewijden aan de ‘voorbereiding’ van zijn twee volgende projecten. In 2005 maakte Spielberg War of the Worlds en Munich en nu wil hij zich concentreren op Indiana Jones IV en de biografie van Abraham Lincoln. Empire schreef het volgende:

Speaking at the Governor’s Ball after the Sunday night Oscars, Steven Spielberg revealed that he is taking the next year off from physically directing a movie. Instead, he will continue to prep his Abraham Lincoln biopic and Indy IV: The Ravages of Time (which now has Spider-Man/War Of The Worlds scribe David Koepp on final script polishing duties) and also oversee projects as a producer.

Voor de mensen die de oscar-ceremonie hadden gezien zullen weten dat Spielberg een belangrijke plaats inneemt bij de Academy. Niet alleen worden er constant filmfragmenten en muziekscores uit zijn films gebruikt voor allerhande montages, maar was de camera ook veelvuldig op hem gericht. Hoe dan ook, hij nam de beslissing om Munich niet te promoten en heeft daarmee misschien de kans gemist op een aantal belangrijke acteurnominaties. Het heeft uiteraard altijd meet prestige als je film ook maar één oscar krijgt.

Indiana Jones 4 lijkt mij geen oscarfilm, daarentegen zou de biografie van Abraham Lincoln met Liam Neeson kunnen inslaan als een bom bij de volgende oscarbeurt. Maar dan zal de meesterregisseur zichzelf nog eens moeten overtreffen en misschien wat meer tijd nemen om zijn films voor te bereiden. Of het publiek zit te wachten op een biopic met Lincoln is nog maar de vraag. Ik wacht in ieder geval met vol spanning op de nieuwe Indiana Jones film met Harrison Ford, die eerder een deadline had opgesteld tot na 2007. Afwachten.

***Related Indiana Posts***
26/06/2007: Eerste foto van Harrison Ford als Indiana Jones
09/03/2007: Shia LaBeouf wordt zoon van Indiana Jones
03/01/2007: Indiana Jones 4 gaat dit jaar in productie
09/11/2006: George Lucas hield Indy 4 tegen
23/08/2006: George Lucas over Indy 4 en Red Tails
07/06/2006: Virginia Madsen misschien Mrs. Indiana Jones en Natalie Portman zijn dochter
05/04/2006: Indiana Jones in Australië
26/01/2006: Voorlopig geen Jurassic Park IV in zicht
05/10/2005: Lara Dutta én Sean Connery in Indiana Jones 4
31/05/2005: Indiana Jones 4 script wacht op goedkeuring
29/04/2005: Geruchten over Scarlett Johansson in Indiana Jones 4
05/12/2004: Pre-productie Indiana Jones 4 goed op dreef

***Related Posts***
28/12/2005: Munich posts
07/04/2005: Liam Neeson komt in aanmerking voor Abraham Lincoln biopic

5 Comments

 1. Babylon12

  wat een kloot is die Spielberg toch. Ik vind zijn film wel knap, maar hoe lang zit hij nu al te knoeien met Indiana Jones. Ik herinner me al scenario-versies in 2004. En nu wil hij het plots rustiger aandoen ?? De laatste jaren eigenlijk een grote ramp, buiten Minority Report dan. Zalig!

  Het begint er op te lijken dat Indiana Jones IV een soort reclamestunt is. En een bio over Lincoln ??? Sorry, maar wie zit daar nu op te wachten? Spielberg moet meer avonturenfilms maken !

  Reply
 2. Arne Keustermans

  Dat hij wat tijd neemt, is enkel een teken dat hij het goed wil doen. Wat zeker wel mag. Met de hoge verwachtingen naar Indy 4. En het is niet omdat er al scenario-versies waren in 2004 dat die goed waren hé. De lat ligt nu eenmaal zéér hoog omdat de drie vorige successen waren! Als je liever hebt dat hij snel snel even iets uit zijn mouw schudt…

  Een biopic over Licoln? Ik zit er niet op te wachten, maar de Amerikanen misschien wel he. Dat is niet onze leefwereld, geen deel van onze geschiedenis, dus kan ik niet echt een mening daarover kwijt.

  Maar kom op Minority Report zalig? Had hij vijf minuten korter geweest, had ik nog akkoord kunnen gaan met een “uitstekend”… maar dat melige, over-the-top, absoluut ongeloofwaardige einde van Minority Report slaagt erin de twee uur die net gepasseerd zijn aan diggelen te slaan! Hij bouwt in koele kleuren een toekomstbeeld op waar hij serieuze vraagtekens plaatst bij de maatschappij van zijn film en hoe ónze maatschappij dezelfde richting uitgaat. Maar plots gaat hij de happy-ending toer op, met warm oranje licht, zijn vrouw die terug zwanger is, enz. Wat een afknapper!!

  War of the Worlds had daar ook aan te leiden, dat éne lichtje in het huis op het einde is zó melig… Alsof ineens ALLES in orde is als de held thuiskomt.

  Zijn Munich is stukken beter op dat gebied.

  Reply
 3. Dave

  Ik vind ook wel dat Spielberg de tijd moet nemen die hij denkt nodig te hebben om een film af te leveren. MAAR, het is een illusie om te denken dat je met meer tijd te nemen ook een betere film zal maken. De eerste drafts van indy zijn al véél vroeger dan 2004, Babylon.

  Munich is trouwens geschreven en bewerkt in een recordtijd. Er is een interessant boek daaromtrent over het maken van ‘Ed Wood’, de film van Tim Burton, waarin de scenarist interessante beschouwingen maakt over tijd en kwaliteit.

  Volgens mij moet Spielberg misschien iets minder hooi op zijn vork nemen als executive producer, en misschien op zoek gaan naar een aantal creatieve scenaristen. Kijk naar de recente tv-series en je ziet meer lef dan wat we gewoon zijn te zien op het witte doek.

  Biopic van Lincoln kan wel goed zijn, hoor. Voor een keertje niet gemaakt door Oliver Stone. Ik ben benieuwd. Remember JFK en NIXON?

  Ik heb zelf geen moeite met het einde van Minority Report. Ik vind ook niet dat het einde ‘melig’ zou zijn. Een term die vaak terug komt wanneer mensen Hollywoodfilms willen bekritiseren en dan vooral Spielberg – niet dat ik jou daarvan verdenk, Arne, verre van – maar ik vind het raar als je zegt dat omwille van die laatste 5 minuten je de ganse film slecht vindt. Vind je de 4 eindes van Munich misschien beter ?
  🙂

  MR is een van de weinige intelligente SF-thrillers waarin de spanning te snijden is van het begin tot het einde. Een ijzersterk Hitchcockiaans scenario, een geweldige cast, verbluffende actie-scenes, een knappe visuele film noir stijl met een uitgekiende fotografie van Janusz Kaminski en geweldige visuele effecten die NOOIT de bovenhand nemen maar echt het onheilspellende verhaal ondersteunen. Er zitten een paar zwakke momenten in – het is geen meesterwerk, maar over het algemeen is het zuivere kwaliteitsvolle entertainment. Call me crazy, maar MR is filmmakerij op zijn best, die de essentie van cinema nog maar eens in de verf zet.

  Reply
 4. Arne Keustermans

  Minority Report is inderdaad knap in beeld gebracht, daarom juist dat die laatste vijf minuten mij zó storen. Hij maakt daar een complete stijlbreuk met de rest van de film qua licht, setting en gevoel!
  Een film die zó goed begint met de nodige dosis maatschappij kritiek, spanning en actie. Maar zó stom eindigen…
  Ik had het gevoel dat zulk een verhaal niet goed KAN eindigen. Een zoetzuur einde misschien, iets met een wrange nasmaak, maar waar toch alles in orde komt.
  Maar een happy-ending? Nee… dat ging er bij mij niet in.

  Reply
 5. Babylon12

  is wanneer je bijvoorbeeld je film begint met statische filmpellicule fotografie om daarna alles met een bewegende videocamera verder te zetten, zonder dat daartoe een reden voor is. Meer kleur in de eindbeelden van Minority was om inhoudelijk de film te ondersteunen. Wat is trouwens mis met een happy ending?

  @dave: het lijkt erop dat indy 4 voor Spielberg niet echt een prioriteit is. Dat vind ik zwak. JFK en Nixon gaan minder over de president dan over een dramatische gebeurtenis waarin zij betrokken waren. Ik heb nog niets gelezen wat mij zou kunnen aanspreken in de Lincoln biopic…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *