Top 10 Favourite 80ties Movies

Het BlogTalk team hebben zich deze keer gebogen voor hun 6de Movie BlogTalk over hun favoriete jaren 80 films. Great Scott ! Een lijstje opmaken van de beste films uit de jaren ’80 is niet zo eenvoudig zoals het lijkt. Er zijn honderden films die je met veel gemak zou kunnen nomineren. We hadden eigenlijk onze favorieten moeten indelen in beste komedie, beste horror, beste hairstyle, de foutste film uit de jaren ’80,… Maar hé, we zijn hier om te blijven dus kunnen jullie van ons nog veel lijstjes verwachten. Suggesties zijn altijd welkom. Commentaren in de voorziene box trouwens ook.

We laten bij deze de Gremlins, Terminators, Ghostbusters en Rambo’s op jullie los, met de typische synthesizer muziek, de 1.21 jigawatts en de Madonna-netkousen. Neen, hier is geen plaats voor intieme Waalse drama’s (alsof daar ergens wel plaats voor is). Geen geleuter, hier volgen mijn All Time Top 80ties Movies:

All Time Top 10 Favourite 80ties Movies

10. The King of Comedy (1983) (Martin Scorsese)
Scorsese heeft heel wat knappe films gemaakt in de jaren ’80, en deze film is misschien één van zijn minder bekende. The King of Comedy is een wel bijzonder grappige en uiterst originele satire met een schitterende Robert De Niro (Rupert Pupkin), een uitstekende Sandra Bernhard en een onvergetelijke serieuze Jerry Lewis die in deze film misschien wel zijn beste acteerprestatie neerzet. De film parodieert de celebrity-cultus en is vandaag de dag nog steeds zeer actueel.

9. Scarface (1983) (Brian De Palma)
Ik had eigenlijk gemakkelijk dit lijstje vol kunnen zetten met Brian De Palma films, maar heb uiteindelijk gekozen voor zijn meest representatieve 80ties film, Scarface, een ultra-gewelddadige remake van de gangsterklassieker van Howard Hawks uit 1932. Subtiel kan je de film niet noemen maar let maar eens op de stilistische kwaliteiten, de karakterstudie en de onversneden acteerprestaties in deze anti-Godfather film: we zien een keiharde Al Pacino (Tony Montana), een super sexy Michelle Pfeiffer en een aanstekelijke Mary Elizabeth Mastrantonio die het recht opeist om zichzelf te vernietigen. Dit alles in een met neon bezet nightclub-atmosfeertje. De Palma heeft in zijn jeugd een overdosis Hitchcock geslikt, maar in deze film zijn de knipoogjes naar de meester tot een minimum beperkt en krijg je liters bloed, vuurspuwende machinegeweren à volonté en een diepe perceptie in de wereld van een crimineel. Wat wil je nog meer. (Scarface DVD Special Edition)

8. Angel Heart (1987) (Alan Parker)
Nog een film waarvan de beelden me een tijdje hebben achtervolgt. Opnieuw met Robert De Niro, een erotische Lisa Bonet, maar vooral een Mickey Rourke die schittert in deze unieke moderne thriller die de films van David Fincher en vele andere moderne cineasten sterk zullen beïnvloeden. Angel Heart is een afdaling naar de hel in een met kippenbloed besmeurde occulte atmosfeer en geregisseerd door een groot regisseur die zowel een meester is in thrillerfilms (Midnight Express) en drama’s (Angela’s Ashes). Twee belangrijke ingrediënten in deze film.

7. Rain Man (1988) (Barry Levinson)
Het duo Tom Cruise en Dustin Hoffman hebben het niveau van vele roadmovies opgekrikt. Weinig jaren 80 films kan je vandaag nog zien zonder schaamrode wangen te krijgen, maar Rain Man hoort daar niet bij. Ook de sfeervolle Hans Zimmer muziek mag er best wezen. De film kreeg een oscar voor Beste Film, Beste script, beste regie en beste acteur (Hoffman). Cruise kreeg zelfs geen nominatie voor de film, hoewel hij hier opnieuw de pannen van het dak speelt.

6. Witness (1985) (Peter Weir)
Neem een basis-concept en draai het in een adembenemende thriller, een hartverwarmende romance, en een verrassende karakterstudie van twee mensen die leven in twee totaal verschillende werelden, en je krijgt een stevige prent. Harrison Ford speelt er een ruige detective uit New York die een jonge Amish gezin zal moeten redden van een zekere dood. Witness is één van de best geschreven scenario’s uit de jaren 80’.

5. The Thing (1982) (John Carpenter)
Een uitstekende film over paranoia, met een groep ontdekkers in de Zuidpool die een kamp vinden waar een UFO werd geborgen. Horrorfilms zijn zelden zo goed als deze film. Je zit nagelbijtende te kijken van het begin tot einde en de lugubere Ennio Morricone muziek maakt alles nog eens ijzingwekkender. Zeker een van de betere Carpenter films en laat je dromen dat Carpenter ooit nog eens zijn oude vorm zal terugvinden. In de film kunnen we naast de afschuwlijke monsters ook genieten van een Kurt Russell met een stevige baard en cowboy hoed.

4. Blood Simple (1984) (Joel & Ethan Joel)
De complexe voorliefde van de Coen Bothers voor het surreële maakt van elke seconde uit deze neo-film noir een moment van puur genot. Een uiterst bizar en tezelfdertijd briljant scenario met zalige vertolkingen van John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh. Net zoals vele Brian De Palma films is deze prent beïnvloed door de meester van de suspens, Alfred Hitchcock. Nog even duister en zwartgallig als 25 jaar geleden en dat heeft alles te maken met de genialiteit van zowel Ethan als Joel Coen. (Blood Simple DVD – Director’s Cut)

3. Blade Runner (1982) (Ridley Scott)
En hier zijn we aan mijn Top 3 gekomen, te beginnen bij een andere neo-noir film van de meester-regisseur Ridley Scott. De making of Blade Runner boeken zou een essentieel onderdeel uit het studiepakket van een filmstudent moeten zijn. Blade Runner is een studie van het mens zijn, onze ontwikkeling en evolutie. Zonder enige twijfel de meest invloedrijke film van zijn generatie met geweldige vertolkingen van Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young en Daryl Hannah. En Uiteraard is er ook die onvergetelijke muziek van Vangelis. (Blade Runner Soundtrack)

2. Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981) (Steven Spielberg)
Wat mij betreft nog steeds de beste Steven Spielberg film. Voorzichtigheid, perfectie en nobel gedrag zijn niet meteen besteed aan Indiana (Harrison Ford), en dat maakt het personage des te aantrekkelijker. Raiders is een klassieke avonturenfilm op zijn best met Oud-Testament spiritualiteit, spetterende stoere actie-scenes en een satirische kaakslag op het Nazi fascisme. De film heeft trouwens veel betere one-liners dan alle James Bond films samen. Jammer genoeg krijgen we dergelijke kwaliteit-summer-blockbusters nog maar zelden meer te zien. (Indiana Jones Trilogy DVD)

1. Star Wars V: The Empire Strikes Back (1980) (Irvin Kershner)
Een technisch virtuoos en geniaal meesterwerkje, met een Irvin Kershner die datgene voor zijn rekening neemt waar Lucas vreselijk in is: namelijk acteursregie. De film heeft bijgevolg geen markante zwaktes. Star Wars V is de best geschreven en best geregisseerde film uit de twee trilogieën. Een diepgaand, duister en volwassen Hamlet verhaal die zich afspeelt “in a galaxy far, far away” met een scenario die gemakkelijk de bijbel zou kunnen vervangen. Dit alles met geweldige personages vertolkt door ijzersterke acteurs. Ja, dit is de 4de film met Harrison Ford. (Star Wars Trilogy DVD – Digitally Remastered)

***The Movie BlogTalk***
BlogTalk #1: Top 10 Beste Horror
BlogTalk #2: Top 10 Irritaties bij een Bioscoopbezoek
BlogTalk #3: De Meest Overgewaardeerde Films
BlogTalk #4: Het Beste & Slechtste uit 2005
BlogTalk #5: Top 10 Beste TV-Series
BlogTalk #7: Top 10 Favoriete FilmScores
BlogTalk #8: Top 10 Best Movie Kiss
BlogTalk #9: Top 10 Beste & Slechtste films uit 2006
BlogTalk #10: Top 10 Killer Babes
BlogTalk #11: Top 10 Best & Worst Movies of 2007
BlogTalk #12: Top 10 Worst Movie Posters
BlogTalk #13: Top 10 Best Movie Posters
BlogTalk #14: Top 10 Best Monster
BlogTalk #15: Top 10 Best & Worst Movies of 2008

19 Comments

 1. karen

  Van jouw top 10 heb ik er twee namelijk 2 en 9. The Thing en Blade Runner vind ik een beetje overroepen. En dat ik geen fan ben van Star Wars weet je ook al wel 🙂 Verder een zeer aardig lijstje waarvan ik King of Comedy en Angel Heart nog moet zien.
  Ik ben trouwens ook even in de verleiding geweest om mijn top 10 vol Brian De Palma te zetten, i blame my thesis 🙂 Maar heb het uiteindelijk beperkt tot twee. Welke zal je morgen wel zien want ik ga vandaag mijn top 10 niet meer posten. Een beetje spanning kan geen kwaad 🙂

  Reply
 2. Jabba

  Scarface, Indiana Jones,… goeie films. Ik sta er wel verwonderd van dat TESB nr. 1 staat bij jou. Dit is mijn favo film aller tijden… .

  Reply
 3. Agnus

  Films met pacino, de niro en ford, succes verzekerd.

  Ik had er zelf nog Lethal Weapon en Die Hard aan toegevoegd (gibson en willis). Twee films die ook hun stempel hebben gezet op de 80ties. Mooi lijstje.

  Reply
 4. Dave

  @Jabba: Zo zie je dat je niet alleen staat in de wereld. 😉 ik hou wel niet van de prequels. De één en twee hebben voor mij RotS verzuurt.
  @Karen: Ik kijk er naar uit.

  Reply
 5. Horst

  leuk lijstje, alleen the thing vond ik tegenvallen toen ik hem gezien heb, maar misschien verdient hij wel een tweede kans. Ik heb me vooral laten leiden door nostalgie deze keer.

  Reply
 6. Matula

  King of comedy moet ik zeker nog eens herbekijken en daar is zo’n lijstje dan een goede impuls voor.
  scarface, angel heart, star wars, blade runner en the thing zijn ook voor mij stuk voor stuk toppers!
  alleen bij rain man heb ik zo mijn twijfels…
  blood simple is ruw maar wel ondergewaardeerd.
  qua indiana verkies ik toch temple of doom boven raiders.
  Staat die making of van blade runner op de dvd? ik dacht van niet…spijtig genoeg…
  Toch nog een opmerking die ik zometeen eens ga sjekken: volgens mij is het niet parker die nine and a halve weeks regisseerde maar lyne?

  Relax and Reflex!

  Reply
 7. Matula

  toppers zoals platoon, raging bull ( twee uit mijn top twintig aller tijden! ) en the shining, terminator mis ik toch wel…

  Reply
 8. Lachesis

  ah, natuurlijk, SW V, hoe kon ik die vergeten…?
  Mooie lijst!!

  Reply
 9. |sm|

  hey dave,

  3 films uit jouw top 10, staan ook in mijn top 10! 🙂
  Angel heart, Star wars en rain man!

  Nu nog ff gaan vergelijken met karen! 🙂

  Reply
 10. Jim

  Witness is mijn favoriete film, Harrison Ford mijn favoriete acteur. De film is heruitgebracht op dvd met nieuwe extra’s!

  Reply
 11. TTC

  80’s film is nog steeds de allereerste “Die Hard”. Net als Agnus mis ik deze wel in je lijstje.

  Anders puike films in je Top 10!

  Reply
 12. Johan

  Blade Runner is naar mijn mening de beste adaptie van boek naar film, ooit! Het boeit nog geeneens dat de film in een andere stad en een andere jaartal afspeelt dan het boek. Zelfs de ongeschreven details die je tijdens het lezen voor je ziet worden in de film perfect uitgebeeld. De sfeer is 100% hetzelfde. Ook petje af voor bijvoorbeeld de scenes op de markt. Niet te geloven dat dat gewoon in een studio is geschoten.

  Reply
 13. Maarten

  dude de muziek van The Thing is van Morricone..niet van Carpenter voor de rest wel een aardig lijstje, zou alleen Alliens en Back to the Future erbij zetten

  Reply
 14. Dave

  my bad. thx!

  Reply
 15. Pim Graafmans

  The Goonies. Wat mij betreft een echt nummer 1 🙂

  Reply
 16. Brecht

  ik ben blij dat de king of comedy derin staat, persoonlijk één van mijn favorieten
  wel bizar dat Blue Velvet vergeten is
  van mij mag Rumble Fish der ook nog bij

  Reply
 17. Thomas Verdonkt

  Weet iemand iets meer rond de film ‘Smoorverliefd’?

  Reply
 18. Stijn

  The Thing blijft voor mij de ultieme 80’ties film.

  Reply
 19. Claas

  De eerste Karate Kid film mag er zeker nog bij. Ook nog Top Gun en Dirty Dancing. Allemaal films die hun stempel hebben gezet op die periode, de ene al wat beter dan de andere.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *