Famke Janssen is Elizabeth Báthory, de bloedgravin

De Franse actrice Julie Delpy (37), bekend van ondermeer Before Sunset (2004), Broken Flowers (2005), Killing Zoe (1994) en de Belgische draak van een film Villa des Roses (2002), gaat een ambitieus project maken in co-realisatie met de Tsjechische regisseur Juraj Jakubisko (68), die het scenario schreef van Bathory (2007).

Vreemd is dat Julie eigenlijk zelf de hoofdrol wou spelen, maar dit liedje gaat dus niet door. De hoofdrol zal wel vertolkt worden door de Hollandse Famke Janssen, die in de huid van de bloed-gravin, Elizabeth Báthory, zal kruipen. Een uitstekende keuze als je het mij vraagt. Famke vind ik niet alleen een betere actrice, maar Famke heeft eveneens een geweldige uitstraling en sex-appeal. Iets wat voor deze specifieke rol van cruciaal belang is.

Bathory werd in de zeventiende eeuw bekend onder haar bijnaam ´de gravin van het bloed.´ Zij had namelijk de gewoonte om te baden in het bloed van jonge maagden (pic). Ze staat tevens bekend als de bekendste serie-moordenaar in Slovenië en Hongarije. De geruchten doen de ronde dat zij samen met 4 andere collaborateurs, 3 van haar meiden en een dwerg, maar liefst 2000 vrouwen hadden afgemaakt op soms gruwelijke wijze.

Bij elke moord schreef de gravin een verslag in haar dagboek. Báthory werd gevangen genomen in 1610 en stierf 4 jaar later op 50jarige leeftijd. Ik moet zeggen, een dergelijke verhaal kom je niet alle dagen tegen tussen het filmnieuws.

Ik vind dit een hallucinant verhaal en ik ben verbaasd dat Hollywood daar nog niet eerder had op ingepikt? Dit is de vrouwelijke versie van Count Dracula en misschien is zij zelfs de inspiratiebron geweest voor Bram Stoker. In ieder geval zou deze film veel meer aandacht krijgen dan Underworld. Ik hou enorm veel van Famke Janssen en Julie Delpy weet waar ze mee bezig is, maar dit project heeft mijn inziens iets meer middelen nodig dan de magere 12 miljoen dollar die ze via diverse Europese co-producties hebben kunnen samenbrengen. Juraj Jakubisko is trouwens ook geen regisseur die ooit internationaal heeft doorgebroken.

Betreur ik het feit dat dit project zonder Amerikaanse steun wordt gemaakt? Neen, ik betreur dat er geen belangrijke (Europese) regisseur en/of producent op zit en dat de film niet meer middelen heeft gekregen. Dit is geen auteursfilm of een hedendaags drama. Dit is een 17e eeuwse film met speciaal ontworpen kostumes, speciale effecten, kasteel-sets,… Zelfs een prutser zoals Uwe Boll krijgt meer geld voor zijn projecten! In ieder geval is het nu te laat want de opnames starten volgende maand en de film moet uitkomen begin 2007. Ik hoop echt dat Julie en Juraj in hun opzet slagen, maar ik vrees dat ze de film visueel serieus gaan moeten inperken.

Update 12/05/2006: Famke Janssen is vervangen door Anna Friel. De reden blijft onbekend, maar naar alle waarschijnlijkheid vond Famke het project niet interessant genoeg na haar nieuwe “doorbraak” met X-Men: The Last Stand. Haar plaats wordt dus ingevuld door Anna Friel die bekend is van ondermeer Goal ! (2005) en Timeline (2003).

***Related Post***
22/02/2007: Famke Janssen in Haunted House thriller

4 Comments

 1. arty dell

  hallywood heeft al een dergerlijk verhaal geproduceerd, met de film “countess dracula” van de hamer studios. na de film dracula, met christopher lee, werd dit als een soort vervolg uitgebracht, en hij moet niet echt onderdoen voor dracula.
  het is echter niet zo expliciet verfilmd als de film die staat te komen, de karakters zijn veranderd van naam, dingen zijn verromantiseerd, omdat de hollywoodbonzen vreesden voor de nogal expliciete aard van Elizabeth Báthory. het is dus slechts gebaseerd óp, maar het is hollywood nooit gepaseerd

  Reply
 2. dave

  voor de heads up. Countess Dracula nooit gezien. Wel grappig dat ze Bathory te expliciet vonden en Dracula dan weer niet. Hoewel, voor zover ik kon lezen was het toch iets meer seksueel getint dan onze mannelijke bloedzuiger. 🙂

  Reply
 3. lieke

  er is wel een film gemaakt over elizabeth bathory
  het heet stay alive 😉

  Reply
 4. maddox

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *