The Notorious Bettie Page

Het moest er uiteraard een keertje van komen: de verfilming van het levensverhaal van de beroemdste pin-up girl aller tijden: Bettie Page. Ze was een beetje de zwartharige tegenhanger van Marlyn Monroe, die heimelijk door miljoenen mensen werd bewonderd. Heel mannelijk Amerika fantaseerde over Page dankzij haar ondeugende en uitdagende foto’s.

Maar dat was slecht de buitenkant van de beroemdste pin-up girl ooit. Wie was namelijk de vrouw achter de pikante pin-up, die wordt gezien als het eerste grote sekssymbool van Amerika, die uiteindelijk slachtoffer werd van de Amerikaanse senaat naar aanleiding van haar sm foto’s? De onthullingen gebeuren in The Notorious Bettie Page (2005), geregisseerd door de Canadese Mary Harron (American Psycho, I Shot Andy Warhol). In ieder geval zal deze verfilming stukken beter zijn dan het vorige misbaksel Bettie Page: Dark Angel (2005).

Actrice Gretchen Mol () vertolkt de rol van de playmate Bettie Page. De échte Bettie Page, ondertussen 83 geworden, heeft zich nog niet uitgelaten over haar verfilmde levensverhaal. En dat zullen we ook niet te weten komen gezien de dame er al jarenlang voor kiest om in de anonimiteit te leven. Ze wil dat de mensen haar onthouden als de pittige stoeipoes, en niet de ouder wordende vrouw.

“No, I don’t think my fans want to see me old and fat. I’ve got to get another 20-25 lbs. off somehow – remember me as I looked when I was younger. I get sad when I see my favorite movie stars when they’re old. Who wants to see Jack Lemmon and Walter Matthau now as the Odd Couple?”

Bettie zie ik als één van de belangrijke cultfiguren uit de jaren 50 en de vermenigvuldiging van haar video’s en foto’s – die nog net niet vernietigd waren door de Amerikaanse senaat – bevestigen haar status. Jullie kunnen hier de trailer bekijken. De film heeft bij ons nog geen release datum, maar hopelijk zal er via deze weg wat reclame worden gemaakt en krijgt de film alsnog een kans in onze zalen.
© HBO Films

Update 11/12/2009: Bettie Page, de Amerikaanse pin-up uit de jaren vijftig en moeder aller stoeipoezen, is vanavond in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Eerder deze maand werd zij opgenomen na een hartaanval. Page, die wegens haar ongebreidelde seksualiteit uitgroeide tot een cultfiguur, werd 85. Bettie Page was één van de voortrekkers van de seksuele revolutie in de jaren zestig. Als pin-upmodel kreeg ze nationale bekendheid met foto’s in tijdschriften waarop ze enkel een bikini of lingerie droeg. In 1955 poseerde ze naakt in Playboy, ze was een van de eerste Playmates of the Month. Page was ook de vrouw die in het puriteinse Amerika een lans brak voor seksspelletjes als bondage, SM en fetisjisme. Nadat ze echter in de jaren zestig de Heer zag en zich bekeerde tot het christendom en als missionaris in Angola ging werken, raakte ze in de vergetelheid.

In de jaren 80 werd ze echter terug opgepikt door een nieuwe generatie die de hele rockabilly-cultuur van de 50’ties herontdekte. Vrouwen verfden hun haar en maakten zich op om eruit te zien als ‘The Dark Angel’. Page werd een cultfiguur en beïnvloedde tal van artiesten, van The Cramps tot de Vlaamse lingerieontwerpster Muriel Scheire. Sinds haar hartaanval is veel gespeculeerd over de toestand van Page. Haar impresario Mark Roesler zei dat Page niet meer bij bewustzijn is geweest sinds de hartaanval van negen dagen geleden. Die kreeg ze terwijl ze in het ziekenhuis, waar ze was opgenomen met een longontsteking. Volgens haar impressario is Page vredig gestorven.

2 Comments

 1. Pliske

  … was haar tijd ver vooruit!
  Prettig weekend & bloggroetjes,

  Reply
 2. Murray

  De wereld zonder photoshop, plastische correcties, borstvergrotingen, liposuctie en botox, lijkt een ver verleden.

  RIP Bettie

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *