Brokeback Mountain wint de Golden Globe voor Beste Film

De Golden Globes zijn bekend. De controversiële homo-cowboyfilm Brokeback Mountain (2005) heeft maandag in het Amerikaanse Beverly Hills tijdens de 63 editie van de Golden Globes de prijs voor beste film gewonnen. In totaal sleepte de film vier awards in de wacht.

Brokeback Mountain was genomineerd voor zeven Golden Globes. Regisseur Ang Lee (video) won in de categorie beste regisseur. Larry McMurtry en Diana Osanna wonnen de Globe voor beste script. Daarnaast werd de productie ook beloond in de categorie beste originele muzieknummer.

Felicity Huffman (video) won de Golden Globe voor beste actrice. Zij speelde de rol van een transseksueel in Transamerica (2005). Philip Seymour Hoffman (video) mocht een award ophalen in de categorie beste acteur voor zijn vertolking van de schrijver Truman Capote in de biografische film Capote (2005). De award voor Beste Musical of Komedie ging naar Walk the Line (2005) met erkenningen voor Reese Witherspoon en Jaquin Phoenix. De prijs voor beste originele filmscore ging naar John Williams voor Memoirs of a Geisha (2005).

George Clooney (video) kreeg een Golden Globe voor beste mannelijke bijrol. Hij vertolkte een CIA-agent in de drama Syriana (2005). Rachel Weisz (video) viel in de categorie beste vrouwelijke bijrol in de prijzen. Ze speelde een politiek activiste in de thriller The Constant Gardener (2005). Paradise Now (2005) ging lopen met de globe voor beste buitenlandse film. De film is Arabisch gesproken en grotendeels in Palestijnse gebieden opgenomen. Anthony Hopkins (video) mocht tijdens de ceremonie de Cecil B. DeMille Award for lifetime achievement in ontvangst nemen.

De Golden Globes worden ieder jaar toegekend door de vereniging van de buitenlandse pers in Hollywood voor films en tv-producties. Winnaars van een Golden Globe maken een grotere kans op het fel begeerde Oscar beeldje, maar dat is uiteraard geen garantie. Voor meer info kunnen jullie terecht op de officiële site van de Golden Globes.

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
20/02/2006: De Bafta Award 2006 winners
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006
23/01/2006: Brokeback Mountain bedolven onder de Bafta nominaties
19/01/2006: Jake Gyllenhaal in Jarhead
11/01/2006: Brokeback Mountain geweigerd in Utah

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *