Brokeback Mountain geweigerd in Utah

De Amerikaanse Mormonen staat van Utah leeft echt nog in het verleden. Na hun anti-Michael-Moore-campagne wordt nu de nieuwe film van Ang Lee Brokeback Mountain (2005) met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal verbannen uit een bioscoopzaal vanwege homoseksuele seksscènes.

De Salt Lake City cinema, in eigendom van Larry Miller – het brein achter het basketbalteam Utah Jazz – veranderde vorige week zijn filmschema en besloot de controversiële western niet te vertonen. Dat terwijl Brokeback Mountain een mogelijke favoriet is bij de Oscars dit jaar. Het management van de cinema weigert commentaar te geven voor het verwijderen van de film.

Korte inhoud: Op een vroege ochtend in Signal, Wyoming ontmoeten Ennis Del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal) elkaar terwijl ze voor werk aanschuiven bij plaatselijke boer Joe Aguirre (Randy Quaid). De wereld waarin Ennis en Jack geboren werden, is snel aan het veranderen maar evolueert nauwelijks. Beide jonge mannen lijken zeker te zijn van hun stek in dit centrale gebied – met een vaste job, dan een huwelijk en een gezin – maar ze hunkeren naar iets onvatbaars. Wanneer Aguirre hen aan het werk zet als schaapherders op de majestueuze Brokeback Mountain worden ze eerst kameraden en later echte vrienden. Zie hier de trailer.

Mike Thompson, directeur van Utah’s Rechten voor Gelijkheid, zegt:

“Het is jammer dat zo’n prachtige en genomineerde film zoveel heisa met zich meebrengt en niet vertoond kan worden aan een breder publiek in Utah omdat mensen bevooroordeeld zijn.”

Het feit dat de organisatie zich daarbij neerlegt is niet enkel kortzichtig maar tevens discriminerend. Gelukkig laat België de keuze aan de toeschouwer of hij al dan niet de film wil zien en verschijnt deze op 22 februari in onze zalen.

Update 26/01/2006: Brokeback Mountain wordt wereldwijd geroemd en heeft reeds veel prestigieuze prijzen gewonnen. Na een bioscoopcomplex in Utah zien we ook dat China liever de film wil censureren. De Chinese autoriteiten vinden de Golden Globe-winnende film zo abominabel, dat ze besloten hebben de film uit de bioscopen te verbannen en hem te illegaliseren.

De film door een Taiwanese regisseur ontvangt hiermee internationale faam, maar wordt voor ruwweg één miljard mensen ongeschikt geacht vanwege het ‘ongeschikte’ thema. Nadat China in het nieuws kwam nadat ze diverse internetsites met behulp van Google wou verbannen, wordt nu ook de cinema gelimiteerd in hun vrije mening en artistieke creativiteit. En zeggen dat zij de grootste bevolkingsgroep voorstellen op deze aardbol. Zielig is dat.

***Related Posts***
23/01/2008: Heath Ledger dood
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
20/02/2006: De Bafta Award 2006 winners
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006
23/01/2006: Brokeback Mountain bedolven onder de Bafta nominaties
19/01/2006: Jake Gyllenhaal in Jarhead
17/01/2006: Brokeback Mountain wint Golden Globe voor Beste Film

***Related Censorship Posts***
22/09/2006: This Film Is Not Yet Rated, documentaire over de MPAA rating
20/03/2006: Cruise censureert South Park opnieuw !
22/02/2006: Maria in ‘South Park’ zet kwaad bloed bij katholieken
21/02/2006: Turkse actiefilm verbannen
03/02/2006: Memoirs of Geisha verbannen
21/01/2006: Tom Cruise haalt South Park aflevering van de zender
24/11/2004: Alexander (the gay) van Oliver Stone in opspraak
31/10/2004: Sean Penn is boos op South Park makers

2 Comments

 1. |sm|

  heb daar een tijd geleden de trailer van op tv gezien. was’m al uit het oog verloren, maar ‘k wil ‘m wel zeker zien.
  liever niet in de cinema, want i’ll cry my eyes out! 🙂

  Reply
 2. Elias

  Zelf homo zijnde zal ik deze film waarschijnlijk wel gaan bekijken. De trailer ziet er veel belovend uit. Hopelijk blijft het geheel sober en komen holebi’s er positief uit… Maar ik denk het wel wanneer ik de trailer zie…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *