Capote, Beste Film uit 2005

Volgens de meest vooraanstaande filmcritici van Amerika is Capote, over het leven van schrijver Truman Capote, de beste film van 2005, dat melde onlangs BBC news. De National Society of Film Critics heeft niet alleen Capote (2005) van Bennett Miller, uitgeroepen tot de beste film van 2005, ook hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman werd uitgeroepen tot de beste acteur van 2005.

Korte inhoud: De film gaat over de periode waarin de Amerikaanse schrijver Truman Capote (auteur van Breakfast at Tiffany’s) zijn non-fictie roman In Cold Blood aan het schrijven is over de moord op een boerenfamilie in Kansas in 1959. Met hulp van de bevriende schrijfster Nelle Harper Lee (Catherine Keener), auteur van To Kill a Mockingbird, probeert Capote vriendschap te sluiten met de lokale bevolking, om zo meer te weten te komen over de brute moord. De feiten shockeren hem, maar hij raakt ook bevriend met een van de moordenaars; Perry Smith (Clifton Collins Jr.). Terwijl het boek zijn voltooiing nadert en de dag van de executie almaar dichterbij komt, raakt Capote zodanig meegesleurd in de zaak, dat zijn leven behoorlijk zal veranderen. Hier heb je de trailer (.avi)trailer (.wmp). De film is bij ons te zien vanaf 22 maart 2006.

Actrice Reese Witherspoon werd door de Film Critics uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in de Johnny Cash biopic Walk the Line (2005). Vorige maand kregen zowel Witherspoon als Hoffman ook al Golden Globe nominaties voor dezelfde rollen. Beide films belandden tevens op de shortlist van The Producers Guild of America en Capote kreeg ook een nominatie van de Writers Guild of America.

De Film Critics noemden David Cronenberg beste regisseur voor zijn misdaaddrama A History of Violence (2005) en Ed Harris won de prijs voor beste bijrolacteur in diezelfde film. Beste actrice in een bijrol werd Amy Adams voor haar rol in Junebug (2005), waarvoor zij ook een speciale juryprijs op het Sundance Film Festival van 2005.

De prijs voor beste buitenlandse film ging naar Gegen die Wand (2005) van Fatih Akin over de relatie tussen twee Duitse Turken die een verstandshuwelijk hebben. Eigenaardig genoeg heeft Ang Lee’s homo-erotische western Brokeback Mountain (2005), die tijdens de Golden Globes zeven nominaties kreeg en als een grote kanshebber voor de Oscars wordt beschouwd, geen enkele prijs van de Film Critics. Eind deze week kennen we in ieder geval wie de Globes zal winnen.

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
20/02/2006: De Bafta Award 2006 winners
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006

***Related Sites***
Imdb: Capote (2005)
Officiële site: www.sonyclassics.com/capote
Pics: Out Now
Trailer: wmp

2 Comments

  1. |sm|

    uwen imdb link werkt niet! 😉

    Reply
  2. dave

    heb de linkjes aangepast

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *