All Time Cult Classic Top 10

We houden allemaal wel van lijstjes omdat ze in het beste geval onze smaak in films bevestigen of ons op het spoor zetten van films die we nog moeten ontdekken. En dit lijstje, via Digital Spy, heeft wel iets. Het is de uitslag van een poll die aan alle lezers van Movie Magazine werd voorgelegd met de vraag ‘wat volgens hen de top 10 beste cult-films aller tijden zijn’.

Maar laten we deze post misschien beginnen met een definitie van wat nu eigenlijk een cultfilm is. Volgens mij, en de meningen zijn op dit vlak verdeeld, is een cultfilm het soort films dat een kleine minderheid van zeer toegewijde fans kon aantrekken en bekoren (meestal filmstudenten en filmfreaks), maar die buiten deze “elitaire” groep op weinig bijval kon rekenen van het grote bioscooppubliek, maar dan wel een relatief succes werd op DVD of video. De titel van cultfilm kan slechts aan een film toegekend worden als deze nog steeds zijn fanbasis heeft na +/- 5 jaar. Veel films genieten van deze status omdat ze een echte cult opgang hebben gebracht (bv. Quentin Tarantino rage) of zijn zó slecht dat ze bijna goed worden (zoals de John Waters of Ed Wood films).

Sommige regisseur hebben of gaan volgens mij binnenkort ook een cult-status verwerven, zoals: Gregg Araki, Wes Anderson, John Carpenter, Brian De Palma, Kevin Smith, George A. Romero, Alexander Payne, David Cronenberg, Abel Ferrara, … ik heb zeker nog een aantal prominenten vergeten opsommen.

Hier is dan de uitslag van de 10 Beste Cult Films aller tijden, althans volgens de lezers van Movie Magazine. Als jullie af en toe eens deelnemen aan een goeie filmkwis, weet dan dat dit de films zijn die vaak op de vragenlijst verschijnen.

1. The Wicker Man (1973) van Robin Hardy
2. Donnie Darko (2001) van Richard Kelly
3. The Rocky Horror Picture Show (1975) van Jim Sharman
4. Freaks (1932) van Tod Browning
5. Withnail + I (1987) van Bruce Robinson
6. The Wizard of Oz (1939) van Victor Fleming
7. Plan 9 from Outer Space (1959) van Ed Wood
8. The Crow (1994) van Alex Proyas
9. Cannibal Holocaust (1980) van Ruggero Deodato
10. Beyond the Valley of the Dolls (1970) van Russ Meyer

Ik kan het eigenlijk vrij goed vinden met het lijstje, hoewel ik de volgorde compleet door elkaar zou gooien en misschien een paar films zou vervangen, en dan denk ik aan films als Trainspotting (1996), The Evil Dead (1981), Eraserhead (1977)of Reservoir Dogs (1992), maar ik ben waarschijnlijk wel een stuk jonger dan de gemiddelde Movie Magazine reader. Maar laat vooral ook eens horen wat jullie cult-klassiekers zijn.

1 Comment

  1. Bas

    Nou, ik denk dat er nog een aantal vergeten zijn. Namen als David Lynch (met name Eraserhead), Andrzej Zulawski (Possession) en vooral Alejandro Jodorowsky (El Topo, The Holy Mountain) horen toch wel thuis in het lijstje. Alhoewel, Zulawski misschien wat minder. Maar Eraserhead en El Topo moeten er eigenlijk wel in.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *