Hostel, a gory bloody disgusting good time, krijgt zijn sequel

De eerste reviews van Hostel zijn binnen en wat blijkt, niettegenstaande de vergaande gruwel en de 600 liter bloed die werd vergoten, lijkt deze enorm in de smaak te vallen bij de critici, in tegenstelling tot The Devil’s Rejects die werd versleten als een stuk afval. Maar bij het zien van de trailer wist ik meteen dat deze film er geen doekjes om zou winden, en veel verder zou gaan dan zijn tegenganger Saw. En blijkbaar is de film niet enkel foltering en geschreeuw, maar zou Hostel (2005) enorm efficiënt in elkaar steken.

Korte inhoud: In Hostel trekken twee jonge studenten backpackend door Europa. Ze genieten van zoveel mogelijk drank, drugs en vrouwen, maar wanneer ze in Slovenië in een jeugdhotel belanden waar alle vrouwen bijzonder gewillig zijn, ontdekken ze dat er iets niet klopt.

Is de film gebaseerd op waar gebeurde feiten? Wel, wie zal het zeggen. Eli Roth was toevallig op een site gekomen voor een gruwel-vakantie waarbij je voor 10’000 dollar iemand dood kon folteren. Of de site echt of vals was zal niemand weten, maar ik denk dat we mogen aannemen dat in deze zieke wereld dergelijke sadistische praktijken wel ergens moet bestaan. Hopelijk wordt het niet met deze film gepromoot , stel je voor. In ieder geval vertelde Eli zijn filmpitch aan Quentin Tarantino, die het meteen zag zitten, en de film werd afgerond in een recordtijd van 12 maanden.

Momenteel haalt de film een quotering van 90% bij Rotten Tomatoes. Dat geeft al een goede aanwijzing van hoe de film onthaald zal worden. De quotering zal zeker nog wat afzwakken, gezien de gewelddadige aard van de film, maar toch is dit zeker goed nieuws voor de horror-fans. Eindelijk nog eens een film die ons de stuipen op het lijf zal jagen. Ja, dat is ook ‘entertainment’. De film komt bij ons uit op 26 april 2006. Let wel, deze film is GRUWELIJK en is zeker niet bestemd voor jongeren of gevoelige kijkers. En dit zeg ik niet zomaar om de film op te hitsen. Hier zijn een aantal commentaren van enkele journalisten:

“If you’re fascinated with butcher work and chopped up corpses, this is the movie for you.”
Kevin N. Laforest, MONTREAL FILM JOURNAL

“Hostel has the most jokey take on xenophobia of any movie since Indiana Jones and the Temple of Doom.”
Mark Palermo, COAST (HALIFAX, NOVA SCOTIA)

“A horrifying excursion into a nightmarish world few of us would ever want to experience firsthand”
Edward Douglas, COMINGSOON.NET

“When extreme, body-crunching violence is inflicted on these pigs, the playing field gets leveled.”
Jeremiah Kipp, SLANT MAGAZINE

“A gory, bloody, disgusting good time.”
Jon Popick, PLANET SICK-BOY

“One of the best horror movie since Craven’s Scream!”
Stefan Birgir Stefansson, SBS.IS

“Roth, by presenting his characters as victims of the same world of flesh-for-fantasy they were grooving on in the first place, digs deep into the nightmare of a society ruled by the profit of illicit desire.”
Owen Gleiberman, ENTERTAINMENT WEEKLY

Uiteraard zullen er ook wel dissonante stemmen opduiken. Vele mensen zullen zich afvragen wat het nut is van dergelijke gewelddadige, sadistische films. Ik zou deze mensen willen vragen wat het nut is, buiten de emotionele impact, van een kunstwerk. Het horror genre is al sinds het ontstaan van de cinema een essentieel onderdeel van de ervaringswereld van de 7de Kunst. Zijn de films gruwelijker dan vroeger? Ze zijn anders, misschien ook efficiënter, maar daarom niet angstaanjagender dan The Texas Chainsaw Massacre uit de jaren ’70 of Psycho uit de jaren 60. Ze hebben allen dezelfde bedoeling als een Mary Poppins film of een King Kong remake: “de mensen emotioneel in verroering brengen.” Trouwens, horrorfilms hebben als doel mensen de stuipen op het lijf te jagen, en zo te zien slaagt Hostel daar uitstekend in.

Update: De première van de horrorfilm Hostel bracht afgelopen weekend zoveel op dat nu al is besloten een vervolgfilm te maken.De opbrengst van $20,1 miljoen in het eerste weekend is voor schrijver en regisseur Eli Roth genoeg reden om aan de sequel op zijn horrorfilm Hostel te beginnen, die afgelopen weekend op nummer één in de Amerikaanse box office top tien binnen kwam. Volgens Coming Soon moet Roth nog met de producenten Screen Gems en Lions Gate gaan praten. Veel bezwaren zullen er niet zijn gezien Hostel slechts $5 miljoen kostte om te maken. Om de film te promoten werd nog eens $18 miljoen extra uitgegeven, maar ook die investering zal in de eerste premièreweek ook terugverdiend worden.

Verwacht wordt dat het vervolg op Hostel waarschijnlijk binnen een jaar uitgebracht worden. Daarmee zou Lions Gate dezelfde succesvolle strategie volgen als de productiemaatschappij met Saw en Saw II deed. Ik kan haast wachten tot 26 april om deze film te zien.

***Related Posts***
01/09/2007: Dubbele ‘uncut’ DVD van Hostel I & II
06/06/2007: Vooroordelen over Hostel 2
30/03/2007: Eli Roth wil geen rating meer voor horrorfilms
02/03/2007: Cabin Fever 2: Spring Fever
01/03/2007: Hostel II posters
14/12/2006: Top 10 Beste Naaktscènes van 2006
10/02/2006: Baywatch the movie met Eli Roth
28/10/2005: Gruwelpraktijken in Hostel
13/07/2004: Cabin Fever filmberspreking

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *