Good Night, and Good Luck.

Maar laten we de sequel-koorts even doorspoelen met een politiek drama waarin een televisiejournalist de strijd aanbindt met de beruchte communistenjager en staatsman Joseph McCarthy. Ik moet toegeven dat George Clooney de vruchten aan het plukken is van jarenlange ervaring met uiteenlopende talentvolle regisseur. Good Night, and Good Luck. (2005) is zijn tweede film als regisseur na Confessions of a Dangerous Mind (2002), en ik heb zo de indruk dat hij deze keer een home-run heeft geslaan.

Korte inhoud: In de jaren 50 voerde senator Jospeh McCarthy een ware heksenjacht op de communisten in Amerika. Tijdens zijn beruchte verhoren werden mensen uit de film- en televisiewereld, die ook maar in de verste verte iets met het communisme te maken hadden, door McCarthy veroordeeld zonder een “eerlijk proces”. Zijn roekeloze gedrag trof ook Edward R. Murrow (David Strathairn), reporter bij de bekende CBS nieuwsshow See It Now. In de film zien we hoe hij samen met zijn producent Fred Friendly (Clooney) besluit om actie te ondernemen tegen McCarthy. Dit resulteert in een aantal afleveringen van See It Now, waarin Murrow op een persoonlijke en patriottische kruistocht gaat om Amerika te verlossen van McCarthy en diens harteloze vervolgingen. Download hier de trailer.

Dat Clooney houdt van uitdagingen is ook hier duidelijk. In plaats van een acteur in te huren voor de rol van McCarthy, heeft Clooney zich enkel maar verholpen van bestaand archief-beeldmateriaal van de senator. Het was dan ook grappig toen iemand tijdens een screentest op zijn papiertje schreef dat hij vond dat McCarthy teveel aan over-acting deed, niet realiserend dat hij de échte McCarthy had gezien. De film werd ook opgenomen op kleurnegatief om nadien in post-productie naar het zwart-wit en grijstinten te kleurcorrigeren.

Clooney regisseert en acteert in deze prent voor Warner Independent Film en schreef zelf het script, in samenwerking met Grant Heslov. In de film zijn de andere rollen weggelegd voor Robert Downey Jr., Patricia ClarksonA>, Jeff Daniels en Frank Langella. Good Night, and Good Luck. viel een aantal keer in de prijzen op het Film Festival van Venetië, waar de film zijn wereldpremière beleefde. De nominatie voor de Gouden Leeuw werd niet verzilverd, maar Strathairn werd er wel uitgeroepen tot Beste Acteur. En de film heeft ondertussen ook 4 Golden Globe nominaties: Beste Drama Film, Beste Acteur, Beste Scenario en Beste Regie. De film gaat vandaag (4 januari 2006) in première in de Belgische bioscopen. Ik zou zeggen “allen daarheen”, maar dat zal ik wegens het cliché-gehalte van deze uitspraak NIET doen. Maar jullie hebben bij deze de boodschap.

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
20/02/2006: De Bafta Award 2006 winners
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006

***Related Sites***
Imdb: Good Night, and Good Luck. (2005)
Officiële site: warnerbros.com/goodnightgoodluck
Pics: Out Now

1 Comment

 1. Arne Keustermans

  Ik heb het geluk gehad om “Confessions” in avant-première te kunnen gaan zien en was danig onder de indruk. Cloony is één van de weinige acteurs die bij de overstap naar regie ook daadwerkelijk talent heeft om zijn eigen stempel te drukken.
  Een Mel Gibson maakt ook goeie films, maar die zijn toch meer mainstream gericht. Cloony wist in “Confessions” om zijn verhaal heel interessant te vertellen. Samen met zijn DOP is hij erin geslaagd om elke tijdsperiode anders in beeld te brengen door belichting, de pellicule te pushen, enz.
  Daarbij koos hij voor redelijk onbekende acteurs, die zonder problemen toch de hele film konden dragen. (Sam Rockwell is een talent als je het mij vraagt)

  Niet dat de film mijn top-lijstje is ingewandeld, maar het was een kien-uitgewerkt scenario. Knap in beeld gebracht en had sterke acteerprestaties.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *