De oscarbeeldjes zijn in trek

De concurrentie is groter dan ooit. Niet minder dan 311 films dingen mee naar de Oscar voor de beste film, die op 5 maart wordt uitgereikt in de Kodak-studio in Los Angeles. Dat hebben de organisatoren van de Oscar-uitreiking woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in 32 jaar dat er meer dan driehonderd mededingers zijn. De stijging van het aantal deelnemende films ten opzichte van vorig jaar is 16,5 procent. Zo zie je meteen dat de filmsector nog steeds een industrie is in expansie…enfin, in ieder geval buiten België.

Op 31 januari zullen we te weten komen welke 5 films genomineerd zullen worden voor het felbegeerde beeldje. Er zijn ook heel wat films geweigerd, zoals de Nederlandse inzending, Bluebird. De Academy zal toch iets moeten doen voor de Foreign Film categorie: een langspeelfilm geproduceerd buiten de VS met hoofdzakelijk niet-Engelse dialogen. Ik vind dat als een buitenlandse regisseur een artistieke keuze maakt om zijn film in het Engels te draaien moet hij daartoe de kans krijgen. Een dergelijke categorie maakt het gewoon onmogelijk voor die film om genomineerd te worden in die categorie. That sucks!

Maar wat zijn nu de regels die de films moeten respecteren om in aanmerking te komen voor de Oscar van Beste Film. Hier volgt het artikel uit het oscar-reglement:

According to Academy rules, a feature-length motion picture must have a running time of more than 40 minutes in order to qualify for consideration and have been exhibited theatrically on 35mm or 70mm film, or a qualifying digital format. A film must open in a commercial theatre for paid admission in Los Angeles County between January 1, 2005, and midnight December 31, 2005, and run for seven days in a row. Films that receive their first public exhibition or distribution in any other media, such as TV or video, are not eligible for any Academy Awards.

En er is nog nieuws. Naar het schijnt zou de voorkeur van host zijn gebleven bij Billy Crystal. Goede keuze, maar hij heeft zonet bedankt voor het aanbod, gezien hij het momenteel veel de druk heeft met zijn one-man show 700 Sundays. Wie dan wel de show zal hosten is nog onbekend. Ik hoop dat het Steve Martin zal worden – host en misschien ook wel oscar-kandidaat. Dat zou nog eens een unicum zijn.

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006
12/11/2006: Robert Altman krijgt een Oscar
06/01/2006: Jon Stewart host de Oscars
19/12/2005: Nederlandse oscar-inzending gediskwalificeerd
02/12/2005: Valse bescheidenheid bij oscar-kandidaten
28/02/2005: De Oscars in 2005
23/01/2005: Chris Rock hoopt op erkenning voor Jamie Foxx

2 Comments

 1. karen

  Chris Rock wordt het alvast ook niet.
  Ik zou eigenlijk Ellen Degeneres wel eens de Oscars willen zien presenteren want in tegenstelling tot wat Mark Uytterhoeven denkt, er zijn wel degelijk grappige vrouwen 🙂

  Reply
 2. dave

  Als het een vrouw wordt, why not. Ik betwijfel het gezien ze niet meteen een grote filmcarrière heeft, buiten die stemopnames en een handvol langspeelfilms. Maar ja, ze is zeker grappig en zou een goeie host worden.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *