Terrence Malick is The New World aan het inkorten

Wat hebben sommige regisseurs toch met die véél te lange films. Naast Peter Jackson zien we nu ook dat regisseur Terrence Malick problemen heeft om de duurtijd van zijn film in te korten. Na een testscreening van zijn fel verwachte The New World (2005), die volgend weekend in première gaat in de VS, zit hij momenteel te zweten in de montagecel om de 149 minuten lange versie hier en daar wat bij te knippen. Een amputatie-proces die hij in het verleden ook al heeft moeten aanwenden bij zijn 6 uur durende workprint van The Thin Red Line (1998) die hij moest brengen naar 170 min.

the_new_world_2005_blu-ray.jpg

Korte inhoud: 1607. De eerste westerlingen, onder leiding van kapitein John Smith, zetten voet aan wal in Virginia en worden geconfronteerd met de cultuur van de Indianen. Het klikt helaas niet tussen de twee volkeren, en het wordt pas echt gevaarlijk als John Smith verliefd wordt op de knappe indianenvrouw Pocahontas.

De film begint met een Indiaanse vrouw die een offer brengt aan Moeder Aarde. Hoewel haar naam niet wordt genoemd, wordt aangenomen dat ze Pocahontas (Q’Orianka Kilcher) is. Kort na het brengen van het offer zijn zij en enkele leden van haar stam getuige van hoe drie schepen arriveren met Britse kolonisten, die de opdracht hebben om de nederzetting Jamestown te stichten. Aan boord van een van de schepen bevindt zich John Smith (Colin Farrell). Hij is aanvankelijk gevangengenomen en ter dood veroordeeld vanwege zijn rebelse karakter, maar eenmaal aan land schenkt kapitein Christopher Newport (Christopher Plummer), de leider van de expeditie, hem gratie.

De kolonie heeft een lastige start. Voedseltekort, conflicten met de indianen, en gebrek aan discipline maken het leven er hard. Smith krijgt kans om zijn reputatie te herstellen door met een groep mannen de rivier op te varen in de hoop handel te drijven met de Indianen. Onderweg wordt Smith gevangen door een groep Indianen en naar hun opperhoofd, Powhatan (August Schellenberg), gebracht. Deze veroordeelt hem ter dood. Smith wordt echter gered door de dochter van het opperhoofd, Pocahontas. (dezelfde vrouw als uit de openingsscène). Smith wordt gespaard, maar de Indianen houden hem wel als gevangene. Hij wordt echter verder goed behandeld en wint als snel het respect van de stam. Bovendien wordt hij verliefd op Pocahontas. Smith begint door zijn leven in het Indianendorp langzaam te twijfelen aan zijn oude levensstijl en zijn vroegere ideeën over de Indianen. Powhatan laat Smith uiteindelijk gaan daar hij denkt dat de Britten de komende lente zullen vertrekken wanneer hun schepen terugkeren.

De lange versie is in première gaan, maar regisseur Malick levert eind deze week een aangepaste versie in. Op basis daarvan wordt bepaald welke versie in andere landen zal verschijnen. Dit is echter een fenomeen die we al een aantal keer hebben gezien bij geweldfilms, waarbij de Europeanen meestal een director’s cut krijgen voorgeschoteld en in de VS de versie die is gekeurd door de studio. Houden zo, zou ik zeggen. Maar als de film écht veel te lang is, zoals ik dat ook al vond voor King Kong (2005), zet er dan alstublieft de schaar in. Er is niets vervelender dat een uitgetrokken verhaal.

Dit hebben gezegd is Terrence Malick niet de eerste de beste regisseur. Zijn films duren vaak lang maar zijn dat ook voor een reden. De vertelling gebeurt vaak fragmentarisch en komen op die manier meer te weten over de karakters en is het plot van secundair belang. Het accent ligt meestal op de emoties en de drijfveren van de personages. We worden meegesleept in de poëtische wereld van Malick. Zijn onconventionele manier van vertellen heeft dan ook vaak tot gevolg dat hij ontoegankelijk wordt voor het grote bioscooppubliek, en in dit geval was dit wellicht het geval bij het testpubliek.

1 Comment

 1. Tilly

  Een goede morgen maak er een fijne donderdag van.

  De laatste dagen zijn aan het weg glijden en zo nemen we afscheid van 2005.
  En beginnen we aan een nieuwjaar 2006.
  Dat hopelijk iedereen zal verblijden ,en betere tijden in alle voorspoed jullie zal komen verblijden.
  http://www.jacquielawson.com/viewcard.asp?code=XT33124902

  Veel liefs Tilly

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *