Nederlandse oscar-inzending gediskwalificeerd

Nederland zal niet vertegenwoordigd worden tijdens de oscars in maart 2006. De Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste Buitenlandse film, Bluebird (2004), is gediskwalificeerd. De film van Mijke de Jong was al op televisie te zien voor zijn vertoning in bioscopen en dat is volgens de Oscar-reglementen verboden als de film naar de Oscars wil gaan. Dat maakte de organisatie van de Amerikaanse filmprijzen dinsdag bekend.

Volgens Filmfocus zou de producent van Bluebird, Hans de Wolf, vreselijk aangedaan zijn door de beslissing. De Wolf heeft de afgelopen drie weken geprobeerd de Oscar-organisatie op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. “Doodzonde. De film doet het heel goed in het buitenland, dus we hadden nog wel goede hoop dat ‘Bluebird’ zou worden genomineerd.”

Het als tv-film geproduceerde Bluebird was het afgelopen jaar een van de succesvolste Nederlandse films in het buitenland. Dat bleek recentelijk uit gegevens van Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland bevordert. Nederland is door de diskwalificatie niet vertegenwoordigd bij de Oscars. “We hebben wel geprobeerd nog een andere film in te sturen, maar dat was gezien het vergevorderde stadium van de selectie niet meer mogelijk”, zei een woordvoerster van Holland Film.

Vorig jaar liep filmmaker Michael Moore tegen diezelfde lamp, omdat hij zijn documentaire Fahrenheit 9/11 op televisie had vertoond voordat de Oscaruitreiking plaats zou vinden.

De speelfilm L’Enfant (2005) van de Luikse gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne wordt door België ingezonden als kandidaat voor de Oscar. Een commissie, wiens vertegenwoordigers mij totaal onbekend zijn, hebben unaniem voor L’Enfant gekozen. L’Enfant werd in mei op het filmfestival van Cannes met de Gouden Palm bekroond. De film deed het wel beduidend minder goed (140’000 bezoekers) dan Rosetta (1999) die maar liefst 200’000 bezoekers naar de bioscoop trok.

De andere kanshebbers voor Beste Buitenlandse Film zijn:

Het Deense drama Brothers van Susanne Biertrailer + pics & wallpaper
De Franse thriller Caché van Michael Haneketrailer + pics
Het Duitse drama Don’t Come Knocking van Wim Wenderstrailer + pics
Of het andere Duitse drama Sophie Scholl/Die letzten Tage van Marc Rothemundtrailer + pics
De Engelse romance My Summer of Love van Pawel Pawlikowski

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
20/02/2006: De Bafta Award 2006 winners
31/01/2006: De Oscar Nominaties 2006
12/11/2006: Robert Altman krijgt een Oscar
06/01/2006: Jon Stewart host de Oscars
28/12/2005: Grote concurrentie bij de oscars
02/12/2005: Valse bescheidenheid bij oscar-kandidaten

2 Comments

 1. karen

  Het had een goede belgenmop kunnen zijn, maar helaas voor de Nederlanders. Het is trouwens wel behoorlijk stom, kennen ze die Oscarreglementen dan niet?
  Bij Michael Moore was het wel een bewuste keuze meen ik mij nog te herinneren. Hij vond de herverkiezing van Bush proberen te verhinderen belangrijker dan een mogelijke Oscar.

  Reply
 2. dave

  maar hij heeft al zijn oscar gekregen voor Bowling, dus kon het hem ook niet veel schelen.

  De competitie is wel sterk voor de Belgen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *