Richard Pryor gestorven op 65jarige leeftijd

Opnieuw een filmster die ons heeft verlaten. In een ziekenhuis in Californië is gisteren de Amerikaanse komiek en acteur Richard Pryor overleden op 65jarige leeftijd. De acteur die een schitterende vertolking neerzette in Harlem Nights aan de zij van Eddy Murphy, leed al bijna twintig jaar aan de ziekte multiple sclerosis en had gisteren-ochtend in zijn huis een hartaanval gehad. “Hij genoot van het leven tot het einde”, verklaarde zijn vrouw Jennifer Lee. “Hij stierf met een lach op zijn gezicht.”

Door zijn ziekte was Pryor de laatste jaren gekluisterd aan een rolstoel. Zijn laatste rol was in de David Lynch film Lost Highway (1997). Hij begon als stand-up comedian, en maakte naam met harde teksten. Hij stond bekend om het veelvuldige gebruik van het woord nigger, maar zwoor dat af nadat hij in 1979 een reis door Afrika had gemaakt. In 1980 haalde de acteur het nieuws door zichzelf onder invloed van drugs in brand te steken. Het incident haalde hij in de jaren daarna meerdere keren als grap aan in zijn shows. Richard nam ook geen blad voor de mond, maar deed dit telkens met de nodige humor.

“Comedy rules! Don’t let anybody tell you otherwise, and there are no rules in stand-up comedy, which I really like. You can do anything you want and you can say anything that comes to mind – just so long as it’s funny. If you ain’t funny then get the fuck off the stage, it’s that simple”, aldus Richard Pryor.

De acteur speelde onder meer in See No Evil, Hear No Evil, Brewster’s Millions, Harlem Nights, Superman III en The Muppet Movie. Met collega-acteur Gene Wilder was hij in meerdere films te zien, en vormde hij een komisch duo. Hij heeft ook een aantal keer samengewerkt met Mel Brooks, oa. op het schitterende Blazing Saddles (1974) als co-scenarist. Hij had de hoofdrol moeten vertolken in de film, maar gezien zijn controversiële achtergrond was het niet eenvoudig voor Mel om zijn financiering rond te krijgen. Bijgevolg kreeg Cleavon Little de rol van Bart.

Pryor vond ook niet meteen de vrouw van zijn leven en trouwde in totaal 7 keer, waarbij 2 keer met twee van zijn ex-vrouwen. Hij had ook nog een aantal escapades met oa. Pam Grier. Richard Pryor kreeg in 1993 een Lifetime Achievement Award in Comedy.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.