Charlize Theron heeft haar oscar nu ook haar Catwoman

Ik had dit al zien aankomen vanaf de eerste beelden en foto’s. Deze film zou zwaar gaan tegenvallen. En ook de kritieken van Aeon Flux (2005) zijn het over één ding eens: “AEON SUCKS !” De film die 55 miljoen dollar kostte om te produceren haalde slechts 12 miljoen in zijn openingsweek, en dat betekent dat de film hoogstwaarschijnlijk nooit in de buurt zal komen van de 50 miljoen dollar.

Maar voor een film, die eigenlijk gebaseerd is op een flauwe MTV tv-cartoon van Peter Chung, valt deze opbrengst eigenlijk nog mee. Vraag is waarom de producenten dachten hiermee 100 miljoen te maken. Dit is gewoon krankzinnig. Aeon Flux heeft trouwens niets geleerd uit de vorige flops en is compleet bevreemd van wat jongeren tegenwoordig willen zien. Hadden ze werkelijk gedacht dat de nieuwe generatie van filmbezoekers nog steeds een toekomst-visie willen zien die bestaat uit idiote kapsels, bodysuits en braindead-cyborg dialogen? Maar deze film was ook slecht gepromoot en was allerminst intrigerend of interessant. In tegenstelling tot het gelijkaardige en betere Underworld (2003), die 22 miljoen kostte en 52 miljoen opbracht, is Aeon niets meer dan één grote misrekening.

Dat Paramount dat niet heeft zien aankomen is onbegrijpelijk. En hoe ze in godsnaam bij Karyn Kusama zijn gekomen om de film te regisseren is pure waanzin. Buiten de weinig verrassende Girlfight (2000) heeft ze nog niks bewezen. Maar dan zie ik de naam van MTV-producent David Gale (Crossroads, The Longest Yard, Get Rich or Die Tryin’) staan en dan wordt meteen alles duidelijk. Oh ja, producenten kunnen ook een filmproject verknallen. Maar daar wordt weinig over verteld omdat vaak de illusie wordt gewekt dat alles in handen is van de regisseur. En vaak is dat ook zo, maar de producent draagt zeker ook een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de film. Denk maar aan Bruckheimer, De Laurentiis of Weinstein die elk hun stempel hebben gezet op hun films. Wanneer een film succes heeft zijn het de producenten die meteen de Award voor Beste Film in ontvangst willen nemen. Maar wanneer de film gekelderd wordt, dan gaan alle blikken naar de regisseur en de acteurs. (zie The Island flop) Typisch.

Maar ook Charlize Theron, die bewijst dat ze geen actierol kan dragen, is niet vrij te spreken van alle blaam. Zij had beter moeten weten. Het script, die gemakkelijk van het Net te plukken valt, is gewoon post-apocalyptische rommel in scenario-vorm. Net zoals Halle Berry mocht ze een oscar in ontvangst nemen. Wel, nu heeft ze ook haar Catwoman. Ik heb één keer betaald om Halle Berry te zien in een lederen pakje, maar ik denk niet dat ik andermaal geld over heb om Charlize in een stretch-pak een paar flik-flaks te zien maken. Trouwens, Catwoman had in vergelijking nog een beetje sex-appeal. Aeon Flux heeft evenveel sex-appeal als een dode kat op sterk water.

Het grappige is dat Charlize zelfs werd genoemd om de nieuwe Bond-girl te worden. Als ze écht in de voetstappen wil lopen van Halle Berry zou dit een geschikte zet voor haar zijn. En als ze iets meer respect zou hebben voor haar carrière, dan kijkt ze best uit naar betere rollen.

Dit is wat de journalisten te vertellen hadden over Aeon Flux:

“It was so uncomfortable to watch this film, I felt like I was desperately holding back a bout of extreme diarrhea while having dinner with my girlfriend’s folks for the first time.”
Kevin Carr, 7M PICTURES

“To put it succinctly ‘Aeon Flux’ sucks!”
Jackie K. Cooper, JACKIEKCOOPER.COM

“Not awful enough to be bad, nor ambitious enough to be good.”
Todd Gilchrist, IGN FILMFORCE

“This could have been, maybe, a rich and fascinating invented place to explore and hang out in, but instead it feels like exactly what it is: a bulls**t Hollywood excuse for science fiction.”
MaryAnn Johanson, FLICK FILOSOPHER

“The waste of talent and money thrown into this cheesy, haphazard production should be a criminal offense the world over.”
Dustin Putman, THEMOVIEBOY.COM

“Even worse than Catwoman… If you are compiling a Ten Worst of the Year list, Aeon is a must-see. Otherwise, your time would be better spent doing just about anything else.”
James Sanford, KALAMAZOO GAZETTE

“This live-action cartoon tries to walk the line between pleasing the faithful and appealing to a broad-based action audience. It fails on both fronts.”
Maitland McDonagh, TV GUIDE’S MOVIE GUIDE

“Aeon Flux is by far the year’s worst movie, a most dubious achievement.”
Lou Lumenick, NEW YORK POST

Als jullie 7 euro willen uitsparen, mijd je best deze film als de pest. Maar voor de liefhebbers van dergelijke wansmaak zullen jullie nog mogen wachten tot 8 februari 2006.

3 Comments

 1. |sm|

  jammer

  Reply
 2. dave

  op ‘Battle Angel Alita’ van James Cameron. She will KICK ASS !
  ;D

  Reply
 3. philippe

  wat een onzin, vind dit een supergave film

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *