Match Point van Woody Allen

Woody Allen heeft het nooit echt met Hollywood kunnen vinden. Toch is hij de filmmaker die tot nu toe de meeste oscar-nominaties kreeg (13 in totaal) voor Best Original Screenplay en in totaal 20 nominaties waaronder die van Beste Regisseur en Beste Acteur. Maar daar ligt Woody niet wakker van en dat is volgens mij absoluut geen valse bescheidenheid. Woody Allen sprak zich recentelijk nog uit over de filmsector in een interview op Hollywood.com:

woody allen,match point,jonathan rhys meyers,matthew goode,emily mortimer,scarlett johansson

“I don’t feel that (the studios) are qualified to give the input. They wouldn’t know a good script from a problem script or how to cast a picture.”…has another reason for choosing England over the US for the still untitled movie project next year–he loves the humility of British actors. Allen says, “The stars don’t deem it any kind of comedown to do a three-line part. I’m able to work on a low-budget film there and it doesn’t look like a low-budget.”

Hij is een van de weinige filmmakers die zich openlijk uitspreekt tegen het Hollywood-systeem en dat deed hij al vanaf het prille begin in de jaren ’70. Maar de meeste filmmakers verdienen bakken geld en zijn waarschijnlijk niet zo happig om in de soep te spuwen zoals Woody Allen dat geregeld doet. En dat is eigenlijk wel jammer, want op die manier blijven studio’s hun geld en energie steken in remakes, in plaats van te investeren in nieuw talent en gewaagde scenario’s.

Een film van hem die jullie niet mogen missen is Match Point (2005). In de film zien we de voormalige tennisser Chris Wilton (Jonathan Rhys-Meyers) die zich laat opnemen door een select clubje van de Londense high society. Hij raakt goed bevriend met Tom Hewett (Matthew Goode), waarmee hij een passie voor opera deelt. Al snel brengt Chris veel tijd met de Hewetts door. Hij verleidt de dochter des huizes, Chloé (Emily Mortimer). Trouwplannen laten niet lang op zich wachten, maar dan leert Chris de verloofde van Tom kennen, Nola (Scarlett Johansson), een jonge Amerikaanse actrice die haar geluk in Londen komt beproeven. Femme fatale Nola brengt het hoofd van Chris op hol en hij wordt heen en weer geslingerd tussen zijn eigen vrouw en Nola. Bekijk hier de trailer. De film krijgt maar liefst een quotering van 94% op Rotten Tomatoes en de kritieken zijn terecht zeer lovend.

“A taut and finely crafted piece of work that superbly fits the literary tastes of the country in which it’s set. Allen’s high class mystery pretty much beats them at their own game.”
Jules Brenner (FC), CINEMA SIGNALS

“An engrossing and thought-provoking movie that even Woody haters might enjoy.”
Kevin N. Laforest, MONTREAL FILM JOURNAL

“Allen brilliantly uses subversive humor to heighten the impact of those themes and bring home the importance of dumb luck.”
Sheri Linden, BOXOFFICE MAGAZINE

“Match Point is wittier and more coherent than anything [Woody Allen] has done in ages; it is well made and well thought out to its very last shot.”
Andrew Sarris, NEW YORK OBSERVER

“Match Point is a story designed more to prove a philosophical point than to examine a social milieu or a particular cast of characters.”
Kirk Honeycutt, HOLLYWOOD REPORTER

***Related Posts***
04/02/2007: Penelope Cruz is de nieuwe muse van Woody Allen
23/09/2006: Sven Nykvist is niet meer
15/09/2006: Scoop, de nieuwe Woody Allen

1 Comment

  1. |sm|

    ik heb scarlett johansson zien staan en meer moet ik eigenlijk niet weten! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *