Valse bescheidenheid bij Oscar-kandidaten

Binnenkort zijn de nominaties voor het 78e Academy Awards op 13 februari 2006 en de uiteindelijke uitreiking op 5 maart 2006. Een festival waar miljoenen mensen naar kijken en menig filmmaker op zit te wachten. Vaak kijken mensen uit de sector wel eens neerdunkend op dit glitter en glamour gedoe, maar reken maar dat ze allemaal een gat in de lucht zouden springen moesten ze een uitnodiging krijgen. Het is nu eenmaal bon ton om over Cannes te spreken, ook al loopt dit filmfestival al een paar jaartjes achter de feiten aan. Maar weet dat indien de kandidaten de keuze zouden hebben om genomineerd te worden voor de Oscars of voor de Gouden Palm, dat ze bijna allemaal voor het eerste beeldje zouden kiezen, met uitzondering van de huichelaars. En daar gaat deze post over na een artikel van ABCnews.

Luister maar eens naar wat acteurs te zeggen hebben over de Oscars. In plaats van “We gaan er 100% voor” of “We kijken er echt naar uit”, hoor je vaak “Oh, ik ben er niet echt mee bezig” of “Als mijn werk erkend kan worden door de sector, dan is dit mooi meegenomen. Maar daar doe ik het niet voor.” Ja, ja, ik geloof je. Echt waar.

Maak je geen illusies. Deze acteurs denken er alle dagen wel eens aan en repeteren hun toespraak voor de spiegel. Ze dromen om op deze rode loper te lopen en hun kleding te showen aan Joan Rivers en hebben een obsessie naar dit precious naakte gouden mannetje. Maar deze valse bescheidenheid, die opvalt in interviews, maakt gewoon deel uit van het spel. Dit stond te lezen in het artikel:

“If my work is recognized in that way, great,” said Claire Danes, who has caught Oscar buzz for the romantic drama Shopgirl (2005). “If not, that’s fine. That’s not why I do the work that I do. I just want people to have a chance to reflect on their own lives while watching my movies.”

That’s precisely the sort of rhetoric favoured by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, whose 5,800 actors, filmmakers and other industry professionals vote on the Oscars, whose nominations come out Jan. 31 with the awards following March 5. Academy management frowns on anything that smacks of campaigning.

The best strategy for stars and directors is to keep visible enough through interviews and public appearances, but never look as though they’re glad-handing for an Oscar. Too much exposure can backfire. During the 1999 Oscar race, best-actress front-runner Annette Bening of American Beauty (1999) looked as though she was running for office with endless appearances on talk shows and at Hollywood events. She lost to Hilary Swank for Boys Don’t Cry (1999).

Wanneer jullie deze interviews bekijken, weet dan dat ze allemaal liegen als geen ander, maar dat ze het doen voor een redden. “It’s part of the game”.

***Related Posts***
06/03/2006: De oscarwinnaars 2006
12/11/2006: Robert Altman krijgt een Oscar
06/01/2006: Jon Stewart host de Oscars
28/12/2005: Grote concurrentie bij de oscars
19/12/2005: Nederlandse oscar-inzending gediskwalificeerd
28/02/2005: De Oscars in 2005
23/01/2005: Chris Rock hoopt op erkenning voor Jamie Foxx

***Related Sites***
officiële site: oscars.org
posters: 1 en 2.

3 Comments

 1. jacoja

  Oh, ik ben er niet echt mee bezig, met die Oscars.

  Reply
 2. TTC

  zelfs nog niet aan gedacht!

  Reply
 3. karen

  Ik heb er al wel even aan gedacht maar het is ook zo moeilijk om een mening over de Oscars te hebben aangezien de meeste films die als kanshebber genoemd worden hier nog niet te zien zijn geweest.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *