Bubba Ho-Tep & Bubba Nosferatu

Dit zal het beste nieuws zijn van de week. Na verschillende tegenstrijdige berichten is de kans groot dat de kleine independent film Bubba Ho-Tep (2002) een sequel krijgt, Bubba Nosferatu (2006), opnieuw geregisseerd door Don Coscarelli. Voor de mensen die deze fantastische film nog niet hebben gezien is hier de korte inhoud:

Bubba Ho-Tep gaat over een man (Bruce Campbell) die denkt dat hij Elvis is. Hij beweert ooit van te plaats te zijn geruild met een talentvolle Elvis-imitator, die werd dus Elvis en de hoofdrolspeler kon een normaal leven gaan leiden. Hij brengt de laatste jaren van zijn leven door in een bejaardentehuis waar niemand gelooft dat hij de ‘echte’ Elvis is.

Om de verveling nog erger te maken heeft hij al in jaren geen stijve meer gehad groeide er een tumor op zijn eikel die dagelijks verzorgd moet worden door een verpleegster met ballen. Hij heeft spijt van vele keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt en hij is behoorlijk depressief. Zijn leven begint echter een dramatische wending te nemen wanneer hij een zwarte bejaarde ontmoet die beweert dat hij John F. Kennedy is (Ossie Davis) en dat hij er achter is gekomen dat de inwoners van het bejaardentehuis worden omgebracht door een mummie.

De film heeft een aantal zwaktes. Voor mij is de duurtijd iets te kort (90 min) en af en toe heb je zo een dood moment. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat de film gebaseerd is op een kortverhaal van Joe R. Lansdale, die nu ook instaat voor de sequel. Maar over het algemeen is het een zalige filmervaring en écht het genre film die ik hier in België wil maken! Bruce Campbell is de meester van de one-liners en zijn vertolking van Elvis is zeer overtuigend, magisch en knettergek. De kracht van de film zit hem in zijn onvoorspelbare vertelling. De film is zowel komisch als angstaanjagend, met een paar knipoogjes naar David Lynch. Zijn genre zou ik omschrijven als neo-horror. En reken maar dat zijn films binnenkort een cultstatus zullen verwerven.

Bubba Ho-Tep werd door de Amerikaanse distributeurs compleet genegeerd, maar dat gebeurt wel vaker met films die ze niet begrijpen. Ik zie voor mij de discussies al: “Moet hij werkelijk een kankergezwel hebben op zijn penis? Kan dan niet een algemene kanker zijn?” Maar Bubba werd gesmaakt door heel wat filmfreaks en nu komt dus de sequel. De film werd gerealiseerd met een minuscuul budget van 850’000 euro.

Om u een ideetje te geven van de budgetten van de nieuwe Vlaamse films: Verlengd Weekend (771’000 euro), De Bloedbruiloft (6’700’000 euro), Een ander zijn geluk (1’260’000 euro), De Zaak Alzheimer (2’500’000 euro), en Buitenspel (2’315’000). Als er mij nu nog één iemand zegt dat dergelijke fantastische films zoals Bubba Ho-Tep hier bij ons niet haalbaar zijn lach ik hem vierkant uit en trekt ik zijn slip in publiek tot over zijn oren, ook al heet hij Bert Anciaux. Ik heb niets tegen auteurfilms, maar ik vind dat de niet-auteurfilms zeker evenveel present moeten zijn in dit anders droevige Belgische filmlandschap. Het is trouwens die laatste categorie die de Vlamingen naar de film bioscoop haalt. Hieronder vinden jullie De Top 10 van de Vlaamse Films in verkochte bioscooptickets.

1. Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990) 1’082’000
2. Hector (Stijn Coninx, 1987) 933’000
3. Daens (Stijn Coninx, 1992) 848’000
4. De Zaak Alzheimer (Erik Van Looy, 2003) 750’000
5. Oesje (Ludo Cox, 1990) 700’000
6. Max (Freddy Coppens, 1990) 643’000
7. Mira (Fons Rademakers, 1990) 542’000
8. De Witte (Robbe De Hert, 1990) 540’000
9. De Paniekzaaiers (Patrick LeBon, 1990) 500’000
10. Team Spirit (Stijn Coninx, 1990) 375’000

Maar laat ik nog even terugkomen op de sequel. Mijn betoog voor de niet-auteursfilm zal ik nog wel een andere keer verder zetten. Dit is wat er stond te lezen op Twitch.

Coscarelli stated that he would be happy to join “the second season of “Masters of Horror” as long as the planned sequel BUBBA NOSFERATU doesn’t get in the way. The goal is to have more of the young Elvis because Bruce Campbell loves playing that age with his Memphis Mafia and NOSFERATU will provide lots of opportunities for them getting into mischief. And there’s nothing better than seeing a legendary actor play with a prosthetic!”

Ik kan haast wachten en ben verheugd dat de film uiteindelijk zijn financiering rond heeft gekregen. Voor al wie de eerste film nog niet heeft gezien; je kunt hem huren in de betere DVD-theek. Hier zijn 3 adressen uit onze hoofdstad waar jullie de DVD kunnen huren/kopen: Excellence, Melopee en De Mediatheek. Het enige wat je er niet kunt kopen is ‘kippensoep’.

***Related Posts***
28/11/2006: Windkracht 10 film slechts 200’000 bezoekers
17/11/2006: Bubba Nosferatu and the Curse of the She-Vampires castingnieuws

***Related Sites***
Imdb: Bubba Ho-Tep (2002)
Imdb: Bubba Nosferatu (2006)
Officiële site: bubbahotep.com
Trailer: videodetective
Pics: Out Now

4 Comments

 1. wilco kuijt

  Zou graag willen weten wanneer die in nederland uitkomt op dvd,want hij is nog steeds nergens te vinden .
  Alvast bedankt

  Reply
 2. michiels

  ik had ergens gelezen dat de film maar pas in 2008 in de States uitkomt. Het zal dus nog wel een tijdje duren alvorens hij in Nederland is.

  Reply
 3. Devious

  Ik wist al heel lang geleden dat deze film gemaakt zou worden, ik lees overal op het internet lovende woorden en prijzende recensies, en de film heeft meerdere prijzen gewonnen, maar ik zie de film in geen enkele videotheek liggen en bij bol.com kan ik hem óók al niet bestellen.

  Reply
 4. Babylon12

  deze film moet nog gedraaid worden. Hij heeft zelfs nog geen releasedatum voor de Sates. Het enige wat mùen weet is dat de film in 2008 zou moeten uitkomen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *