Hong Kong films om niet te missen

Hong Kong wordt een beetje aanzien als het Hollywood van het Oosten. Niet alleen omdat de filmindustrie er in volle bloei is, maar ook omdat er heel wat films in bruikleen worden uitgewisseld tussen de twee filmstaten, zowel voor Amerikaanse remakes als Hong Kong remakes. En niet alleen beïnvloedt Hollywood deze Aziatische filmindustrie, maar ook omgekeerd. Denk maar aan de stijl van de Quentin Tarantino films (Pulp Fiction, Reservoir Dogs). Kill Bill en The Matrix zijn films waarvan de gevechtscènes zelfs een choreografie kregen van Yuen Woo-Ping, een boegbeeld van de Hong Kong cinema.

Ondertussen is Martin Scorsese ook bezig met The Departed (2006), de remake van het hypergestileerde politiedrama Infernal Affairs (2002). In de Amerikaanse versie treden ook grote namen op zoals Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio en Matt Damon. Het origineel was een zinderende film, maar ik kijk eigenlijk ook wel uit naar de Scorsese-versie.

Er is een zalige DVD-theek in het centrum van Brussel, de Excellence, nabij het Beursgebouw in de Anspachlaan. Vooral omdat ze een uitgebreide collectie hebben aan Aziatische films, die ik anders slechts te zien krijg in de week van het Fantastisch Filmfestival.

Al een paar jaar op een rij is Zuid-Korea er het land met de meeste uitschieters (zoals Old Boy (2003), Brotherhood (2004), 3-Iron (2004), A Tale of Two Sisters (2003), Ichi the Killer (2001)). Maar ook Hong Kong blijft uitpakken met bijzonder knappe films.

Op de filmsite Beyond Hollywood staat een interessant artikel over een paar filmproducties uit Hong Kong die je zeker moet gezien hebben. Een soort Gids voor Beginners van de Hong Kong Cinema. Ga dus snel naar de video of DVD-theek en zoek de volgende films op. De kans dat je ze zal vinden zal niet groot zijn, maar niet belet jullie om de films aan te vragen of aan te schaffen via internet.

A Better Tomorrow (1985) van John Woo
The Killer (1989) van John Woo
Hard-Boiled (1992) van John Woo
The Mission (1999) van Johnny To
Infernal Affairs (2002) van Wai Keung Lau en Siu Fai Mak
So Close (2002) van Corey Yuen

En hier zijn nog een paar films die het vernoemen waard zijn.

The Longest Night (1997) van Tat-Chi Yau
Running Out of Time (1999) van Johnny To
2000 AD (2000) van Gordon Chan
Hit Team (2001) van Dante Lam
Naked Weapon (2002) van Siu-Tung Ching

De eerste 6 films heb ik gezien en zijn echte aanraders. Die andere 5 staan op mijn lijstje van films die ik nog moet uithalen. Laat me eens weten welke van deze films jullie al gezien hebben en welke films eventueel aan het lijstje ontbreken.

***Related Posts***
27/05/2006: Tarantino en de Weinsteins maken brug met Azië
18/08/2004: Miramax blokkeert de release van Hero

4 Comments

 1. |sm|

  heb ik gezien en ik vond die echt super, tijd om eens op zoek te gaan naar de andere.

  Reply
 2. dave

  Heb vandaag Neked Weapon gaan huren. Nog niet gezien. Ben benieuwd. Hoe is het trouwens met jou blogje, Sine?

  Reply
 3. |sm|

  ik wacht op een nieuw blogtalk idee?! …

  Reply
 4. dave

  heb een ideetje. Ik stuur het op via email. Maar moet eerst naar meeting, dus zal het voor deze namiddag worden.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *