Nieuwe DVD-schijven tegen Piraterij

Ik heb het al een aantel keer gehad over de verschillende pogingen van de studio’s om oplossingen te vinden tegen piraterij. En voor het eerst in lange tijd hebben ze het bij het rechte eind, beveilig de screener-dvd’s. Het het is Disney die een systeem heeft ontwikkeld waarbij de dvd’s die rondgestuurd worden voor het promoten van een film, niet meer gekopieerd kunnen worden. Voorlopig zal het systeem enkel gebruikt worden voor de dvd’s die rondgestuurd worden naar festivals, maar het bedrijf wil in de toekomst bekijken of het vooruitstrevende systeem niet gebruikt kan worden op de gewone markt.

Elk jaar sturen de grote filmstudio’s zogenaamde screeners, dvd’s van hun Oscarkandidaten, naar de 12.000 leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Zo kunnen de leden van de Academy de films bekijken waarvan ze later moeten bepalen welke een Oscar krijgt. Vroeger gebeurde dat op videocassette, tegenwoordig op dvd. Om te vermijden dat de leden de recente films gaan kopiëren en op het internet gooien of doorverkopen, heeft Disney bijzondere schijfjes laten ontwikkelen door Cinea, een dochterbedrijf van Dolby Laboratories.

Elke schijf wordt versleuteld met een code die gelinkt is aan een individueel lid van de Academy. De films kunnen enkel bekeken worden met een speciale dvd-speler van Cinea, de schijfjes spelen niet in normale dvd-spelers of computers. Disney heeft twaalfduizend van die spelers laten fabriceren om elk lid van het Oscarcomité er eentje te geven. Dat het sturen van beveiligde dvd’s naar de leden van de Academy geen overbodige luxe is, werd twee jaar geleden duidelijk. Toen doken overal op het internet plotseling kopieën op van films als Mystic River, The Last Samurai en Big Fish, titels die nog niet op dvd uitgebracht waren. Het FBI arresteerde ene Russell Sprague als bron van de piraterij, maar die beweerde dat hij de screeners gekregen had van de acteur Carmine Caridi. Caridi, bekend van rollen uit The Godfather III en “NYPD Blue”, werd later uit de Academy gezet, ook al had hij niets te maken met de kopieën. Hopelijk zullen met het nieuwe systeem dergelijke waanzin tot het verleden behoren.

Disney gaat ook onderzoeken of het systeem gebruikt kan worden bij dvd’s die voor de gewone consument bestemd zijn. De Motion Picture Association of America schat dat piraterij de filmindustrie jaarlijks 1.5 tot 2.5 miljard euro aan inkomstenverlies kost.

***Related Posts***
10/03/2008: Gratis films en tv-series bekijken op QuickSilverScreen
22/06/2006: Apple wil $9.99 per film – de filmstudio’s zeggen “Neen”
12/12/2005: Gratis en Legaal films downloaden
01/11/2005: Nieuwe DVD-schrijven tegen Piraterij
23/09/2005: Hollywood zet offensief in tegen piraterij
22/08/2005: vreemde box-office cijfers
26/05/2005: De Star Wars saga op DivX ?
19/07/2004: Bounty Hunters & Piraten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *