The Three Burials of Melquiades Estrada

Hier is dan de film die in het 23e festival van Gent, ons meest prestigieuze filmfestival in Vlaanderen, werd verkozen als Beste Film. En deze prijs ging naar The Three Burials of Melquiades Estrada, de debuutfilm van Tommy Lee Jones. Het scenario is van de hand van Mexicaan Guillermo Arriaga (Amores Perros en 21 Grams). De internationale jury, onder voorzitterschap van Arthur Lappin, maakte zaterdagavond de uitslag bekend. En na het zien van de trailer van de film ben ik echt wel benieuwd. Tommy Lee Jones zou wel eens een dubbele oscarnominatie in de wacht kunnen slepen voor beste regie en beste acteur.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in de grensstreek tussen Texas en Mexico waar dagelijks proberen tientallen Mexicanen de grens over te steken om hun geluk te beproeven in de Verenigde Staten. De Amerikaanse grenspolitie staat voor de onmogelijke opdracht de grens te bewaken en de Mexicanen in hun land te houden. De grens is te lang, het gebied te onherbergzaam en de grenswachters zijn geen watjes. Melquiades Estrada (Julio Cedillo) is een van de gelukzakken die zonder ongelukken de grens heeft kunnen oversteken. Hij werkt als cowboy in het bedrijf van Pete Perkins (Tommy Lee Jones). Wanneer Melquiades met kogels doorzeefd aangetroffen wordt, dumpt de plaatselijke sheriff hem in een anoniem graf. Perkins laat het daar niet bij. Hij heeft zijn vriend beloofd hem te begraven in Mexico mocht hem ooit iets overkomen en Perkins zal zijn woord houden.

In de film is ook een rol weggelegd voor Barry Pepper, Dwight Yoakam, January Jones, Melissa Leo. De muziek van de film komt van Marco Beltrami (Hellboy, Kingdom of Heaven, Blade II, Scream).

Op het jongste festival van Cannes kreeg de film al de prijs voor het beste scenario en kaapte Tommy Lee Jones de prijs weg voor de beste acteur. De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 25.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen). De film komt bij ons uit op 30 november 2005.

3 Comments

 1. Peter

  …maar worden jullie ook zo gepest door die spellingveranderingen? Op http://spelling.skynetblogs.be doen ze niets anders dan erover klagen. Ze hopen genoeg bezoekers te krijgen om daarmee te bewijzen dat die spellingwijziging van 2005 niet officieel mag worden.

  Reply
 2. dave

  als je uw url zet in de voorziene plaats, wordt je link meteen aanklikbaar.
  šŸ˜‰

  Reply
 3. la petite etoile

  …c’est tres chouette ici aussi…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *