Creatief meningsverschil tussen Peter Jackson en componist Howard Shore

Dit is nu al het tweede bericht in een paar maanden tijd dat een belangrijke regisseur uit elkaar gaat met hun componist. Na Sam Raimi en Danny Elfman gaan nu ook Peter Jackson en Howard Shore (Lord of the Rings, Silence of the Lambs, se7en) hun samenwerking verbreken, althans voor de opkomende King Kong (2005). Het is James Newton Howard (2005) (Unbreakable, Snow Falling on Cedars, Batman Begins) die Shore zal vervangen. Wat de reden is van het dispuut wordt niet gezegd. Misschien wou Jackson iets meer “Kong” en iets minder “King”. Maar toch, een paar weken voor de officiële release?! Hoe zullen ze dit voor elkaar brengen? Misschien zal Newton Howard gewoon een plaat opleggen van de Rolling Stones als score…

Newton Howard zal een compleet nieuwe score schrijven en dit is ongewoon gezien King Kong al op 14 december uitkomt en twee uur muziek nodig heeft. Bovendien had Shore een groot deel van zijn muziek al opgenomen. De scheiding van beide filmtalenten gebeurde op een diplomatische manier en sluit zeker niet uit dat de twee elkander opnieuw aanvullen op een andere filmproject. Peter wist het volgende te vertellen na het incident in een officieel persbericht:

“Ik heb met veel plezier samengewerkt met Howard Shore, wiens muzikale thema’s onmetelijke contributies aan de Lord of the Rings trilogie waren. Gedurende de laatste weken begonnen Howard en ik ons te realiseren dat we verschillende creatieve aspiraties hadden voor de muziek voor King Kong. In plaats van onze tijd te verdoen met ruziën met een vriend en pogingen om tot hetzelfde standpunt te komen, hebben we vriendschappelijk besloten om een andere componist de muziek voor de film te laten schrijven.

Ik kijk er naar uit om met James Newton Howard samen te werken, wiens werk ik al lang bewonder, en ik bedank Howard Shore, wiens talent slechts overtroffen wordt door zijn hoffelijkheid.”

Ik ken het werk van zowel Shore als Newton Howard, en beide zijn even geniaal maar hebben een lichtjes andere stijl van componeren. Beide waren ze trouwens genomineerd voor de World Soundtrack Awards, maar het was Angelo Badalamenti die met de prijzen ging lopen voor zijn film Un long Dimanche de Fiançailles.

***Related Posts***
18/12/2005: King Kong review
20/10/2005: King Kong wallpapers
06/10/2005: King Kong teaser poster
15/09/2005: Clash Sam Raimi en componist Danny Elfman
28/06/2005: King Kong trailer
16/06/2005: King Kong poster
22/03/2005: Kong’s wrap party
29/11/2004: Peter Jackson op de set van King Kong

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *