Conflict tussen beginnend regisseur en ervaren B-acteur

Dat filmsets ook een broeihaard kunnen zijn van hevige conflicten zal iedereen uit de sector wel kunnen beamen. En bij deze zou ik even een recent incident in de verf willen zetten tussen een acteur (Luis Guzmán) en een beginnend filmregisseur (Rob McKittrick) en zijn 1e langspeelfilm Waiting… (2005).

Wat is de relatie tussen de acteur en de regisseur? Heel eenvoudig, de regisseur vraagt aan de acteur een actie of emotie uit de beelden en de acteur interpreteert de woorden van de regisseur en gebruikt zijn acteertalent om zo goed mogelijk aan te leunen bij wat de regisseur in zijn gedachten had. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij de regisseur en hij beslist uiteindelijk over “quasi alles”. Maar wat doe je als beginnend regisseur als de acteur u voor schut zet voor iedereen en koppig zijn ding wil doen en geen respect kan opbrengen voor jouw visie? Wel, dit kan tot surrealistische taferelen leiden. In het volgende filmpje zien jullie dat de regisseur de repliek vraagt: “You can do it!” terwijl de acteur eigenlijk liever “Pissing-Pussy-Bitch” wil uitschreeuwen. Ja inderdaad, over de meest dwaze dingen kunnen conflicten ontstaan. Hieronder is de transcript:

McKittrick: Listen, we can do one your way, but then we do another take when you say my line.
Guzman: Fuck that shit. Let’s not start off like that. If you do it like that then you’ll just take it your way.
Mc: Look, I promise you that if we get it….
G: Look, I’m going to do it my way and that’s it.
M: Just say….
G: No, I’ve worked with a lot of directors, I know what the fuck they do, and that’s how I’m going to do it and that’s it.
M: Look, all of these guys will testify that I always let them have a take. So I’ll give you you’re take and you give me mine. Ok?
G: No, I’m doing it this way and that’s it … Do you know who the fuck I’ve worked with? And who the fuck are you? You wanna clear the fucking room?
M: I think it’s pathetic that these young guys are willing to do their lines and you won’t. You fuckin’…
G: Don’t you curse at me again or I’ll bitch slap you before everybody. We’re doing it my way and that’s it…ok fuck you, I am walking out of here. Don’t fucking touch me.

Ik ben zelf een beginnend regisseur en ik heb dergelijke toestanden nog gelukkig niet meegemaakt. Je zou denken dat een acteur met veel ervaring iets meer respect zou hebben voor nieuwkomers. Ik heb al krankzinnige dingen gelezen van Bill Murray en Russell Crowe, maar dit is echt wel grof. Vooral de “I worked with a lot of director’s” quote is gewoon pathetisch. De gezichten van de bijstaanders en vooral hun stilte spreekt boekdelen. Ik denk niet dat Waiting… een meesterwerk is, maar dergelijk gedrag is simpelweg niet goed te praten. Helaas voor Luis Guzmán was er een making-off crew op de set en dergelijke filmpjes lopen nu eenmaal als een vuurtje, zelfs ook hier op ‘De Ultieme FilmBlog’. Guzmán mag van geluk spreken dat beginnend regisseurs zoals Paul Thomas Anderson hém een kans hebben gegeven om in films te spelen, anders was hij ‘nog minder bekend’ als nu.

Rob McKittrick wou dit filmpje eerst niet vrijgeven maar nadat Guzmán in een aantal interviews Rob had versleten voor een slecht regisseur, was de maat vol. Voor meer informatie kunnen jullie ook terecht op de blog van McKittrick. Het zou uiteraard ook een promotiestunt kunnen zijn van de regisseur en acteur, maar ik betwijfel het gezien dit zomaar eventjes de reputatie kan schaden van Guzman.

Update (11/10): Ik heb me dus mooi laten vangen wat dit bleek dus een flauwe grap te zijn van de regisseur en de acteur. Ik vraag me nu wel af of die “promotiestunt” iets zal uithalen voor de film en of nu niet veel mensen met een wel heel vertekend beeld rondlopen van Guzman. Maar bij deze is de reputatie van de acteur althans voor mij compleet hersteld.

***Related Post***
10/01/2005: Bill Murray krijgt het aan de stok met filmcrew

3 Comments

 1. |sm|

  lol

  Reply
 2. KVdm

  And who the fuck is Guzman! Typische Hollywood-ontsporingen! Dat zijn geen mensen meer. Hoe kun je aannemen dat ze mensen spelen. Guzman is no man.

  Reply
 3. kurt

  ‘t filmpje leek net echt. Ik peins toch niet dat ze met dergelijke stunt meer bezoekers gaan halen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *