Voorsmaakje van Serenity

Een film die ik vrij recent heb ontdekt en waar ik echt wel naar uitkijk, is de film gebaseerd op de sciencefiction actie serie “Firefly”, van het filmgenie Joss Whedon (Maker van Buffy the vampire Slayer en Angel). De film heet Serenity (2005) en wordt bij ons verwacht op 9 november 2005. Mis deze film in geen geval! Niet alleen heeft deze prent minstens twee ongelooflijk knappe vrouwen (“24”-actrice Gina Torres en Morena Baccarin), maar is waarschijnlijk wel één van de best geschreven SF-saga’s uit de laatste jaren.

Ik heb een aantal episodes gezien van Firefly en was verbaasd hoe slim de serie qua verhaalopbouw en karakter-ontwikkeling in elkaar stak. De dialogen zijn snel, scherp en gevuld met heerlijk sarcasme. Joss is ook een van de weinige tv-makers die echt weet hoe hij spanning en suspens kan opbouwen zonder te vervallen in clichés. Ze worden met elkaar afgewisseld in explosieve scènes die meteen zorgen voor een goede dosis entertainment. De film zal de serie volgen en zou een mooie introductie kunnen zijn voor mensen die Firefly niet kennen. Net zoals de X-Files: the movie maken ze een korte introductie van de personages, zodat iedereen gemakkelijk kan volgen. En ondertussen is in Amerika Serenity al doorgedrongen tot de prestigieuze IMDb Top 250 (momenteel 114de met 8.1/10)

Korte Inhoud: Nadat de grondstoffen op Aarde opgebruikt waren, koloniseerde men een nieuw sterrenstelsel. Een aantal planeten werden leefbaar gemaakt, maar kenden een groot verschil in rijkdom. De werelden in het centrum waren rijk, terwijl men aan de rand wanhopig probeerde te overleven. De Amerikaans-Chinese regering besloot om alle werelden onder de Alliantie te verenigen. Velen wilden echter liever onafhankelijk blijven. Er volgde een oorlog tussen de Alliantie en de onafhankelijke rebellen, de Browncoats, waarbij deze laatsten het onderspit moesten delven.

Zes jaar later, in 2517, is het voor de overgebleven Browncoats hard werken om te overleven. Eén van hen is Malcolm ‘Mal’ Reynolds (Nathan Fillion), een veteraan die na de oorlog een aftands ruimteschip kocht, dat hij ‘Serenity’ doopte. Samen met zijn bemanning zoekt hij het werk op, of het nu legaal is of niet. Ze smokkelen, transporteren passagiers en leveren pakjes af zonder vragen te stellen. Mal en zijn crew doen hun best om zowel de Alliantie te vermijden als uit de buurt te blijven van de Reavers, moordlustige kannibalen die de planeten aan de rand aandoen en schepen enteren. Hun leven wordt des te meer op zijn kop gezet wanneer ze Simon Tam (Sean Maher) en zijn zus River (Summer Glau) aan boord nemen. Het geniale tienermeisje zat twee jaar vast in een geheim Alliantie-instituut, waar er tests werden gedaan op haar brein. Simon kon zijn zus redden, maar niet voordat ze was omgevormd tot een telepathische vechtmachine. De crew zit nu dus met het bijkomende probleem dat de de regering River terug wil en hierbij voor niets terugdeinst. Bovendien kent niemand het geheim dat River met zich meedraagt en weten ze niet of zij zelf niet het grootste gevaar vormt voor de bemanning van ‘Serenity’…

En gezien jullie vast en zeker wel een voorsmaakje willen, is hier een 9 minuten durend videofragment uit de film. Firefly bestaat momenteel uit 15 episodes en als jullie een leuk cadeau willen kopen voor zoon/dochter-lief, vriend of vriendin, dan zou ik deze DVD-box zeker aanraden. Noch Kanaal Twee of VT4 hebben plannen de serie uit te brengen. Maar dat zou dat wel eens snel kunnen veranderen.

3 Comments

 1. dries

  ik vrees dat kanaaltwee en vt4 deze serie nooit zullen uitzenden. In nederland liep de serie op Yorin, maar nu is het al wat te laat om de uitzendrechten van deze afgelaste serie aan te kopen.
  Ik genoot ook van deze serie, endoch, naar mijn mening (maar laat dit geen elllenlange discussie worden) begrijpt Abrams veel beter dan Whedon hoe je spanning opbouwt en afhandelt zonder te vervallen in clichés.

  Reply
 2. karen

  Ik vrees ook dat we Firefly ook niet te zien gaan krijgen hier. Maar is ze al niet uit op dvd?
  Abrams kan misschien beter spanning opbouwen, maar de series van Whedon zijn veel grappiger en de dialogen zijn ook veel beter dan die van Adams. Buffy mag dan wel voor tieners zijn maar de serie heeft wel een groot aantal zalige dialogen en dat hebben Alias en Lost dan weer niet.
  Abrams of Whedon? Voor mij allebei 🙂

  Reply
 3. dave

  met Whedon is zijn ‘regie’. Geef bijvoorbeeld het script van Serenity aan een echte filmregisseur zoals Brian Singer of een Guillermo del Toro en je hebt echt een kickass-movie. Toch kijk ik echt uit naar die film, en ga ik hem (nog) niet veroordelen voor zijn iets meer tv-achtige mise-en-scenes. Toch, zou ik het wel jammer vinden als we Firefly niet zullen zien op tv. But am still hopeful.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *