Harry Potter and the Goblet of Fire trailer

Ik ben niet bepaald een grote fan van Harry Potter, maar het is het soort film die honderden talentvolle mensen kan samenbrengen en verbluffen met 3D-animatie, speciale effecten, kostuums, klank, cinematografie en uiteraard ook acteerwerk. Hoewel dit laatste begint af te zwakken. Harry Potter (Daniel Radcliffe) zelf begint oud te worden en alles lijkt iets teveel afgelikt.

harry potter,the goblet of fire,daniel radcliffe,mike newell,jk rowling,ron howard,chris columbus,ralph fiennes,emma watson

Je voelt bij het zien van de trailer de machinerie die op momenten alle menselijkheid uit de boeken van J.K. Rowling zuigt en overblijft met 90210-verhaaltjes die de onderlinge competitie in de verf wil zetten met een ideologie die geen ruimte laat voor al te complexe gevoelens en tegenstrijdige gedachten. Zelfs een regisseur als Mike Newell kon de koers die Harry Potter vaart niet omkeren. Maar een gezonde competitie kan uiteraard niet verkeerd zijn.

Korte inhoud: Harry kan niet wachten tot hij terug mag naar de Zweinstein school, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Voor het zover is, wordt hij door de familie Weasley op spectaculaire wijze bij de Dursleys opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal tussen Ierland en Bulgarije! Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren. Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van duistere tovenaars, weer aan kracht begint te winnen. De angst dat “Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden” opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter…

En toch zijn de Harry Potter films een beetje als de Bond films. Het kan eindeloos verder gaan en we zien telkens dezelfde verhaal-elementen terugkeren. De regisseur van de films kan variëren van project tot project en de verhalen gaan steeds op zoek naar het exotische of het onbekende (verre landen, in het water, in de lucht,…). Het enige verschil met de twee is dat de ene vaak met bloedmooie vrouwen en vuurwapen stoeit, terwijl de andere met demonen en magie het publiek te lijf gaat. Binnenkort mogen we ons dus verwachten aan Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), de vierde verfilming van de populaire boekenreeks van J. K. Rowling. Mike Newell (Donnie Brasco, Four Weddings and a Funeral) zit dit keer in de regisseursstoel en is daarmee de derde regisseur die een Potterfilm onder handen neemt. Een beetje een vreemde keuze als je het mij vraagt. Ik had meer een Ron Howard of opnieuw een Chris Columbus verwacht.

Het boek telt echter 636 pagina’s met veel Lord of the Rings-achtige scènes en de producers van de film dachten om het boek in 2 delen te breken. Newell, die waarschijnlijk nog andere filmplannen heeft dan 5 jaar van zijn leven te spenderen aan Potter, verkoos om alles te vertellen in een ruk en niet de commerciële Kill Bill-toer op te gaan. In de hoofdrol zien we uiteraard dezelfde kornuiten: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint. En terwijl de explosies telkens talrijker en grootser worden in de Bond-saga, lijkt het erop dat ze bij de Harry Potters films hun geld steeds meer in de CGI proppen.

Toch voel ik me precies al iets te oud voor dergelijke hocus-pocus films. Nog een geluk is er voor mij Ralph Fiennes als Lord Voldemort en de niet onaardige Emma Watson ans het vriendinnetje van Harry. Hij is mijn kers op de taart. De film wordt in de zalen verwacht vanaf 23 november 2005 en is trouwens de eerste film die een PG-13 stempel krijgt, in vergelijking met de andere 3 films die voor iedereen toegankelijk waren.


*** Harry Potter and the Goblet of Fire trailer ***

***Related Posts***
28/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 trailer
15/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 review
13/03/2010: Harry Potter and the Order of the Phoenix review
01/12/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – The Videogame
07/10/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 trailer
16/07/2009: Harry Potter and the Half-Blood Prince review
11/10/2008: Twilight vervangt Harry Potter
18/08/2008: Aasgieren bij Warner Bros laten Harry Potter fans wachten
13/03/2008: Harry Potter and the Half Blood Prince teaser
08/05/2007: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
26/10/2006: Harry Potter is een Star Wars rip-off !
18/02/2006: Gary Oldman in Harry Potter and the Order of the Phoenix

16/09/2005: Harry Potter and the Goblet of Fire
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

3 Comments

 1. The Dude

  heb nog steeds geen enkele potterfilm gezien (buiten My beautiful laundrette dan) en ik vraag me af: is dit werkelijk een euh gat in mijn cultuur?

  Reply
 2. dave

  Ik denk dat een potterfilm pas gaten maakt in uw cultuur ! Verfilmingen van comic-books is toch nog meer mijn ding. Ik ben met comics opgegroeid, dus voor mij is dit een blijvende bron van inspiratie. Ik ben echter gespaard gebleven van Harry Potter en ik verveel me eigenlijk snel bij dergelijke hocus pocus films, om de simpele reden dat uiteindelijk ‘alles’ kan. Eén van de grootste verschillen met Spider-Man is dat Parker gebonden is aan natuurwetten en verstrikt in zijn gevoelen en ambities. Spidy is comic-book-science-fiction, terwijl onze Potter eeder fantasy is voor softies en teenagers. Ik hou van Fantasy, maar dan eerder van het genre Jonathan Stroud of Tolkien. Dat is fantasy die niet alles onderverdeelt in kwaad, goed en gekke tovenaars. Deel 3 van Harry Potter vond ik nog de betere, maar deze komt daarom nog niet in de buurt Spider-Man.

  Reply
 3. TTC

  van de boeken van JK Rowling. Cliché, maar de boeken zijn altijd veel beter dan de films. (Same met de John Grisham-verfilmingen). Ik heb de vorige 3 delen gezien, geen enkele kan tippen aan de boeken. Toch ben ik benieuwd naar deel 4. En laat de volgende drie ook maar komen!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *