Keane, een verrassende Amerikaanse indie film

Steven Soderbergh is een regisseur die net zoals Steven Spielberg tientallen filmprojecten per jaar begeleidt als executive producer. Toen ik het lijstje even van naderbij bekeek was mijn aandacht getrokken door een kleine Amerikaanse filmproductie, Keane geregisseerd en geschreven door Lodge H. Kerrigan. De film deed zijn intrede op verschillende filmfestivals (Toronto, New York, Cannes) en is nog steeds op zoek naar distributeurs. Met een beetje gelukt kunnen we de film bij ons zien in de komende maanden, want na het lezen van de korte inhoud en het zien van de trailer lijkt de film echt wel de moeite. Het lijkt wel of een aantal Amerikanen nog iets kunnen leren uit de films van de gebroeders Dardenne.

Korte inhoud: William Keane is een man van in de 30 die het zichtbaar moeilijk heeft na de ontvoering van zijn 6jarige dochtertje in een New Yorks busstation de dag na 11 september. Een lichte vorm van schizofrenie en zelfdestructie die we bij Keane merken laat ons echter twijfelen aan de echtheid van zijn zoektocht. Hij ontmoet in een hotel een alleenstaande moeder met een 7-jarig meisje Kira. Keane heeft meteen aandacht voor het jonge meisje. Wanneer hij bij de vrouw en dochter is lijkt de man toch de waarheid te spreken. Het meisje mist een vaderfiguur in dat leven en Keane heeft daar begrip voor. En terwijl we tasten in het donker naar zijn ware bedoelingen van de man, krijgen we een complex verhaal voorgeschoteld over diepe menselijke gevoelens, hun gevoel van leegte en hun wanhoop.

In de rol van Keane zien we de acteur Damian Lewis, ondermeer bekend uit Band of Brothers en Dreamcatcher. Het jonge dochtertje wordt gespeeld door Abigail Breslin, die we nog kennen als het meisje in Signs. De film is gemaakt met een relatief klein budget van 850’000 euro en handheld gefilmd. Hier is de aangrijpende trailer van de film. Ik laat wel iets weten wanneer de film bij ons een release zou bemachtigen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *