Analyse van 3 Domino posters

Laten we nog eens de grafische tour opgaan met de analyse van de 3 posters van de nieuwe Tony Scott film Domino, die zopas een nieuwe look heeft gekregen. Vooraleer de tekst onder de foto’s te lezen stel ik voor dat jullie even de drie affiches bekijken en er jullie voorkeur uithalen. Hieronder staat wat ik er zelf van vond. Domino (2005) verbeeldt het leven van Domino Harvey, de dochter van acteur Laurence Harvey. Hij is bekend van de filmklassieker The Manchurian Candidate (1962). Domino gaf een carrière als model op om premiejager te worden. Onlangs werd de 35jarige vrouw bewusteloos in haar bad aangetroffen. Een doodsoorzaak is nog niet bekend.

Laat ik misschien beginnen met de meest geslaagde en recente van de drie, de middelste. Een grauwe, bijna monochrome affiche met groene print. Vanuit een grafisch standpunt valt meteen op dat de woorden “My name is Domino Harvey, I am a Bounty Hunter” centraal staan en alle aandacht opeisen. Keira Knightley is weggeduwd achter de agressieve tekst. Resultaat is dat de affiche zeker opvalt met veel “attitude”, maar ze zal zeker niet bijblijven want “schoon” is de poster volgens mij niet meteen. Zeker dan wanneer je met een knappe uitstraling als Keira te maken hebt had ik net iets meer killer smile verwacht, of een diepe blik met lichtjes opgegeven hoofd. De geel-gouden zegel op deze affiche werkt wel, terwijl hij dat helemaal niet doet op de derde. Het speelt in op de hardheid van de film.

De affiche links was de eerste versie. Het laat de drie bounty hunters zien recht tegenover een soort Bail Bonds centrum. Bail Bonds zijn voor mensen die een misdrijf hebben gepleegd en die door het gerecht worden vastgehouden tot ze hun proces hebben. Met deze bail bonds kan een derde partij een geldsom (afhankelijk van het misdrijf) borg zetten om de man in die periode vrij te krijgen. De persoon die de bail bonds uitschrijft (in Jackie Brown was deze rol weggelegd voor Robert Forster) neemt wel 10% als gage. Als de beschuldigde niet komt opdagen op de dag van het proces wordt de borg meteen ingetrokken en kunnen er “bounty hunters” op pad worden gestuurd op de man op te pakken.

De affiche mist echter een beetje karakter, maar toont meteen in welke stijl de film zal zijn. De grauwe korrel wijst op een iets hardere film en de felle verzadigde kleuren wijzen op een directe en niets verhullende aanpak. Bekijk tevens dit fragment uit de film waarin ‘Domino’ een lapdance geeft in ruil voor wat informatie. Mickey Rourke is altijd wel een ‘+’ op een affiche. Volgens mij is deze affiche ook het meest duidelijke, maar daarom nog niet de meest representatieve voor de film.

De derde affiche uiterst rechts vin ik de minst geslaagde. Ze is niet meteen duidelijk waar ze naar toe wil. De rood-oranje plek in het midden maakt alles dat tikkeltje minder smaakvol en iets te cliché. We zien een schuchtere vrouw met een geweer tegen haar borst gedrukt. Het mysterie die we hadden in de groene affiche is hier voor een stuk weg. Het ‘Based on a True Story’-certificaat vind ik voor een dergelijke kei-harde actiefilm niet meteen nodig. Trouwens moet je dit met een Tony Scott in de regisseursstoel mag je dit niet te letterlijk gaan opvatten. De film komt bij ons uit op 23 november. Ik kijk er naar uit omdat de film werd geschreven door Richard Kelly, de maker van Donnie Darko. Jullie voorkeur graag in de commentaarbox.

***Related Posts***
29/08/2006: Southland Tales geknipt
12/05/2006: Southland Tales regisseur, Richard Kelly, verdacht van terrorisme
01/05/2005: Domino trailer en pics

2 Comments

 1. MeltyMan

  vind ook de middelste de beste… ben het eens met je uitleg… kijk ook uit naar de film!

  Reply
 2. |sm|

  (hoi, hier ben ik nog eens)
  ik vind de eerste de beste. ook al is het de meest klassieke poster van de 3. het is de meest duidelijke. titel + 3 hoofdrolspelers. meer moet dat niet zijn. allee, een teaser mag voor mij ook wel, maar dat pas beter bij een batman, star wars of spiderman (dat heeft niet veel nodig om duidelijk te zijn). neen, de eerste! zeker weten!
  bedankt voor deze post trouwens! deze film wil ik zeker zien! en misschien wel vooral om mickey rourke! 🙂

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *