Klacht tegen The Last King of Scotland, een film over de Oegandese dictator Idi Amin

De film gaat over de voormalige Oegandese dictator Idi Amin die tijdens zijn regeringstijd werd beschouwd als een van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis. Hij droeg de bijnaam slachter van Afrika; zijn bewind kostte circa 400.000 mensen het leven. Amin kon niet schrijven en nauwelijks lezen. Generaal Amin greep de macht in Oeganda op 25 januari 1971, waarna hij een dictatoriaal regime vestigde. De militaire leiders die zijn staatsgreep niet steunden, werden door hem geëxecuteerd. Het gerucht gaat dat hij enkele van hun hoofden in de vriezer bewaarde, om op tafel te zetten als gasten kwamen eten. Daar zou ik nu eens meteen honger van krijgen.

the_last_king_of_scotland_2006_poster.jpg

In 1972 heeft hij de Aziatische en Indiase gemeenschap van Oeganda (ongeveer 70.000) uit Oeganda verjaagd; hij beweerde daartoe opgeroepen te zijn door God. Inwoners die weigerden te vertrekken, werden uitgemoord door Amin’s troepen.

In de loop der jaren heeft Amin zichzelf imposante titels toegekend, variërend van ‘president voor het leven’ tot ‘koning van Schotland’. In 1978 vielen Amins troepen Tanzania binnen. In 1979 lukte het Tanzania, met behulp van Oegandese guerrillastrijders, om Amin te verjagen. De vroegere president van Oeganda, Milton Obote, kwam weer aan de macht. Amin vluchtte naar Libië. Eind jaren ’80 verhuisde hij naar Saudi-Arabië, waar hij met zijn vier vrouwen van een Saudisch staatspensioen leefde. Je zou voor minder van deze figuur houden, niet?

Wel, dat vonden een paar filmproducers ook en begonnen met de verfilming van het boek, The Last King of Scotland. Met niemand minder dan de briljante Forest Whitaker in de rol van de dictator en Gillian Anderson als de Israëlische dokter Sara Zach die een affaire heeft met Amin’s persoonlijke jonge dokter, gespeeld door de Schot James McAvoy.

Maar de film onthult ook de mogelijke kannibaalse trekjes van Amin en dat is niet naar de zin van zijn familie die de producers van de film voor de rechter dagen. Hollywood.com schrijft het volgende:

The movie–which stars actor Forest Whitaker as the powerful political leader–centers around the height of Amin’s despotic rule, during which over 400,000 Ugandans were killed and the country’s entire Asian population expelled. Amin’s eldest son Taban Amin confirms the family is planning to sue for defamation for the dictator’s depiction eating human flesh, arguing they never granted permission for their father’s name or image to be used.

Een beschuldiging van laster en eerroof omdat men hem verwijt van kannibalisme! Dat is inderdaad veel belangrijker dan de onthulling van zijn wrede heerschappij waarbij 400’000 Oegandezen en duizenden Indiërs en Aziaten vermoord werden. Laten we dan ook alle Holocaust films verbieden waarin Hitler parkinson-achtige trekjes vertoond, want dat zou ook schromelijk overdreven zijn geweest. Met veel bekommernis begrijp ik dat een familie, die nu moet genieten van de schamele Saudische soevereiniteit, misschien nog een aantal miljoentjes schadevergoeding wil persen met het verleden van hun charmante vader.

Alle gekheid op een stokje. Dit is dus pure waanzin en ik begrijp niet waarom die familie niet de auteur van het boek heeft willen aanpakken in plaats van de filmproducenten die zich uiteindelijk maar baseren op het boek. Ik ben geen auteursrecht specialist, maar toch denk ik dat voor publieke figuren iets andere regels gelden. Had dit niet zo geweest dat zouden er enkel films worden uitgebracht met “brave” mensen, want ik zou niet inzien wie – tenzij de man/vrouw in kwestie werkelijk mentaal labiele personen zijn –het recht zou geven om een film te laten maken waarin hun verwerpelijk leven uit de doeken wordt gedaan. Dit zou een nogal eng beeld schetsen van de samenleving waarin we leven. Toch denk ik dat ze niet ver zullen komen met hun klacht. Wat denken jullie hierover?

***Related Post***
10/12/2006: The Last King of Scotland trailer

4 Comments

 1. Ascardis

  With a nice chianti, sssslllllrrrpp…

  Reply
 2. Mike

  Is zowat censuur van de geschiedenis..
  Het is gebeurt en daar kan je toch niets aan veranderen en dan moesten het boek maar veranderd hebben.
  Belachelijk…

  Wel benieuwd naar de film 🙂

  Reply
 3. dave

  don’t forget the fava beans !
  Tasty

  Reply
 4. Dries

  Voor zover ik iets weet heeft deze film geen happy end. Vandaag de dag is het nog altijd kommer en kwel in Oeganda. Regeringsleger vecht tegen The Lords Army (what’s in a name) Een rebellenleger dat vele kindsoldaten telt.
  ‘tIs wreed, maar kvermoed dat 300 000 mensen nog goe mee valt, vergeleken met andere oorlogen, regimes. (jammergenoeg vaak in Afrika)

  Of ie nu die mensen opat of gewoon folterde, tis allemaal even erg. Ik zou mijn mond nie durven open doen, moest ik familie van hem zijn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *