Een leuke analyse van 2001

Als er één film is die ik zou aanraden na het roken van een jointje, is toch wel de ultieme space-trip movie van Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey. Een meesterwerk met een verhaal die integraal steunde op de zuivere kracht van de beelden en waarin de absolute stilte in de ruimte vervangen werd door klassieke muziek. Je kon gemakkelijk de grote lijnen vatten, maar waarom moest alles zo traag en wat was dat met die monoliet…

Als jullie zin hebben om intellectueel eens goed van de grond te gaan dan moet je deze film eens grondig analyseren. Weinig om niet te zeggen “niets” is aan het toeval overgelaten. Kubrick werd zelf bekogeld met allerhande vragen over zijn vierdelige odyssey, maar bood niet meteen veel antwoorden en zei dat iedereen er zijn waarheid in kon vinden.


© Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

You are free to speculate,
as you wish, about the philosophical
and allegorical meaning of ‘2001’.

Wel hier is een site (www.kubrick2001.com), via FilmRot, die de basisgedachte van het oeuvre tracht te ontleden. Op een misschien iets te simpele manier slagen ze er toch in om een coherente analyse te maken van de evolutie van de knokkende aap tot het sterrenkind. Wees gerust, je zult in dit animatiefilmpje gespaard blijven van veel te lange, toeterende Strauss muziek.

Uiteraard zit er veel meer in de film dan hier uit de doeken wordt gedaan. Dus voor diegene die volgend schooljaar deze film willen bespreken zou ik nog wat verder graven in allerhande Kubrick-literatuur. Toch hebben de makers van de site de vele boeken over 2001 grondig gelezen. Dit is duidelijk.

4 Comments

 1. karen

  leuke site en een knap filmpje, het duurt alleen een tijdje 🙂
  ik heb wel zin gekregen om de film nog eens te zien, maar waar ligt hij ook al weer … ?

  Reply
 2. dave

  ik zit met hetzelfde probleem. Staat op eeb VHS tape dus de kwaliteit zal ook ver gefnuikt zijn.

  Reply
 3. Mike

  Ik moet die film echt eens kopen, huren, etc., gewoon zien, want ik sta serieus achter..
  dan natuurlijk die site eens bezien..

  Reply
 4. frekke

  ik moet ook bekennen, de film nog niet gezien, maar die foto’s en hun site spreken me wel aan. Maar in mijn videotheek hebben ze vooral films van Chuck Norris en Charles Bronson, dus ik betwijfel dat ik 2001 zal vinden.

  :/

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *