Daniel Auteuil als Napoleon Bonaparte

Het is sinds de periode van Abel Gance dat de Napoleon-film opnieuw in trek is geworden en zijn filmversie dateerde uit 1934. Misschien heeft het wel iets te maken dat het precies 190 jaar geleden is dat Napoleon zijn nederlaag kende bij Waterloo. In ieder geval, ik had nog maar eergisteren een melding gemaakt van Al Pacino als Napoleon, of ik lees hier dat de talentvolle Italiaanse regisseur Paolo Virzì van plan is om ook een filmversie te maken van de keizer met als titel de letter N (2006). Misschien kennen jullie Paolo wel van Ovosodo of La Bella Vita. Zo ja, dan stijgen jullie meteen in mijn achting want het zijn 2 pareltjes uit de Italiaanse cinema. Als hoofdacteur voor zijn film kiest hij de talentvolle Daniel Auteuil als Bonaparte met Monica Bellucci aan zijn zij. De film is gebaseerd op het boek van Ernesto Ferrero en handelt meer precies over de ballingschap van Napoleon naar het eiland Elba en zijn contacten met Martino Aquabona die meer wil te weten komen over de “held” Napoleon. We mogen ons dus verwachten om een Napoleon te zien – waarschijnlijk via flash backs – als militaire strateeg. De film gaat binnenkort in productie op het eiland Elba en in Toscanië. Ik krijg plots weer zin om op reis te gaan.

Er zijn ook nog twee andere films die ik even wil onderstrepen over de keizer. In 2003 kwam een eerste grote Franse verdienstelijke productie opgang, Monsieur N., in regie van Antoine de Caunes met Philippe Torreton als Napoleon.

Een tweede opmerkelijke Franse productie was de tv-serie rond Napoleon met Christian Clavier in de hoofdrol, in een regie van Yves Simoneau, die ons de schitterende 2-delige film Nuremberg bracht.

***Related Posts***
19/08/2005: Al Pacino als Napoleon Bonaparte
27/05/2005: Monica Bellucci in The Brothers Grimm van Terry Gilliam
23/12/2004: Daniel Auteuil in 36 Quai des Orfèvres

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *